Rasbeschrijving van de Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste van alle rassen. Ze zijn vernoemd naar de regio Chihuahua in Mexico. Men gelooft dat dit ras afstamt van het oude ras dat groter was in omvang en zeer gewaardeerd door Azteekse royalty. De Chihuahua van vandaag heeft een zeer fijne botstructuur, maar zijn eigenlijk heel gespierd.

Karakter

De Chihuahua is een zeer individualistische ras. Ze hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheid, dus slechts een paar generalisaties kunnen worden gemaakt. Ze worden meestal aangeduid als een "Chi". Ze zijn energiek, gracieus en vertonen een mens-achtige expressie.

Temperament

De Chihuahua is diep toegewijd en loyaal. Ze zijn meestal zeer gehecht aan een of twee mensen, zijn onbevreesd en zeer beschermend tegenover hun baasjes. Ze zijn gek op aandacht. De Chihuahua is van nature zacht, liefdevol en zachtmoedig maar zijn wantrouwig tegenover vreemden en ondanks hun formaat zijn uitstekende waakhonden. Dit ras is niet geschikt voor kinderen of andere huisdieren. Maar ze zijn gezellig met hun eigen soort. Chihuahuas zijn in de juiste omstandigheden uitstekende metgezellen.

Verzorging

De Chihuahua vereist minimale verzorging. De gladde vacht ras vereist slechts af en toe borstelen. De lange vacht van dit ras moet meerdere malen per week geborsteld worden met een zachte borstel. Beide rassen hoeft alleen maar een keer per maand gewassen te worden met een milde shampoo. Speciale zorg moet worden besteed aan het geen water krijgen in hun oren, aangezien ze gevoelig zijn voor oorontstekingen. Mondhygiëne is een must om het verlies van tanden te voorkomen. De Chihuahua kan slecht tegen koude klimaten en moet daartegen worden beschermd hij naar buiten gaat.

Vacht

De Chihuahua vacht komt voor in twee variëteiten: de soepele en lange vacht. De gladde vacht is glanzend, zacht en dicht en de vacht bevindt zich over het hele lichaam zit, maar is heel karig op het hoofd en oren. De lange vacht is zacht en is licht krullend of plat. Dit ras heeft wel een ondervacht.

Trainen en opvoeden

De Chihuahua kan lastig zijn om mee te trainen, maar als je maar geduldig blijft, liefdevol en consequent dan is het goed doen. Ze reageren het best op positieve beloning. Vroege, uitgebreide en intensieve socialisatie is een absolute must voor dit ras.

Activiteit en bewegen

De Chihuahua is een uitstekende appartement of flat bewoner.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 0,5 - 3 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

denise

geplaatst op 29 juli 2020 | 10:34

hondje doet raar soms springt die ineens op en steekt hem weg? wat is het?

Missy

geplaatst op 7 december 2019 | 03:25

Mijn Chihuahua van 11 jr heeft lekkende hartkleppen geconstateerd door een echo en daardoor een dikke buik.Heeft Vetmedin als medicatie gehad maar haar toestand is erger geworden vooral veel plassen en lusteloosheid.Het zou juist beter moeten worden maar helaas,,,,de dikke opgezette buik wordt erger in plaats van minder..zoo zielig ..heeft iemand die hetzelfde heeft meegemaakt advies???

Steffi

geplaatst op 6 juli 2017 | 20:05

Hallo, Ik ben een baasje van een chihuahua die 5 november 6jaar gaat worden. Maar ik heb al een paar problemen ondervonden, mijn chihuahua slikt altijd de hele tijd en heeft moeilijk om te ademen! Ze maakt zelfs zo een geluid zodat je bijna zou denken dat ze moet braken! Moet ik me zorgen beginnen maken? En zou ik dringend naar de dierenarts moeten stappen? Groetjes Steffi

