De Weimaraner: slim genoeg om bijna alles te bereiken

Alles wat je wilt weten over de Weimaraner

Over de Weimaraner

De Weimarse Staande Hond, beter bekend als de Weimaraner, heeft een rijke geschiedenis waarvan de exacte oorsprong nog steeds niet volledig duidelijk is. Wel is zeker dat deze hond al sinds het eerste derde deel van de 19e eeuw aan het Hof van Weimar werd gehouden. In die tijd werd er nog niet planmatig gefokt en waren het vooral beroepsjagers en jachtopzichters in midden-Duitsland die zich bezighielden met de fokkerij. Zij selecteerden vooral op werkeigenschappen en kruisten hun honden met andere rassen, waaronder ook Hoender honden.

Na het tijdperk van de Leithund werd er vanaf ongeveer 1890 planmatig gefokt en werden de fokdieren en hun nakomelingen opgetekend in het stamboek. Hierdoor ontstond de zuivere fokkerij van de Weimaraner, waarbij de kortharige variëteit de standaard werd. De langharige variëteit kwam al voor de eeuwwisseling naar de 20e eeuw sporadisch voor. De Weimaraner werd zuiver gefokt en is vrij van inkruisingen met andere rassen gebleven, in het bijzonder de Pointer. Dit maakt de Weimaraner het oudste Duitse Staande Hondenras dat sinds 1900 zuiver gefokt wordt.

De Weimaraner heeft door de jaren heen zijn waarde bewezen als jachthond en als gezelschapshond. Zijn veelzijdigheid en intelligentie maken hem een geweldige metgezel voor de juiste eigenaar.

Wat kost een Weimaraner

De kosten voor een Weimaraner kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Weimaraner ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Weimaraner

De Weimaraner is een veelzijdig ras dat zowel het intellect als de energie heeft om bijna alles te bereiken. Ze staat bekend om hun vriendelijke en intelligente karakter, ze zijn werkwillig en hebben een groot uithoudingsvermogen. Mede door deze laatste twee eigenschappen is hij zo geschikt als jachthond. Maar ook als gezinshond zijn ze zeer geschikt, mits net als elk ander ras, goed gesocialiseerd. Met oudere kinderen binnen het gezin kan hij echt heerlijk stoeien en ravotten!

De Weimaraner is een hond met een eigen willetje, maar met de juiste opvoeding kan hij goed luisteren en gehoorzamen. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid en consequentie van hun baas. Deze hond wil graag goed doen en is daarom een supersnelle leerling!

Temperament van een Weimaraner

De Weimaraner staat bekend om zijn temperamentvolle karakter en sterke beschermingsdrift naar zijn baasje en gezin. Deze honden worden vaak omschreven als "ruwe bolster, blanke pit". Hoewel ze er stoer uitzien, hebben ze een zachtaardig karakter van binnen. De Weimaraner reageert sterk op de emoties van zijn baasje en gedijt het beste bij een baasje die hem opvoedt op basis van positieve bekrachtiging. Dit betekent dat de hond beloond wordt voor goed gedrag in plaats van gestraft te worden voor ongewenst gedrag.

Het is belangrijk om consistent en duidelijk te zijn in de opvoeding van deze hond, omdat ze soms eigenwijs kunnen zijn. Met de juiste opvoeding en training kunnen Weimaraners echter geweldige huisdieren zijn voor hun baasje en gezin.

Verzorging van een Weimaraner

De vacht van de Weimaraner is korte en gemakkelijk te verzorgen. Borstelen moet gebeuren met een stevige borstel. De Weimaraner is gevoelig voor een opgeblazen gevoel, dus kleine maaltijden twee keer per dag is het beste. 

De Weimaraner is een ras dat vatbaar is voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het risico op atopie, een allergische reactie op de omgeving, is bij dit ras hoger dan gemiddeld. Daarnaast komen oogaandoeningen, zoals staar (cataract) en distichiasis (irriterende haren op de ooglidrand), vaak voor. Bovendien kunnen Weimaraners ook last hebben van aandoeningen aan het ruggenmerg, heup- en elleboogdysplasie. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een Weimaraner goed te letten op de gezondheid van de ouders. 

De Weimaraner is een ras dat gevoelig is voor bepaalde genetische aandoeningen. Er zijn twee DNA-tests beschikbaar om te testen op aandoeningen. De eerste test is voor Degeneratieve Myelopathie, een aandoening die de zenuwcellen van het ruggenmerg aantast en uiteindelijk tot verlamming kan leiden. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij oudere honden en kan erfelijk zijn. Door middel van de DNA-test kan worden vastgesteld of een hond het gen draagt dat verantwoordelijk is voor de aandoening.

De tweede test is voor het Shaking Puppy Syndroom. Dit is een aandoening die leidt tot ongecontroleerde tremoren bij jonge puppy's. De tremoren kunnen worden veroorzaakt door een aantal verschillende genetische factoren, waardoor de test helpt bij het identificeren van honden die risico lopen op deze aandoening.

Vacht van een Weimaraner

De Weimaraner heeft een korte vacht, die echter langer en dichter is dan die van de meeste vergelijkbare hondenrassen. De vacht bestaat uit sterk, zeer dicht en glad aanliggend dekhaar, zonder of met slechts geringe onderwol. De kleur van de vacht varieert van zilver-, ree- of muisgrijs, en er kunnen overgangen tussen deze tinten voorkomen. Meestal zijn het hoofd en de oren van de Weimaraner iets lichter dan de rest van de vacht. Een kleine witte aftekening op de borst of tenen is toegestaan, maar niet te uitgesproken. Soms kan er een meer of minder uitgesproken donkere aalstreep over het midden van de rug van de hond lopen.

Trainen en opvoeden van een Weimaraner

De Weimaraner is een intelligent en temperamentvol ras dat een goede opvoeding en training nodig heeft om een gehoorzame en evenwichtige hond te worden. Hier zijn enkele belangrijke tips voor de opvoeding en training van de Weimaraner.

Socialisatie is essentieel: De Weimaraner heeft de neiging om terughoudend te zijn ten opzichte van vreemden en kan soms een beetje argwanend zijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de Weimaraner goed te socialiseren en hem kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties. Dit kan helpen om het vertrouwen en de zelfverzekerdheid van de hond te vergroten.

Begin vroeg met trainen: Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training van de Weimaraner, zodat hij op jonge leeftijd leert wat wel en niet acceptabel gedrag is. Het gebruik van positieve versterking, zoals beloningen en lof, kan helpen om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag af te leren.

Blijf consequent en geduldig: Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de opvoeding en training van de Weimaraner. Het kan soms even duren voordat de hond een bepaald commando begrijpt of gewenst gedrag aanleert. Het is belangrijk om geduldig te blijven en het proces niet te overhaasten.

Vermijd fysieke straffen: De Weimaraner reageert beter op positieve versterking en lof dan op fysieke straffen. Het gebruik van fysieke straffen kan leiden tot angst en agressief gedrag bij de hond, wat de training en opvoeding kan bemoeilijken.

Activiteit en bewegen van een Weimaraner

De Weimaraner is een energieke en actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is daarom belangrijk om deze hond regelmatig uit te laten en genoeg mogelijkheden te bieden om te rennen en te spelen. Door hun jachtinstinct is het goed om de Weimaraner te laten wennen aan het volgen van een geurspoor en het uitvoeren van speurwerk.

Deze honden zijn ideaal voor actieve eigenaren die graag wandelen, fietsen of hardlopen en de Weimaraner kan zelfs een perfecte trainingspartner zijn. Ze kunnen ook uitstekend presteren in verschillende hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. Door deze activiteiten te combineren met dagelijkse wandelingen en speeltijd, kan de Weimaraner voldoende lichamelijke en mentale stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Weimaraner

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 59-70 cm. Teef: 57-65 cm
  • Gewicht: Reu: 30-40 kg. Teef: 25-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Weimaraner

De Weimaraner is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Weimaraner is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test