Melkkliertumoren bij de hond

Melkkliertumoren

Kanker aan de melkklieren of melkklier-tumoren komen bij teven zeer vaak voor. De meest belangrijke oorzaak  is de invloed van oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon). Deze wordt aangemaakt in de eier-stokken. Teven die jong gesteriliseerd worden hebben bijna nooit melkkliertumoren. Teefjes die voordat de 1e loopsheid plaatsvindt gesteriliseerd worden, die hebben twee-honderd keer minder kans op ontwikkeling melkkliertumoren!
Dit cijfer wordt naar beneden gesteld als er meer loopsheden zijn geweest voordat de sterilisatie plaats heeft gevonden.

Met name door herhaalde invloed van de hormonen schijnen deze tumoren te ontstaan: het komt vooral voor bij oudere teven. In de anti-conceptie pil voor de hond zit veel oestrogeen. Als de teven dit lang innemen kan het gevolg zijn dat er een hogere kans is op het ontwikkelen van melkkliertumoren. Het zijn gelukkig vaak goedaardige tumoren.
Reuen hebben zelden last van melkkliertumoren

Symptomen van melkkliertumoren bij de hond

Op het moment dat de baas of dierenarts een knobbeltje opmerkt, heeft de hond vaak weinig of geen last van een melkkliertumor. Er zijn vaak diverse aantallen knobbels in de melkklieren.
Als men te lang wacht, kan de knobbel groter worden en kan de hond er last van krijgen. De melkkliertumoren die kwaadaardig zijn kunnen uitzaaien naar de lever, de longen en andere organen. Dan kan de hond problemen krijgen aan deze besmette organen.

Diagnose van melkkliertumoren bij de hond

Deze is makkelijk te stellen.

Behandeling van melkkliertumoren bij de hond

Vaak is het operatief verwijderen. Af en toe is een uitgebreide operatie nodig om alle tumoren weg te halen, vooral als men te lang wacht met opereren
Als het om een kwaadaardige gaat die uitgezaaid is kan overwogen worden om chemotherapie aan de hond te geven.

Prognose van melkkliertumoren bij de hond

Als de goedaardige tumor helemaal verwijderd is, is de prognose positief. Wel kan er altijd een nieuw knobbeltje komen. Uitgezaaide kwaadaardige tumoren hebben een negatieve prognose. Vaak overlijd het dier binnen 1 jaar.

Preventie van melkkliertumoren bij de hond

Sterilisatie verkleint de kans heel erg . Hoe eerder men steriliseert, hoe minder kans op melkklier tumoren.
Bron foto:Kalumet, Milchleistentumor Hund Resektionsprinzipien, CC BY-SA 4.0

Welke rassen zijn vatbaar voor melkkliertumoren

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor melkkliertumoren
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F