De Ierse Wolfshond: groot, maar zeer zachtaardig

Alles wat je wilt weten over de Ierse Wolfshond

Over de Ierse Wolfshond

De oorsprong van de Ierse Wolfshond is nog steeds een mysterie. Er wordt gezegd dat de voorouders van dit ras verschillende namen hadden zoals Irish Dog, Big Dog of Ireland, Greyhound of Ireland en Big Wolfhunting Greyhound. Deze imposante hond lijkt het meest op een Greyhound en werd gefokt om wolven, herten en beren te achtervolgen en te doden. Er zijn veel verhalen en legendes over de bijzondere kwaliteiten van de Ierse Wolfshond.

Men denkt dat de Kelten dit ras vanuit Griekenland en Cyprus naar Ierland hebben gebracht. De Egyptische muurschilderingen van 2500 v.C tonen afbeeldingen van windhonden die waarschijnlijk de voorouders zijn geweest van onze huidige windhonden. In een brief van 391 n.C bedankt de Romeinse consul Quintus Aurelius Symmachus zijn broer voor de schenking van 7 Ierse honden voor de spelen in de arena.

Vanaf de 17e eeuw neemt de populatie van de Ierse Wolfshond snel af. De komst van het geweer tijdens de jacht en het uitsterven van wolven zijn enkele redenen hiervoor. Gelukkig heeft een kleine groep fanatiekelingen zich ingezet voor het behoud van het ras en dankzij hen is het bewaard gebleven. Een belangrijk persoon hierbij was Cpt.G.A. Graham die vanaf 1862 tientallen jaren heeft gewijd aan het terugfokken van dit ras.

Wat kost een Ierse Wolfshond

De kosten voor een Ierse Wolfshond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Ierse Wolfshond ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond staat bekend om zijn vriendelijke, zachtaardige en loyale karakter. Ondanks zijn indrukwekkende formaat is het een echte knuffelbeer die graag in de buurt van zijn baasjes is. Ze zijn erg toegewijd en hebben een beschermend instinct, waardoor ze goed kunnen fungeren als waakhond. De Ierse Wolfshond is ook een zeer intelligente hond die snel leert en graag nieuwe dingen leert. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor harde correcties, dus een zachte aanpak is het beste. Dit ras heeft veel beweging nodig om fit en gezond te blijven en geniet van lange wandelingen in de natuur.

Temperament van een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is over het algemeen rustig en waardig van aard. Ze zijn zeer vriendelijk en zachtaardig van karakter en staan bekend om hun loyaliteit en toewijding aan hun gezin. Het is een intelligent ras dat gemakkelijk te trainen is met een zachte en consequente aanpak. Hoewel ze groot en imposant zijn, zijn ze niet agressief en kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Ondanks hun imposante grootte zijn ze meestal kalm en beheerst, en hebben ze een rustige, waardige uitstraling. Ze zijn ook erg geduldig en tolerant, wat hen geschikt maakt voor gezinnen met kinderen. Het zijn echter geen waakhonden, omdat ze over het algemeen vriendelijk en sociaal zijn naar vreemden. Soms kunnen ze een beetje terughoudend zijn, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn, maar dit kan worden verholpen door hen op jonge leeftijd aan verschillende mensen en situaties te laten wennen. Over het algemeen is het temperament van de Ierse Wolfshond vriendelijk, liefdevol en evenwichtig.

Verzorging van een Ierse Wolfshond

Het regelmatig borstelen en kammen van deze hond is een must. Professionele plukken van de vacht kan nodig zijn om de dode haren te verwijderen. De baard van dit ras moeten regelmatig worden schoongemaakt.

De Ierse Wolfshond is een gigantisch ras, met een schofthoogte die wel 80 cm kan bereiken. Helaas zijn er ook veel voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras, zoals hartfalen (cardiomyopathie), elleboogdysplasie, heupdysplasie, Wobbler-syndroom, epilepsie, botkanker (osteosarcoom) en maagdraaiing (maag-dilatatie-volvulus). Deze aandoeningen komen vaak al op jonge leeftijd voor. Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten voor voeding, medicatie, operaties en verzorging bij grote honden veel hoger zijn dan bij kleinere rassen. Bovendien is de gemiddelde levensverwachting van grote honden relatief kort. Ierse Wolfshonden worden vanwege hun grootte en de erfelijke aandoeningen vaak niet ouder dan 9 jaar.

DNA-testen beschikbaar

Cardiomyopathie (DCM) (hartfalen door een uitgerekte hartspier)

Vacht van een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een groot ras met een gemiddelde lengte van de vacht. De vacht moet altijd ruw en hard op het lichaam liggen. Het haar rond de ogen en de snuit moet draadachtig zijn en iets langer.

De Ierse Wolfshond kan verschillende kleuren hebben, zoals grijs,rood, zwart, wit, crème en brindle. Brindle  verwijst naar een streperige of gevlekte vacht, vaak met bruine, grijze of zwarte tinten.

Trainen en opvoeden van een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond heeft een zachtaardig karakter en is zeer loyaal aan zijn baas. Het is een intelligente hond die goed te trainen is, maar wel gevoelig kan zijn voor harde en strenge trainingstechnieken. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met de training en socialisatie van de Ierse Wolfshond, omdat het een groot en krachtig ras is en dus ook meer controle nodig heeft.

Vanwege zijn grootte is het belangrijk om de Ierse Wolfshond te leren om rustig te blijven in huis en niet tegen mensen op te springen. Omdat ze van nature jagers zijn, is het ook belangrijk om ze te leren om niet achter wild of andere kleine dieren aan te gaan. Het is raadzaam om te trainen met positieve bekrachtiging, zoals belonen met voedsel of spelletjes, en om de training leuk en gevarieerd te houden.

Een Ierse Wolfshond heeft veel beweging nodig en het is belangrijk om hem dagelijks uit te laten en te laten rennen. Echter, vanwege de risico's op groeipijn en gewrichtsproblemen is het belangrijk om hem niet te veel te laten rennen op jonge leeftijd en hem geen trappen te laten lopen.

Activiteit en bewegen van een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is groot en sterk, en heeft daarom veel ruimte en beweging nodig. Ze zijn actief en hebben dagelijks flinke wandelingen nodig om hun energie kwijt te kunnen. Hoewel ze groot zijn, zijn ze ook rustig en kalm in huis. Het is belangrijk om ze regelmatig te laten bewegen en te spelen om te voorkomen dat ze te zwaar worden en om hun spieren en gewrichten gezond te houden. Ze hebben ook een grote behoefte aan sociaal contact en willen graag deel uitmaken van het gezinsleven.

Kenmerken van een Ierse Wolfshond

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 9 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 81-86 cm. Teef: 81-86 cm
  • Gewicht: Reu: 50-70 kg. Teef: 50-70 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Ierse Wolfshond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test