De Labrador Retriever: vriendelijk, extravert en super lief

Alles wat je wilt weten over de Labrador Retriever

Over de Labrador Retriever

In de 18e eeuw waren er in Newfoundland twee soorten zwarte honden: de grote "Newfoundlander" en de kleinere "Labrador" of "St. John's-hond". Een Engelse jager bracht aan het einde van de 18e eeuw een van die kleine zwarte honden mee naar Engeland vanuit St. John, Newfoundland. In de daaropvolgende jaren werden er regelmatig honden vanuit Newfoundland naar Engeland gebracht en in 1903 werd het ras erkend. Het Portugese woord "lavrador" betekent "arbeider" in het Engels, wat erop zou kunnen wijzen dat deze kleine zwarte hond oorspronkelijk uit Zuid-Europa afkomstig zou zijn.

Wat kost een Labrador Retriever

De kosten voor een Labrador Retriever kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Labrador Retriever ergens tussen de € 1.500 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Labrador Retriever

De Labrador Retriever is medium in grootte, sterk, atletisch en goed uitgebalanceerd. Ze zijn vriendelijk, extravert en bezitten een heel lieve persoonlijkheid. Er zijn twee soorten van Labrador: De Amerikaanse, die is lang en slank, en het Engels, dat is meer dik en zwaar. Dit sportieve ras is bedreven in de jacht en in het apporteren. Labrador Retrievers zijn trouwe metgezellen en zeer gerespecteerd door hun liefdevolle natuur.

De Labrador Retriever is slim en heeft een sterke wil om te behagen. Hij houdt ervan om bij mensen te zijn en is een geweldige metgezel in huis. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter en is niet agressief of angstig. Wanneer hij genoeg beweging krijgt, kan hij zich thuis rustig gedragen, maar hij is het gelukkigst als hij wordt getraind als jachthond.

Temperament van een Labrador Retriever

De Labrador Retriever heeft een goed temperament! Het is een zeer behendige en wendbare hond, met een uitstekende neus en een zachte bek. Deze hond houdt echt van water en kan er uren in doorbrengen. Hij is ook een echte toegewijde hond en wil graag bij je zijn. Hij is intelligent, oplettend en gezeglijk en heeft een sterke wil om te behagen. Hij heeft een heel vriendelijke aard en is totaal niet agressief of overdreven verlegen. Ze zijn absoluut geweldig met kinderen en kunnen zeer goed opschieten met andere honden. Ze kunnen wat gereserveerd zijn tegenover vreemden. Dit ras kan er niet zo goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden.

Verzorging van een Labrador Retriever

Als het gaat om verzorging en onderhoud, heeft de Labrador Retriever weinig nodig. De korte, dichte vacht vereist niet veel borstelen of kammen. Eenmaal per week borstelen is meestal voldoende om losse haren en vuil te verwijderen. De Labrador houdt van water en zwemmen, dus als ze in het water zijn geweest, is het belangrijk om hun vacht goed te drogen om huidproblemen te voorkomen.

Omdat de Labrador Retriever een actief ras is, is het belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen om scheuren of breuken te voorkomen.

Bij de labrador retriever komen vaak heupdysplasie en elleboogdysplasie voor. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond niet te zwaar wordt, omdat dit deze aandoeningen kan verergeren. Ook hebben labradors een verhoogd risico op epilepsie.

De volgende DNA testen zijn beschikbaar voor de Labrador:

 • Chronische koperstapeling (ophoping van koper in lever)
 • Cystinurie (vorming cystine-stenen in de nieren)
 • Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)
 • Exercise induced collapse (EIC) (instorten door inspanning)
 • Genetische myopathie (verzwakt spierweefsel)
 • Mega-oesophagus (slokdarmverwijding)
 • Myasthenia gravis (spierzwakte door abnormale reactie van afweersysteem)
 • Narcolepsie (slaapziekte)
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen)
 • Retinadysplasie, retinopathie (abnormale ontwikkeling netvlies)

 

Vacht van een Labrador Retriever

De vacht van het ras is kort en dicht, zonder golven of bevedering, en voelt vrij hard aan. Het heeft ook een weerbestendige ondervacht, perfect voor de koude en natte omstandigheden waarin de honden oorspronkelijk werden gefokt.

Qua kleuren zijn er drie opties: zwart, geel en chocolade/lever. Geel kan variëren van licht crème-wit tot vosrood. Het is ook toegestaan dat er een kleine witte borstvlek aanwezig is.

Trainen en opvoeden van een Labrador Retriever

De labrador retriever is een intelligente hond en heeft van nature een sterke wil om te behagen. Het is belangrijk om op een positieve manier met hem om te gaan, omdat hij anders kan afhaken. De labrador is gemakkelijk te trainen en daarom is het aan te raden om van jongs af aan met de opvoeding te beginnen. De hond is erg speels en heeft veel energie, daarom is het belangrijk om genoeg tijd te besteden aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Sociale omgang met andere honden en mensen is belangrijk voor de labrador retriever, omdat hij van nature een vriendelijke hond is. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen om ervoor te zorgen dat hij zich op latere leeftijd comfortabel voelt in verschillende situaties.

Bij het trainen van een labrador retriever is het belangrijk om te onthouden dat hij veel positieve bekrachtiging nodig heeft, zoals beloningen en lof. Het gebruik van harde of strenge methoden kan de hond afschrikken en ervoor zorgen dat hij minder snel leert.

Het is ook belangrijk om de labrador retriever voldoende uitdaging te bieden. Naast basiscommando's kunnen ze ook getraind worden als jachthond, speurhond of therapiehond. Het trainen van de hond kan een leuke en lonende ervaring zijn voor zowel de hond als de eigenaar.

Activiteit en bewegen van een Labrador Retriever

De labrador retriever is een actieve hond en heeft veel beweging nodig. Dagelijks een lange wandeling maken en lekker spelen in de tuin of op een grasveld is belangrijk voor hem. Het is ook een uitstekende zwemmer en houdt van water. Een bezoek aan het strand of een meer zal hij dan ook geweldig vinden. Houd er wel rekening mee dat de labrador retriever een grote eter is en snel overgewicht kan krijgen. Het is dus belangrijk om naast voldoende beweging ook op zijn voeding te letten.

Kenmerken van een Labrador Retriever

 • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
 • Leeftijd: 12-13 jaar
 • Schofthoogte: Reu: 56-57 cm. Teef: 54-56 cm
 • Gewicht: Reu: 30-35 kg. Teef: 25-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test