Rasbeschrijving van de Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste van alle rassen. Ze zijn vernoemd naar de regio Chihuahua in Mexico. Men gelooft dat dit ras afstamt van het oude ras dat groter was in omvang en zeer gewaardeerd door Azteekse royalty. De Chihuahua van vandaag heeft een zeer fijne botstructuur, maar zijn eigenlijk heel gespierd.

Karakter van een Chihuahua

De Chihuahua is een zeer individualistische ras. Ze hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheid, dus slechts een paar generalisaties kunnen worden gemaakt. Ze worden meestal aangeduid als een "Chi". Ze zijn energiek, gracieus en vertonen een mens-achtige expressie.

Temperament van een Chihuahua

De Chihuahua is diep toegewijd en loyaal. Ze zijn meestal zeer gehecht aan een of twee mensen, zijn onbevreesd en zeer beschermend tegenover hun baasjes. Ze zijn gek op aandacht. De Chihuahua is van nature zacht, liefdevol en zachtmoedig maar zijn wantrouwig tegenover vreemden en ondanks hun formaat zijn uitstekende waakhonden. Dit ras is niet geschikt voor kinderen of andere huisdieren. Maar ze zijn gezellig met hun eigen soort. Chihuahuas zijn in de juiste omstandigheden uitstekende metgezellen.

Verzorging van een Chihuahua

De Chihuahua vereist minimale verzorging. De gladde vacht ras vereist slechts af en toe borstelen. De lange vacht van dit ras moet meerdere malen per week geborsteld worden met een zachte borstel. Beide rassen hoeft alleen maar een keer per maand gewassen te worden met een milde shampoo. Speciale zorg moet worden besteed aan het geen water krijgen in hun oren, aangezien ze gevoelig zijn voor oorontstekingen. Mondhygiëne is een must om het verlies van tanden te voorkomen. De Chihuahua kan slecht tegen koude klimaten en moet daartegen worden beschermd hij naar buiten gaat.

Vacht van een Chihuahua

De Chihuahua vacht komt voor in twee variëteiten: de soepele en lange vacht. De gladde vacht is glanzend, zacht en dicht en de vacht bevindt zich over het hele lichaam zit, maar is heel karig op het hoofd en oren. De lange vacht is zacht en is licht krullend of plat. Dit ras heeft wel een ondervacht.

Trainen en opvoeden van een Chihuahua

De Chihuahua kan lastig zijn om mee te trainen, maar als je maar geduldig blijft, liefdevol en consequent dan is het goed doen. Ze reageren het best op positieve beloning. Vroege, uitgebreide en intensieve socialisatie is een absolute must voor dit ras.

Activiteit en bewegen van een Chihuahua

De Chihuahua is een uitstekende appartement of flat bewoner.

Kenmerken van een Chihuahua

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 0,5 - 3 kg
Grootte:
1
Beweging:
1
Waakhond:
5
Onderhoud:
3
Sociaal:
1

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test