Cauda Equina Syndroom bij de hond

Cauda Equina Syndroom

De Cauda Equina is het laatste stukje ruggenmerg. Het wordt zo genoemd omdat de achterste zenuwen uitwaaieren en daarom lijken op de staart van een paard (cauda equina in het Latijn). Bij de hond ligt de Cauda Equina ter hoogte van de lendenwervels (de lumbale wervels) en het heiligbeen (het sacrum).

Bij een Cauda Equina Syndroom of Lumbosacrale Stenose wordt er druk uitgeoefend op dit deel van het ruggenmerg. Deze druk kan diverse oorzaken hebben. De oorzaak  die het vaakst voorkomt is een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia).

Andere oorzaken zijn:

  1. ontsteking van de tussenwervelschijf
  2. tumoren
  3. aangeboren misvormingen of botwoekeringen ter hoogte van het wervelgewricht tussen de laatste lendenwervel en het heiligbeen (dit is de echte Degeneratieve Lumbosacrale Stenose)
Het merendeel van de gevallen van Cauda Equina syndroom wordt gezien bij Duitse herders en ook Labradors zijn vaker aangetast dan andere honden.

Als de honden een leeftijd van 5 jaar bereiken dan begint zich deze ziekte te uiten.

Symptomen van cauda equina syndroom bij de hond

Door de druk op het ruggenmerg zal het beginnen met een stekende pijn zijn. Deze pijn kan zomaar ineens optreden, bijvoorbeeld tijdens een activiteit. De honden zullen niet meer de trap op willen lopen, rennen, zitten of springen omdat deze bewegingen pijn uitlokken.

Als de druk groter wordt, zullen zenuwen hun functie verliezen. De achterpoten worden dan zwak. Soms kan een veranderd gevoel van de achterhand optreden. Honden kunnen dan likken of bijten aan de achterhand.
Zelden ziet men ook incontinentie

Diagnose van cauda equina syndroom bij de hond

De diagnose kan soms erg moeilijk zijn. De symptomen kunnen namelijk erg op andere aandoeningen lijken. Denk aan heupdysplasie .Vrij opvallend is de heftige en scherpe pijn die uitgelokt kan worden door druk te geven ter hoogte van de lumbosacrale overgang. Meestal zijn er meer onderzoeken nodig om de diagnose van een Cauda Equina syndroom te kunnen stellen. Radiografieën met contrast geven vaak - maar niet altijd - uitsluitsel

Behandeling van cauda equina syndroom bij de hond

Niet te erge gevallen kunnen soms met ontzwellende en ontstekingsremmende medicatie behandeld worden, maar de behandeling van een Cauda Equina syndroom bestaat meestal uit een operatie. Tijdens de operatie zal men de druk op de zenuwen wegnemen door de opening waar ze door moeten te vergroten

Prognose van cauda equina syndroom bij de hond

De prognose van Cauda Equina syndroom is redelijk goed, indien de hond goed op behandeling reageert. Sommige honden kunnen met medicatie behandeld worden, maar meestal is operatief ingrijpen nodig. Als men niet opereert, dan zal de hond altijd last blijven hebben en kunnen de symptomen verergeren.

Preventie van cauda equina syndroom bij de hond

Cauda Equina syndroom wordt vaak gezien bij bepaalde rassen, vooral bij de Duitse herder. De ziekte heeft dan ook een erfelijke achtergrond. Fokken met honden of families waar de ziekte vaak in voorkomt is dan ook af te raden.
De volgende rassen zijn bekend met cauda equina syndroom Duitse herder  Labrador Retriever  
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.