De Teckel korthaar is de oervorm van alle soorten Teckels

Alles wat je wilt weten over de Teckel korthaar

Over de Teckel korthaar

De kortharige teckel, ook wel bekend als de dashond of gewoon de teckel, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Oorspronkelijk werden deze honden gefokt in Duitsland als jachthonden voor het opsporen van dassen. Het was belangrijk dat de hond een lange, flexibele rug had en een smalle borstkas om in de dassenholen te kunnen kruipen.

In de loop der tijd heeft de kortharige teckel zich ontwikkeld tot een populaire gezelschapshond. Ze zijn bekend om hun kleine formaat, vriendelijke persoonlijkheid en speelse karakter. Hoewel ze nog steeds gebruikt worden voor de jacht, worden ze vooral gewaardeerd als familiehonden.

Er zijn wel 9 soorten van de Teckel

Teckels zijn populaire honden die gefokt worden in drie verschillende maten en haarvariëteiten. Hierdoor zijn er in totaal negen verschillende soorten teckels. De grootste soort is de Standaardteckel, de Dwergteckel en het kleinste type is de Kaninchenteckel.

De Standaardteckel is het oudste type teckel en werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen. De Dwergteckel werd gefokt als jachthond voor klein wild, zoals konijnen en vossen. De Kaninchenteckel is de kleinste soort en werd gefokt om te jagen op konijnen.

Naast de verschillende maten hebben teckels ook verschillende haarvariëteiten. Er zijn drie verschillende soorten: de gladharige, de ruwharige en de langharige teckel. De gladharige teckel heeft een gladde, glanzende vacht en is de meest voorkomende variant. De ruwharige teckel heeft een harde en ruwe vacht, die goed bestand is tegen de ruige omstandigheden van de jacht. De langharige teckel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, lang haar dat zijdeachtig aanvoelt.

Wat kost een Teckel korthaar

De kosten voor een Teckel korthaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Teckel korthaar ergens tussen de € 1.500 en de € 2.250 zal liggen.

Karakter van een Teckel korthaar

De Teckel korthaar is de oorspronkelijke vorm van de teckel en heeft daardoor de meest kenmerkende eigenschappen van het ras. Deze honden zijn zeer zachtaardig, lief en aanhankelijk naar hun gezin toe, maar kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden. Als ze van jongs af aan met kinderen opgroeien, gaan ze uitstekend met hen om, maar het kan moeilijk zijn als de hond op oudere leeftijd voor het eerst met kinderen in aanraking komt. Deze teckels zijn zo aanhankelijk dat ze thuis vaak op de voet van hun baas/vrouw volgen.

Temperament van een Teckel korthaar

De teckel is een slim en vindingrijk ras dat bekend staat om zijn grote aanhankelijkheid en sterke band met zijn baasje. Daarnaast zijn deze honden uitstekende waakhonden dankzij hun moedige en nieuwsgierige karakter. Wat hen echt uniek maakt in vergelijking met andere hondenrassen is hun vermogen om bewust oogcontact te zoeken en daardoor als het ware te kunnen lezen wat er in hun baasje omgaat. Dit schept een bijzondere band tussen mens en hond.

Teckels zijn experts in het manipuleren van hun baasje om hun zin te krijgen en hebben een groot gevoel voor humor. Het is echter belangrijk om te weten dat ze ook snel beledigd kunnen zijn en dat het even kan duren voordat ze weer met hun baasje in het reine zijn. Als je een teckel een vinger geeft, nemen ze gemakkelijk de hele hand. Het is daarom niet realistisch om van dit ras slaafse gehoorzaamheid te verwachten. Toch kan je de teckel met de juiste training en veel geduld zeker onder controle krijgen.

Verzorging van een Teckel korthaar

De teckel heeft een robuuste uitstraling en is goed gespierd. Door zijn korte beharing heeft hij niets te verbergen en is hij gemakkelijk te onderhouden. Met zijn lage en langgerekte, maar compacte bouw en korte, rechte voorbenen met sterke botten, heeft hij een ruime en diepe borstkas en een opvallend vooruitspringend borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden en straalt een attente uitdrukking uit.

