Melkkliertumoren bij de hond

Melkkliertumoren

Kanker aan de melkklieren of melkklier-tumoren komen bij teven zeer vaak voor. De meest belangrijke oorzaak  is de invloed van oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon). Deze wordt aangemaakt in de eier-stokken. Teven die jong gesteriliseerd worden hebben bijna nooit melkkliertumoren. Teefjes die voordat de 1e loopsheid plaatsvindt gesteriliseerd worden, die hebben twee-honderd keer minder kans op ontwikkeling melkkliertumoren!
Dit cijfer wordt naar beneden gesteld als er meer loopsheden zijn geweest voordat de sterilisatie plaats heeft gevonden.

Met name door herhaalde invloed van de hormonen schijnen deze tumoren te ontstaan: het komt vooral voor bij oudere teven. In de anti-conceptie pil voor de hond zit veel oestrogeen. Als de teven dit lang innemen kan het gevolg zijn dat er een hogere kans is op het ontwikkelen van melkkliertumoren. Het zijn gelukkig vaak goedaardige tumoren.
Reuen hebben zelden last van melkkliertumoren

Symptomen van melkkliertumoren bij de hond

Op het moment dat de baas of dierenarts een knobbeltje opmerkt, heeft de hond vaak weinig of geen last van een melkkliertumor. Er zijn vaak diverse aantallen knobbels in de melkklieren.
Als men te lang wacht, kan de knobbel groter worden en kan de hond er last van krijgen. De melkkliertumoren die kwaadaardig zijn kunnen uitzaaien naar de lever, de longen en andere organen. Dan kan de hond problemen krijgen aan deze besmette organen.

Diagnose van melkkliertumoren bij de hond

Deze is makkelijk te stellen.

Behandeling van melkkliertumoren bij de hond

Vaak is het operatief verwijderen. Af en toe is een uitgebreide operatie nodig om alle tumoren weg te halen, vooral als men te lang wacht met opereren
Als het om een kwaadaardige gaat die uitgezaaid is kan overwogen worden om chemotherapie aan de hond te geven.

Prognose van melkkliertumoren bij de hond

Als de goedaardige tumor helemaal verwijderd is, is de prognose positief. Wel kan er altijd een nieuw knobbeltje komen. Uitgezaaide kwaadaardige tumoren hebben een negatieve prognose. Vaak overlijd het dier binnen 1 jaar.

Preventie van melkkliertumoren bij de hond

Sterilisatie verkleint de kans heel erg . Hoe eerder men steriliseert, hoe minder kans op melkklier tumoren.
Bron foto:Kalumet, Milchleistentumor Hund Resektionsprinzipien, CC BY-SA 4.0
De volgende rassen zijn bekend met melkkliertumoren Beagle 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee