De Dwergpinscher: een klein speels ras met gevoel voor humor

Alles wat je wilt weten over de Dwergpinscher

Over de Dwergpinscher

De Dwergpinscher, ook bekend als "De koning van de Toys" is een speels klein ras met een gevoel voor humor, geweldige energie en is erg moedig. 

De Dwergpinscher is een kleine hond die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw. Het doel van het fokken was om een kleine waakhond te creëren die in staat was om ratten en muizen te vangen In de loop der jaren heeft het ras zich ontwikkeld tot een populair gezelschapsdier dat bekend staat om zijn levendige persoonlijkheid, intelligentie en aanhankelijke karakter.

De Dwergpinscher werd in de jaren 1920 in de Verenigde Staten geïntroduceerd en werd snel populair bij hondenliefhebbers. Het ras werd erkend door de American Kennel Club in 1929 en sindsdien is het ras alleen maar populairder geworden.

Tegenwoordig is de Dwergpinscher een geliefd huisdier vanwege zijn kleine formaat, levendige persoonlijkheid en aanhankelijke karakter. Ze staan bekend als waakzame honden die graag tijd doorbrengen met hun gezin. Het is belangrijk om te weten dat de Dwergpinscher een actieve hond is en regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om gezond te blijven.

Wat kost een Dwergpinscher

De kosten voor een Dwergpinscher kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Dwergpinscher ergens tussen de € 700 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een levendige en zelfverzekerde hond met een groot hart. Het ras is zeer intelligent en leergierig en heeft een uitgesproken persoonlijkheid. Dwergpinschers hebben veel energie en kunnen soms wat eigenwijs zijn, maar met de juiste training en socialisatie zijn ze geweldige gezelschapshonden. Ze zijn zeer aanhankelijk en trouw aan hun baasjes en genieten van interactie met mensen. Ze kunnen echter soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden en andere honden. Het is daarom belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen vanaf een jonge leeftijd.

Temperament van een Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een energieke en leergierige hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft om te gedijen. Het ras is ook bekend om zijn eigenwijze en eigengereide karakter, en het is belangrijk dat de eigenaar een consequente en stevige aanpak hanteert bij het trainen en opvoeden van de Dwergpinscher. Als ze niet op de juiste manier worden behandeld, kunnen ze inderdaad een "tirannetje" worden.

Verzorging van een Dwergpinscher

De verzorging van de Dwergpinscher is over het algemeen vrij eenvoudig. De vacht van dit ras is kort en dicht, en vereist slechts een minimale hoeveelheid onderhoud. Het regelmatig borstelen van de vacht met een zachte borstel is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. 

Vacht van een Dwergpinscher

Dit kortharige heeft niet veel onderhoud als het gaat om de vacht. Aanvaardbare kleuren voor dit ras zijn massief helder rood, hert rood, zwart en bruin, chocolade en roestkleur. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een slimme hond en heeft daarom veel mentale stimulatie nodig. Het is belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd goed te socialiseren, zodat hij zich op zijn gemak voelt in verschillende situaties en met andere mensen en dieren. Het is ook belangrijk om hem consequent en stevig op te voeden, omdat hij anders snel de neiging heeft om zijn eigen weg te gaan en zichzelf als de baas te beschouwen.

Het is belangrijk om de Dwergpinscher gehoorzaamheidstraining te geven, omdat hij soms koppig kan zijn en het leuk vindt om zijn eigen gang te gaan. Positieve bekrachtiging en beloning zijn de beste manieren om hem te trainen. Het is ook belangrijk om hem voldoende beweging te geven en hem bezig te houden met speelgoed en andere activiteiten om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en destructief gedrag gaat vertonen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Dwergpinscher gevoelig is voor negatieve trainingstechnieken, zoals fysieke straffen of schreeuwen. Dit kan leiden tot angst en agressief gedrag. Positieve bekrachtiging en geduld zijn de beste manieren om de Dwergpinscher te trainen en op te voeden.

Activiteit en bewegen van een Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een actieve hond die van beweging houdt en graag tijd buiten doorbrengt. Ze hebben dagelijks beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Een paar keer per dag wandelen en spelen zal het beste zijn voor deze kleine hond. Omdat ze van nature atletisch zijn, kunnen ze genieten van het spelen van spelletjes en het leren van nieuwe trucjes.

Kenmerken van een Dwergpinscher

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 4-5 kg. Teef: 4-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Dwergpinscher is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Javy54x, Pinscher Miniatura europeo., modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test