De Yorkshire Terrier: ligt de hele dag het liefste op schoot

Alles wat je wilt weten over de Yorkshire Terriër

Over de Yorkshire Terriër

De geschiedenis van de Yorkshire Terrier gaat terug tot de 19e eeuw in Engeland. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt voor de rattenjacht, vooral in textielfabrieken. De Yorkshire Terrier is ontstaan uit verschillende terriërrassen, zoals de Skye Terrier, de Dandie Dinmont Terrier en de Maltese.

In het begin werden de Yorkshire Terriers niet gezien als een apart ras, maar als een variant van de Schotse Terrier. Pas in 1870 werd het ras erkend door de Kennel Club in Engeland. Vanaf dat moment begon de populariteit van de Yorkshire Terrier snel te groeien, vooral onder de upper class in Engeland. Sinds 1985 is de Yorkshire erkend door de FCI

In de Verenigde Staten werden Yorkshire Terriers geïntroduceerd in de jaren 1870, en in 1885 werd het ras erkend door de American Kennel Club. Sindsdien zijn Yorkshire Terriers een geliefd huisdier en showhond geworden over de hele wereld.

De Yorkshire Terrier is een prachtig schoothondje die het liefste de hele dag op schoot bij de baas zit. Ze kunnen ietwat arrogant zijn, gecombineerd met een helder en speels karakter. De Yorkshire Terrier is een echte en trouwe metgezel.

Wat kost een Yorkshire Terriër

De kosten voor een Yorkshire Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Yorkshire Terriër ergens tussen de € 1.000 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terrier, ook wel liefkozend Yorkie genoemd, heeft een uniek karakter dat zich kenmerkt door hun kleine formaat en grote persoonlijkheid. Dit ras staat bekend om zijn levendige, intelligente en nieuwsgierige aard.

Yorkies zijn uiterst loyaal aan hun familie en hechten zich sterk aan hun baasje. Ze zijn over het algemeen aanhankelijk en genieten van het gezelschap van mensen. Yorkies zijn ook vaak waaks en zullen snel aanslaan bij het minste teken van gevaar. Dit maakt hen een goede waakhond, ondanks hun kleine gestalte.

 Er wordt gezegd dat een Yorkshire Terrier meer menselijk gezelschap en aandacht nodig heeft dan enig ander ras.

Temperament van een Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terrier kan territoriaal zijn. Ze zijn tolerant ten opzichte van oudere kinderen als met zorg behandeld worden. De Yorkshire Terrier kan ook enigszins onafhankelijk en assertief zijn en kunnen goed met andere huisdieren overweg. Yorkies staan ook bekend om hun eigenzinnige en soms koppige aard. Ze hebben een sterke wil en kunnen een uitdaging zijn om te trainen. Een consistente en positieve trainingsaanpak is noodzakelijk om hun natuurlijke neiging tot dominantie te beheersen.

Verzorging van een Yorkshire Terriër

De vacht moet dagelijks verzorgt worden. Het haar op de top van het hoofd wordt meestal vastgezet met een band of strik als dit te lang wordt. Echter, als de Yorkshire Terrier niet wordt gebruikt voor de show, dan kan dit worden afgeknipt. Oren en ogen moeten dagelijks worden schoongemaakt. Mondhygiëne is ook belangrijk.

Een van de grootste risico's voor de Yorkshire Terrier is hun kwetsbaarheid voor botbreuken. Door hun kleine en dunne botten zijn ze gevoelig voor breuken bij de kleinste ongelukken, zoals een val van een lage hoogte of zelfs tijdens het spelen met andere honden. Het is daarom belangrijk dat eigenaren extra voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat hun hond veilig en beschermd blijft.

Er zijn twee DNA testen beschikbaar voor de Yorkshire om op erfelijke aandoeningen te testen namelijk lensluxatie en progressieve retina atrofie (PRA). Lensluxatie is een aandoening waarbij de lens van het oog losraakt, wat kan leiden tot pijn en blindheid. PRA is een aandoening waarbij het netvlies geleidelijk aan wordt aangetast, wat uiteindelijk kan leiden tot totale blindheid.

Vacht van een Yorkshire Terriër

De vacht moet matig lang zijn op het lichaam, perfect glad (niet golvend), glanzend, en een mooie zijdeachtige structuur hebben die het gangwerk niet mag belemmeren. Er moet een lange baard zijn en warm gouden tan op het gezicht, donkerder van kleur aan de zijkanten van het hoofd, bij de ooraanzet en op de voorsnuit waar het erg lang moet zijn. Het tan op het hoofd mag niet doorlopen in de hals en er mogen geen roetkleurige of donkere haren vermengd zijn met het tan.

De kleur moet donker staalblauw zijn (niet zilverblauw), vanaf de achterhoofdsknobbel tot aan de staartaanzet, nergens vermengd met bruinkleurige, bronskleurige of donkere haren. Het haar op de borst moet warm, helder tan zijn. Al het tan-kleurige haar moet aan de wortel donkerder zijn dan in het midden, vanwaar het nog lichter wordt naar het uiteinde (drie tinten).

Trainen en opvoeden van een Yorkshire Terriër

Een Yorkshire Terrier is een slim en leergierig ras dat graag nieuwe dingen leert en uitdagingen aangaat. Met de juiste training en opvoeding kan de Yorkshire Terrier een gehoorzame en goed opgevoede hond worden.

Een goede opvoeding begint met een consequente en geduldige aanpak. De Yorkshire Terrier is een gevoelig ras dat gevoelig is voor straf en harde correcties. Het is daarom belangrijk om positieve versterking te gebruiken, zoals beloningen en lof, om goed gedrag aan te moedigen. Door de hond te belonen wanneer deze gewenst gedrag vertoont, zal de hond gemotiveerd zijn om dit gedrag in de toekomst te herhalen.

Het socialiseren van de Yorkshire Terrier is ook belangrijk voor een goede opvoeding. Het is belangrijk om de hond te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties om verlegenheid of angstig gedrag te voorkomen. Vroeg beginnen met socialiseren en blootstellen aan verschillende ervaringen kan helpen om de hond zelfverzekerd en stabiel te maken.

Omdat Yorkshire Terriers zo klein zijn, kan het moeilijk zijn om ze zindelijk te maken.

Activiteit en bewegen van een Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terrier is een kleine hond die niet veel beweging nodig heeft. Ze zijn echter wel actief en houden van spelen en wandelen. Het is belangrijk om dagelijks voldoende beweging te geven. In het algemeen zijn Yorkshire Terriers geschikt voor zowel stads- als plattelandsomgevingen vanwege hun kleine formaat en beperkte bewegingsbehoefte. 

Kenmerken van een Yorkshire Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 15-17 cm. Teef: 15-17 cm
  • Gewicht: Reu: 2-3 kg. Teef: 2-3 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Yorkshire Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test