Trachea collaps bij de hond

Trachea collaps

Het samen klappen van de luchtpijp bij de hond noemen we een trachea collaps. (Op de foto aangegeven met zwarte pijlen) Trachea collaps is een erfelijke aandoening en zorgt ervoor dat de kraakbeen-ringen, die normaal gesproken de luchtpijp openhouden, week worden. Hij zal afplatten en wordt ovaal in plaats van rond . Als het heel erg is, dan zal de trachea helemaal samen klappen.

Er zijn 4 graden. Graad 1, die is mild, tot en met graad 4, een zeer ernstige. Vooral toy rassen zijn er gevoelig voor, zoals bijvoorbeeld de: Chihuahua, Maltezer, Yorkshire terrier, Toypoedel,  Shih tzu, Mopshond en de Dwergkees. Vanaf een jaar of zes komen de eerste tekens.

Symptomen van trachea collaps bij de hond

Hoesten is het eerste teken. De hond klinkt als een gans. De doorgang van de lucht naar de longen wordt door de trachea collaps sterkt vermindert. Hierdoor kan de hond moeilijker ademen wat snelle vermoeidheid tot gevolg heeft. In ergere stadia flauw vallen of stikken.

Diagnose van trachea collaps bij de hond

De dierenarts kan middels manipulatie de hoest uitlokken en zo tot het ziektebeeld komen. Om te kijken hoe ernstig de trachea collaps is, kan er een endoscopie plaatsvinden of radiografieën. Met een endoscopie gaat men (uiteraard is de hond onder narcose) met een dunne, lange, flexibele buis een camera in de luchtwegen inbrengen.

Behandeling van trachea collaps bij de hond

Het toedienen van medicijnen tegen de hoest. Er worden ook vaak verwijders van de luchtpijpen gebruikt en als het nodig is, een antibioticum (als de luchtwegen geinfecteerd zijn) en ontstekings-remmers.

Als het heel erg is, moet de hond geopereerd worden. Men zal proberen ten tijde van de operatie de doorgang van de luchtpijp te herstellen door deze ondersteuning te geven. Diverse technieken, die allemaal voordelen maar ook nadelen hebben, zijn beschikbaaar

Prognose van trachea collaps bij de hond

Dat hangt heel erg af van hoe erg de collaps is, hoe het zit met de gezondheid van de hond. Vaak komen bij een tracheacollaps ook hartproblemen voor.
Het merendeel zijn niet ernstige gevallen en dan is het goed te behandelen. Als het wel erger is, dan moet er geopereerd worden. Een garantie van de operatie kan niet gegeven worden. Er kunnen nadien complicaties optreden.

Preventie van trachea collaps bij de hond

Helaas is het moeilijk om trachea collapse volledig te voorkomen, omdat de oorzaak vaak onbekend is.

Bron foto: Trachealkollaps, resized, CC BY-SA 3.0

Welke rassen zijn vatbaar voor trachea collaps

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor trachea collaps
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F