De Drentsche patrijshond: goedmoedig maar geen watje

Alles wat je wilt weten over de Drentsche Patrijshond

Over de Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een ras dat afkomstig is uit Nederland en is ontstaan in de provincie Drenthe. Het is een veelzijdige jachthond die oorspronkelijk werd gefokt om te helpen bij de jacht op patrijzen, hazen en ander wild.

Het ras heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, toen de Drentsche Patrijshond bekend stond als een van de beste jachthonden van Nederland. In mei 1943 werd de Drentsche patrijshond officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Tegenwoordig wordt de Drentsche Patrijshond nog steeds gebruikt als jachthond, maar het is ook een populaire gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Het is een middelgrote hond met een krachtige en gespierde bouw en een dichte, zachte vacht die meestal wit is met bruine vlekken.

De Drentsche Patrijshond staat bekend om zijn intelligentie, trouw en energie. Hij heeft veel beweging nodig en houdt ervan om te rennen en te spelen. Het is een geweldige metgezel voor actieve gezinnen die houden van het buitenleven.

Wat kost een Drentsche Patrijshond

De kosten voor een Drentsche Patrijshond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Drentsche Patrijshond ergens tussen de € 100 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn zeer intelligent en kunnen goed getraind worden. Ze zijn erg loyaal en toegewijd aan hun gezin en zijn uitstekende metgezellen voor actieve gezinnen die houden van het buitenleven.

Drentsche Patrijshonden zijn over het algemeen zeer sociaal en houden van menselijk gezelschap. Ze zijn ook goed met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn op jonge leeftijd. Ze hebben een gemiddelde hoeveelheid energie en zijn zeer geschikt voor gezinnen die graag buiten zijn en actief bezig zijn.

Hoewel de Drentsche Patrijshond bekend staat om zijn vriendelijke karakter, zijn ze ook zeer alert en hebben ze een sterk waakzaam instinct. Ze zullen hun gezin beschermen en kunnen een goede waakhond zijn als dat nodig is.

Temperament van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een goedmoedige en intelligente hond, maar het is zeker geen watje. Ze zijn nieuwsgierig, attent en waaks en willen graag werken. Agressief zijn ze niet, maar ze zijn zeker in staat om zichzelf te verdedigen als dat nodig is. Hoewel ze terughoudend kunnen zijn bij vreemden, zijn ze erg aanhankelijk en loyaal naar hun gezin en baas.

De Drentsche Patrijshond is niet van nature gehoorzaam, maar hij is wel erg gericht op zijn baas en zal zijn best doen om hem of haar tevreden te stellen. Bij het uitlaten zal de hond de baas constant in de gaten houden en bij het gezin zijn ze dol op kinderen.

Het is belangrijk om de Drentsche Patrijshond te leren om soms alleen thuis te blijven om verlatingsangst te voorkomen. Ze zijn erg aanhankelijk en willen graag deel uitmaken van het gezin, maar het is ook belangrijk om ze te leren om niet constant achter je aan te lopen in huis.

Kortom, de Drentsche Patrijshond is een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een loyale en aanhankelijke metgezel die ook nog eens waaks en nieuwsgierig is. Het is een hond die dol is op kinderen en zich goed kan aanpassen aan het gezinsleven, zolang hij maar deel uitmaakt van het gezin en niet buitengesloten wordt.

Verzorging van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is over het algemeen een gezonde rashond. Toch komen er een aantal erfelijke aandoeningen voor zoals onder andere heupdysplasie en epilepsie en PRA (progressieve retina-atrofie)

De Drentsche Patrijshond heeft niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om regelmatig zijn vacht te borstelen om klitten en vuil te voorkomen. De vacht van de Drentsche Patrijshond is dicht en kan in de winter wat langer worden, dus het is belangrijk om hem regelmatig te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

Vacht van een Drentsche Patrijshond

Op het lichaam is de vacht niet bepaald lang, maar de oren hals en borst zijn goed behaard. Veel verzorging heeft de vacht van een Drentsche Patrijshond niet nodig. Deze rashond heeft een zelfreinigende vacht. Mocht er toch besloten worden om de hond te wassen, gebruik dan geen shampoo maar alleen water, aangezien shampoo de vacht niet ten goede komt. Het trimmen van de hond is over het algemeen niet nodig, 1x per week borstelen moet genoeg zijn.

Trainen en opvoeden van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond heeft een gevoelig karakter en mag niet met de harde hand worden opgevoed. Het is belangrijk om een opvoeding te geven die gebaseerd is op belonend gedrag, waarbij gewenst gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag wordt genegeerd of gecorrigeerd met een 'foei' of boze blik.

Een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk voor de Drentsche Patrijshond, maar moet wel gedoseerd gebeuren vanwege het gevoelige karakter van de hond. Het is belangrijk om de hond te laten wennen aan verschillende situaties, mensen en andere dieren, maar wel op een rustige en geleidelijke manier.

De Drentsche Patrijshond is pas laat volwassen en geduld is nodig bij het opvoeden van deze hond. Het is belangrijk om de hond de tijd te geven om zich te ontwikkelen en te groeien, en om een band op te bouwen gebaseerd op vertrouwen en respect.

Activiteit en bewegen van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is van oorsprong een werkhond en heeft dus veel beweging en activiteit nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het wordt dan ook aanbevolen om met de hond te gaan werken, bijvoorbeeld door middel van diverse gehoorzaamheidscursussen.

Door te werken met de hond wordt het voor hem duidelijk wie de baas is en wie de 'werker' is. Het werken met de hond kan bijvoorbeeld bestaan uit jachttraining, apporteren of andere vormen van sport en activiteit. Het is belangrijk om de hond voldoende uit te dagen en hem de kans te geven om zijn natuurlijke vaardigheden te gebruiken.

Een rondje lopen is niet genoeg voor de Drentsche Patrijshond, hij heeft echt beweging en activiteit nodig om zich goed te voelen en gelukkig te zijn. Het is belangrijk om de hond voldoende uit te laten en hem de kans te geven om te rennen, te spelen en te werken. Een omheinde tuin is ideaal voor de Drentsche Patrijshond, zodat hij veilig kan spelen en bewegen.

Kenmerken van een Drentsche Patrijshond

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-63 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 30-35 kg. Teef: 25-31 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Drentsche Patrijshond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: DutchID, Drentsche Patrijshond Bowi the Gloucester, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test