Cindy Acun

geplaatst op 12 april 2015 | 09:07

Hoi Barbara, Wat kun je niet voor leuke dingen doen met je Chihuahua! Speuren: het is duur (rond de 40 euro per keer), maar ook een Chihuahua heeft een neus en kan die erg goed gebruiken. Mijn Chihuahua (Daddy) verliest echter relatief snel zijn aandacht, dus ik ben nu overgestapt naar neuswerk. Neuswerk richt zich o.a. op het onderscheiden van verschillende geuren, denk bijvoorbeeld aan drugshonden. Daddy vind dit echt helemaal top om te doen. Daarnaast doe ik Agility/behendingheid met hem. Je moet zelf ook enigzins kunnen rennen, anders wordt het lastiger, maar je kunt bijvoorbeeld ook Dogdance met hem doen. Je leert dan echt 1 op 1 leuke trucjes met hem te doen. Tja en dan lange wandeltochten. Als je het rustig opbouwt, kunnen ze zonder enig probleem 2 tot 4 uur durende tochten maken. Ik ga zelfs naar Oostenrijk met Daddy en maak daar 'zware' bergtochten. Houdt hij prima vol! Groetjes Cindy

barbara

geplaatst op 12 april 2015 | 02:36

hallo!ik heb een hele lieve chi ,,mannetje van nu 8 maanden. het lujkt mij heel leuk om een keer met hem een training te doen. in het begin ging alles goed(kreeg hem met 5maanden)later werd hij bang v mammen..en 3 weken daarna bang v alles buiten...liep als een racewagen zeg maar. nu is dat gelukkig stuk beter..zelfs bij mijn vader waar hij kip krijgt...waar Kay wezeloos v is...in t begin was hij doodsbang v hem :-( weet iemand miss iets over leuke dingen te kunnen doen met chi 's?! in Rijswijk z-h

Cath

geplaatst op 14 oktober 2014 | 08:54

Ik ben een oudere Dame met een levenslange ervaring van honden. Had er altijd 2 en deed aan G&G. Bouviers en Hogaarse Puli, maar ook Jack Russells. Nu heb ik niets meer maar kan niet zonder hond. Ik denk aan een overname van een 2 jarige chihuahua óf Shi Tzu. Beiden maar van verschillende erkende fokkers. Ik woon op een flat, fiets en wandel graag en reis regelmatig. Wie met honden ervaring kan mij welk ras aanbevelen?

Megan

geplaatst op 5 augustus 2014 | 14:53

Bedankt voor het reageren en het advies!! Gr. Megan

Cindy

geplaatst op 5 augustus 2014 | 14:23

Hoi Megan, Ik heb mijn Chihuahua bij 'El Casa del Markol' in Lemmer gekocht. Ik zal nog even proberen een foto toe te voegen. Kijk anders ook op de site van de NL Chihuahua club. Wees echt voorzichtig met waar je je hond koopt! Dit ras wordt echt zo uitgebuit. Sla vooral de teacups over, de extreem kleine Chihuahua's. Dat is echt niet gezond. Gr. Cindy

Megan

geplaatst op 5 augustus 2014 | 14:10

Ik wil heel graag een chihuahua??, maar ik wil hem bij een goede fokker kopen! Niet op marktplaats ofzo. Als jullie een chihuahua hebben willen jullie dan vertellen waar jullie hem hebben gekocht??? Cindy waar heb jij je chihuahua gekocht? xxx

Cindy

geplaatst op 7 januari 2014 | 17:54

Ruim 2,5 jaar geleden "kregen" wij onze 1e hond .. een langharige Chihuahua. 3 maanden later werd daar nog een Dobermann aan toegevoegd en we hadden al jaren 2 katten. Ons mannetje (met 6 maanden gecastreerd) is heel slim, leergierig en aanhankelijk en kan heel goed met de andere huisdieren overweg. Hij domineert de Dober ook zonder enige moeite. Met de katten kan hij wat onwenselijk plakkerig zijn, maar na een snauw laat hij ze weer met rust. Verder is hij verzot op apporteren. Ik heb de puppen -en jonge honden cursus fluitend doorlopen, op het aanraken door onbekenden na. Dat tollereert hij absoluut niet. Bij mensen die hij goed kent, levert dit geen problemen op. Daarna heb ik Obedience met hem gedaan (inclusief speuren) en hij behoorde altijd tot de beste van de klas. Nu doe ik behendigheid met hem en ook dat gaat super. Wat mij betreft zijn ze dus makkelijk te trainen, behalve als het nat is dan .. Behandel dit ras niet als aankleedpop en til hem/haar niet continue op. Hij/zij is heel goed in staat van zich af te bijten!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test