De Chihuahua: de kleine hond met een groot ego

Alles wat je wilt weten over de Chihuahua

Over de Chihuahua

De Chihuahua is een kleine gezelschapshond die zijn oorsprong vindt in Mexico. Er wordt aangenomen dat hij afstamt van de Techichi, een hond die werd gehouden door de Tolteken, een oude Meso-Amerikaanse beschaving. Het ras is vernoemd naar de regio Chihuahua, waar de hond voor het eerst werd ontdekt.

De Chihuahua is een ras dat populair is over de hele wereld vanwege zijn kleine formaat en schattige uiterlijk. Het zijn echter geen kruisingen, maar een zuiver ras met een erkende stamboom.

Loyaal en aanhankelijk

De Chihuahua staat bekend om zijn grote persoonlijkheid, levendige aard en zijn trouw aan zijn eigenaar. Het zijn zeer aanhankelijke en loyale honden die graag bij hun baasje zijn. De Chihuahua heeft soms de reputatie dat hij agressief is, maar dit is meestal het gevolg van slechte opvoeding en socialisatie. Met de juiste training en opvoeding zijn Chihuahua's over het algemeen vriendelijk en sociaal.

Wat kost een Chihuahua

De kosten voor een Chihuahua kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Chihuahua ergens tussen de € 750 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Chihuahua

Chihuahua's zijn erg individueel qua persoonlijkheid, dus het is moeilijk om generalisaties te maken over het ras. Meestal worden ze "Chi" genoemd en staan bekend om hun energieke, gracieuze en mensachtige uitstraling. Deze honden hebben geen angst om van zich te laten horen en zijn zeer zelfverzekerd. Ze zijn ook zeer toegewijd aan hun eigenaars en houden ervan om dicht bij hen te zijn. Bovendien zijn Chihuahua's zeer intelligent en pikken ze nieuwe trucjes snel op.

Chihuahuas hebben vaak ook een sterke persoonlijkheid en kunnen soms koppig zijn. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren om te voorkomen dat ze te beschermend worden

Temperament van een Chihuahua

De Chihuahua is diep toegewijd en loyaal. Ze zijn meestal zeer gehecht aan een of twee mensen, zijn onbevreesd en zeer beschermend tegenover hun baasjes. Ze zijn gek op aandacht. De Chihuahua is van nature zacht, liefdevol en zachtmoedig maar zijn wantrouwig tegenover vreemden en ondanks hun formaat zijn uitstekende waakhonden. Dit ras is niet geschikt voor kinderen of andere huisdieren. Maar ze zijn gezellig met hun eigen soort. Chihuahuas zijn in de juiste omstandigheden uitstekende metgezellen.

Omgang met kinderen

Het is niet zozeer dat Chihuahuas niet geschikt zijn voor kinderen, maar eerder dat ze vanwege hun kleine formaat kwetsbaar kunnen zijn. Maar ook hebben sommige Chihuahuas van nature een wat terughoudender of nerveuzer karakter, wat ze minder tolerant kan maken voor de onvoorspelbaarheid en drukte van kinderen.

Verzorging van een Chihuahua

De Chihuahua vereist minimale verzorging. De gladde vacht ras vereist slechts af en toe borstelen. De lange vacht van dit ras moet meerdere malen per week geborsteld worden met een zachte borstel. Beide rassen hoeft alleen maar een keer per maand gewassen te worden met een milde shampoo. Speciale zorg moet worden besteed aan het geen water krijgen in hun oren, aangezien ze gevoelig zijn voor oorontstekingen. Mondhygiëne is een must om het verlies van tanden te voorkomen. De Chihuahua kan slecht tegen koude klimaten en moet daartegen worden beschermd hij naar buiten gaat.

Vacht van een Chihuahua

De Chihuahua vacht komt voor in twee variëteiten: de soepele en lange vacht. De gladde vacht is glanzend, zacht en dicht en de vacht bevindt zich over het hele lichaam zit, maar is heel karig op het hoofd en oren. De lange vacht is zacht en is licht krullend of plat. Dit ras heeft wel een ondervacht.

De Chihuahua kan verschillende kleuren en patronen hebben, waaronder effen kleuren zoals wit, zwart, bruin, crème en grijs. Daarnaast kunnen ze ook tweekleurig zijn, zoals zwart en wit, of driekleurig met bijvoorbeeld zwart, wit en bruin. Sommige Chihuahuas hebben ook speciale patronen, zoals gevlekt of gestroomd.

Trainen en opvoeden van een Chihuahua

Chihuahuas kunnen eigenzinnig zijn en hebben een sterk karakter, wat kan leiden tot uitdagingen bij de training en opvoeding. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn en te zorgen voor een positieve en stimulerende omgeving voor de hond. Socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de Chihuahua goed kan omgaan met andere honden en mensen. Vroege, uitgebreide en intensieve socialisatie is een absolute must voor dit ras.

Activiteit en bewegen van een Chihuahua

De Chihuahua is een uitstekende appartement of flat bewoner. Vanwege hun kleine formaat hebben Chihuahuas niet veel beweging nodig, maar ze hebben wel behoefte aan mentale stimulatie. Het trainen van trucjes en het spelen van intelligentiespelletjes kan helpen om hun energie op een positieve manier te kanaliseren.

Kenmerken van een Chihuahua

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 15-23 cm. Teef: 15-23 cm
  • Gewicht: Reu: 1-3 kg. Teef: 1-3 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Chihuahua

De Chihuahua is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Chihuahua is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test