Trachea collaps bij de hond

Trachea collaps

Het samen klappen van de luchtpijp bij de hond noemen we een trachea collaps. Trachea collaps is een erfelijke aandoening en zorgt ervoor dat de kraakbeen-ringen, die normaal gesproken de luchtpijp openhouden, week worden. Hij zal afplatten en wordt ovaal in plaats van rond . Als het heel erg is, dan zal de trachea helemaal samen klappen.

Er zijn 4 graden. Graad 1, die is mild, tot en met graad 4, een zeer ernstige. Vooral toy rassen zijn er gevoelig voor, zoals bijvoorbeeld de: Chihuahua, Maltezer, Yorkshire terrier, Toypoedel,  Shih tzu, Mopshond en de Dwergkees. Vanaf een jaar of zes komen de eerste tekens.

Symptomen van trachea collaps bij de hond

Hoesten is het eerste teken. De hond klinkt als een gans. De doorgang van de lucht naar de longen wordt door de trachea collaps sterkt vermindert. Hierdoor kan de hond moeilijker ademen wat snelle vermoeidheid tot gevolg heeft. In ergere stadia flauw vallen of stikken.

Diagnose van trachea collaps bij de hond

De dierenarts kan middels manipulatie de hoest uitlokken en zo tot het ziektebeeld komen. Om te kijken hoe ernstig de trachea collaps is, kan er een endoscopie plaatsvinden of radiografieën. Met een endoscopie gaat men (uiteraard is de hond onder narcose) met een dunne, lange, flexibele buis een camera in de luchtwegen inbrengen.

Behandeling van trachea collaps bij de hond

Het toedienen van medicijnen tegen de hoest. Er worden ook vaak verwijders van de luchtpijpen gebruikt en als het nodig is, een antibioticum (als de luchtwegen geinfecteerd zijn) en ontstekings-remmers.

Als het heel erg is, moet de hond geopereerd worden. Men zal proberen ten tijde van de operatie de doorgang van de luchtpijp te herstellen door deze ondersteuning te geven. Diverse technieken, die allemaal voordelen maar ook nadelen hebben, zijn beschikbaaar

Prognose van trachea collaps bij de hond

Dat hangt heel erg af van hoe erg de collaps is, hoe het zit met de gezondheid van de hond. Vaak komen bij een tracheacollaps ook hartproblemen voor.
Het merendeel zijn niet ernstige gevallen en dan is het goed te behandelen. Als het wel erger is, dan moet er geopereerd worden. Een garantie van de operatie kan niet gegeven worden. Er kunnen nadien complicaties optreden.

Preventie van trachea collaps bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Trachea collaps bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met trachea collaps Chihuahua   Maltezer   Poedel   Yorkshire TerriĆ«r   Shih Tzu  Mopshond  Silky Terrier  Pomchi 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee