Drentsche Patrijshond

Alles wat je wilt weten over de Drentsche Patrijshond

De Drentsche patrijshond: goedmoedig maar geen watje

De Drentsche Patrijshond, ook wel de Drent, is een ras die ontstaan is in de 16e eeuw en deze rashond vindt men vaak terug op oude schilderijen. Deze hond werd gekruist met allemaal andere rassen, behalve in de provincie Drenthe, daar bleven deze honden raszuiver. In mei 1943 werd de Drentsche patrijshond officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied .

Karakter van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche patrijshond is een uitstekende jachthond en huisdier maar heeft een consequente opvoeding nodig om hem stabiel te houden. Voldoende beweging is essentieel bij dit ras. Dus een dagelijks ommetje is gewoonweg niet genoeg. Het karakter van de Drent is aanhankelijk en gevoelig, hij kan gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar is nooit agressief of angstig. Het is een intelligente hond en met de juiste opvoeding en training is het een huisdier van een bijzondere waarde.

Temperament van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche patrijshond is goedmoedig, maar het is absoluut geen watje. Ze zijn niet alleen slim, maar willen graag werken, zijn nieuwsgierig, attent en waaks. Agressief zal dit ras niet zijn, maar ze staan zeker hun mannetje als er iets is. Zoals eerder genoemd kan de Drent wat terughoudend zijn bij vreemden, deze hond vindt niet iedereen gelijk aardig. Maar bij zijn baas en bij het gezin is hij erg aanhankelijk en hij gaat door het vuur voor ze. Gehoorzaam naar de baas toe is hij niet van nature, maar hij is wel erg op de baas gericht. Bij het uitlaten zal de hond de baas constant in de gaten houden. De Drentsche Patrijshond is een perfect huisdier die erg graag deel uit wil maken van het gezin. Als de hond buitengesloten wordt dan zal hij wegkwijnen. Belangrijk is om de hond te leren dat hij soms ook alleen thuis zal moeten blijven om verlatingsangst te voorkomen. En mede door de grote aanhankelijkheid van deze hond is het ook nodig om hem te leren dat hij niet constant achter je aanloopt in huis. De Drentsche patrijshond is dol op kinderen.

Verzorging van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is over het algemeen een gezonde rashond. Toch komen er een aantal erfelijke aandoeningen voor zoals onder andere heupdysplasie en epilepsie en PRA (progressieve retina-atrofie),

Vacht van een Drentsche Patrijshond

Op het lichaam is de vacht niet bepaald lang, maar de oren hals en borst zijn goed behaard. Veel verzorging heeft de vacht van een Drentsche Patrijshond niet nodig. Deze rashond heeft een zelfreinigende vacht. Mocht er toch besloten worden om de hond te wassen, gebruik dan geen shampoo maar alleen water, aangezien shampoo de vacht niet ten goede komt. Het trimmen van de hond is over het algemeen niet nodig, 1x per week borstelen moet genoeg zijn.

Trainen en opvoeden van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond mag niet met de harde hand worden opgevoed aangezien deze opvoeding het ras angstig kan maken en de hond zich af kan gaan zetten tegen de baas. Een opvoeding gebaseerd op belonend gedrag is iets wat het beste past bij het karakter van de Drent. Indien de hond gecorrigeerd moet worden is een boze blik of een 'foei' genoeg om het gedrag te stoppen. Een goede socialisatie van pup af aan is een must bij deze rashond. Vanwege het zeer gevoelige karakter moet deze socialisatie wel gedoseerd gebeuren. De Patrijshond is pas laat volwassen en tot die tijd is geduld nodig bij het opvoeden.

Activiteit en bewegen van een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een werkhond en om een goede band met de hond te krijgen wordt het dan ook aanbevolen om echt met de hond te gaan werken. Dit kan bijvoorbeeld onder andere met diverse soorten gehoorzaamheidscursussen. Tijdens dit werk zal het de hond steeds weer duidelijk worden dat jij de baas bent en hij de 'werker'. Een rondje lopen is echt niet genoeg. Beweging en werken, dat is wat de Drent wil en wat hem gelukkig maakt.
Bron foto: DutchID, Drentsche Patrijshond Bowi the Gloucester, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Drentsche Patrijshond

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd:12 - 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu 58-63 cm, Teef 55-60 cm
  • Gewicht: Reu 30-35 kg, Teef 25-31 kg
Grootte:
5
Beweging:
6
Waakhond:
4
Onderhoud:
1
Sociaal:
5

Welke ziektes komen voor bij een Drentsche Patrijshond

De Drentsche Patrijshond is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Drentsche Patrijshond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test