De Australian Shepherd: hardwerkend en energiek

Alles wat je wilt weten over de Australian Shepherd

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd, ook wel "Aussie" genoemd, is een middelgroot hondenras dat bekend staat om zijn intelligentie, wendbaarheid en aanhankelijkheid. Hoewel het ras zijn naam te danken heeft aan zijn vermeende Australische afkomst, werd het ras eigenlijk ontwikkeld in de Verenigde Staten als herdershond voor vee. Vandaag de dag is de Australian Shepherd een veelzijdige metgezel en werkhond die zowel in de stad als op het platteland goed gedijt.

De Australian Shepherd, is een ras met opvallende kenmerken, waaronder hun unieke oogkleuren. Hun ogen kunnen voorkomen in verschillende kleuren of combinaties van kleuren, zoals blauw, amber, hazelnoot en alle tinten bruin.

Wat kost een Australian Shepherd

De kosten voor een Australian Shepherd kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Australian Shepherd ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een ras dat bekend staat om zijn kracht, atletische vermogen en intelligentie. Dit ras vereist veel energie en toewijding van zijn eigenaar, en heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Naast hun energieke karakter zijn Australian Shepherds ook zeer sociaal en hebben de neiging om zich sterk te hechten aan hun baasjes en hun gezin.

Temperament van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een prachtig, intelligent en toegewijd ras. Met hun hoge energieniveau en hun verlangen om te werken, zijn deze honden ideaal voor actieve baasjes die op zoek zijn naar een loyale metgezel. Dit ras staat bekend om hun vastberadenheid en vasthoudendheid, wat hen zeer geschikt maakt voor taken zoals schapendrijven. Hoewel ze voorzichtig zijn met vreemden, zijn Australian Shepherds zelfverzekerd en beschermend. Ze zijn ook sociaal en hechten zich sterk aan hun menselijke familie.

De Australian Shepherd is niet typisch agressief naar andere honden vanwege hun oorspronkelijke fokdoel. Ze werden gefokt om vee te hoeden, waarbij samenwerking met andere honden essentieel was voor succes. Hierdoor hebben ze een aangeboren neiging tot samenwerking en vriendelijkheid ten opzichte van andere honden ontwikkeld. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en kan agressie voorkomen bij individuele honden, maar over het algemeen staan Australian Shepherds bekend om hun sociaal gedrag met andere honden.

Verzorging van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd vereist minimale verzorging. Af en toe een te borstelen met een stevige borstel zal genoeg zijn. Tijdens de rui hebben ze meer verzorging nodig van de vacht. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. De Australian Shepherd is gevoelig voor een groot aantal gezondheidsproblemen. Ze zijn gevoelig voor onder andere epilepsie, heupdysplasie en staar. Meer aandoeningen zijn terug te vinden bij ziektes

Vacht van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd staat bekend om zijn opvallende en gevarieerde vacht. Deze is van matige lengte, weerbestendig en kan recht tot golvend zijn. De ondervacht van deze hond verhaart twee keer per jaar en tijdens deze periodes kan de vacht matig verharen. Er zijn vier geaccepteerde kleuren voor deze vacht, namelijk zwart, blauw merle, rood en rood merle. Op het gezicht, de borst en de voor- en achterpoten kunnen verschillende witte en bruine aftekeningen voorkomen.

Merle is een kleurpatroon dat vaak voorkomt bij honden, waaronder de Australian Shepherd. Het is een patroon waarbij het haar verschillende kleuren en tinten heeft en zich mengt met de basiskleur van de vacht. Bij de Australian Shepherd is blauw merle en rood merle een veelvoorkomend patroon. Bij blauw merle hebben de haren een combinatie van zwart, grijs en wit, terwijl rood merle een combinatie is van rood, bruin en wit. Het resultaat is een opvallend en uniek uiterlijk van de vacht van de Australian Shepherd.

Trainen en opvoeden van een Australian Shepherd

Australian Shepherds zijn makkelijk te trainen. Ze profiteren van vroege socialisatie en een basis aan gehoorzaamheid. Het is belangrijk dat zij weten wie de baas is anders zullen ze proberen om controle over te nemen. De Australian Shepherd heeft een vaste, eerlijke, consistente en effectieve baas nodig. Hun hoge intelligentie en scherp leervermogen maakt herhalende training saai voor ze.

Activiteit en bewegen van een Australian Shepherd

De Australian Shepherd vraagt om een buitensporige hoeveelheid beweging. Een simpele wandeling is niet voldoende. Ze zijn op hun best wanneer ze een groot deel uitmaken van de familie en als ze mogen werken voor de baas. Australian Shepherds worden niet aanbevolen voor wonen in een appartement.

Kenmerken van een Australian Shepherd

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-58 cm. Teef: 45-53 cm
  • Gewicht: Reu: 16-32 kg. Teef: 16-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Australian Shepherd is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test