De korthairge Teckel, net als andere Teckels, kan gevoelig zijn voor erfelijke problemen. Een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen is de relatief lange rug van het ras. Dit kan leiden tot uitpuilende tussenwervels die op het ruggenmerg drukken, met pijn en verlamming als gevolg. De Teckel is een rashond met een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen. Er zijn op dit moment 3 DNA-tests beschikbaar zijn om te screenen op deze aandoeningen en om fokdieren te selecteren die vrij zijn van deze risico's, namelijk epilepsie, mega-oesophagus (slokdarmverwijding) en neuronaal ceroid-lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen).

Vacht van een Teckel korthaar

De korthaar teckel komt voor in de kleuren black and tan (zwart met geelbruine aftekening aan snuit en poten), chocoladebruin, roodbruin, gestroomd en getijgerd (een onregelmatig vaag vlekkenpatroon).

Trainen en opvoeden van een Teckel korthaar

De kortharige Teckel is een slimme en vindingrijke hond die graag leert en zich goed leent voor training en opvoeding. Om ervoor te zorgen dat je hond goed gedrag vertoont, is het belangrijk om hem van jongs af aan goed op te voeden en te trainen.

Een goede socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat je Teckel goed kan omgaan met andere honden, mensen en verschillende situaties. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te leren om op jou te letten en te reageren op jouw commando's.

Bij het trainen van een Teckel is het belangrijk om het leuk en uitdagend te maken. Deze hond heeft een goed gevoel voor humor en kan komedie spelen om zijn zin te krijgen. Het is daarom belangrijk om de training interessant en afwisselend te maken, zodat hij geboeid blijft. Denk hierbij aan behendigheidstraining, apporteren en zoekspelletjes. Een ander belangrijk aspect bij de opvoeding van de kortharige Teckel is het consequent behandelen van je hond. Hij moet weten wat wel en niet mag en dit moet je hem op een duidelijke manier communiceren. Het is belangrijk om te weten dat fysiek geweld absoluut niet werkt bij dit ras. Een harde aanpak zal alleen maar averechts werken en de relatie tussen jou en je hond beschadigen.

Een goede methode bij het trainen van je Teckel is het gebruik van beloningen en positieve bekrachtiging. Beloon je hond wanneer hij goed gedrag vertoont en geef hem complimentjes. Op die manier zal hij eerder geneigd zijn om goed gedrag te vertonen en zich beter aan te passen aan de regels van het gezin.

Als laatste is het belangrijk om geduld te hebben bij het trainen en opvoeden van je kortharige Teckel. Dit ras kan eigenwijs zijn en zal niet altijd direct naar je luisteren. Het kan soms even duren voordat hij bepaalde commando's onder de knie heeft. Maar met de juiste aanpak, doorzettingsvermogen en geduld kun je je Teckel zeker trainen tot een gehoorzame en goed opgevoede hond.

Activiteit en bewegen van een Teckel korthaar

De kortharige Teckel is een actieve hond die van nature veel energie heeft. Het is belangrijk om hem voldoende beweging en activiteit te bieden om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Hoewel de Teckel bekend staat als een kleine hond, hebben ze vaak een verrassend grote persoonlijkheid en uithoudingsvermogen. Dagelijkse wandelingen zijn daarom essentieel om aan de behoeften van deze hond te voldoen.

Naast wandelen zijn er tal van andere activiteiten die je samen met je kortharige Teckel kunt doen. Behendigheidstraining, speuren en zwemmen zijn allemaal leuke en uitdagende activiteiten die geschikt zijn voor deze hond. Ook binnenshuis kun je je Teckel stimuleren met behulp van speelgoed en spelletjes zoals verstoppertje en zoekspelletjes.

Omdat de teckel van nature een sterk jachtinstinct heeft kan dit nog wel eens voor problemen zorgen tijdens het uitlaten. De hond kan zo opgaan in zijn jachtinstinct dat hij niet meer luistert naar zijn baas en ervandoor gaat. In zo'n geval is het belangrijk om geduld te hebben en te wachten tot de hond weer tevoorschijn komt. Straffen heeft geen zin, omdat de jachtpassie van de teckel altijd sterker zal zijn. Om deze problemen te voorkomen, is het verstandig om de teckel aangelijnd te houden tijdens het uitlaten.

 

Kenmerken van een Teckel korthaar

  • Rasgroep: Dashonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-47 cm. Teef: 25-47 cm
  • Gewicht: Reu: 3-9 kg. Teef: 3-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Teckel korthaar

De Teckel korthaar is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Teckel korthaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test