Trachea collaps

Trachea collaps bij de hond

Het samen klappen van de luchtpijp bij de hond noemen we een trachea collaps. Trachea collaps is een erfelijke aandoening en zorgt ervoor dat de kraakbeen-ringen, die normaal gesproken de luchtpijp openhouden, week worden. Hij zal afplatten en wordt ovaal in plaats van rond . Als het heel erg is, dan zal de trachea helemaal samen klappen.

Er zijn 4 graden. Graad 1, die is mild, tot en met graad 4, een zeer ernstige. Vooral toy rassen zijn er gevoelig voor, zoals bijvoorbeeld de: Chihuahua, Maltezer, Yorkshire terrier, Toypoedel,  Shih tzu, Mopshond en de Dwergkees. Vanaf een jaar of zes komen de eerste tekens.

Symptomen

Hoesten is het eerste teken. De hond klinkt als een gans. De doorgang van de lucht naar de longen wordt door de trachea collaps sterkt vermindert. Hierdoor kan de hond moeilijker ademen wat snelle vermoeidheid tot gevolg heeft. In ergere stadia flauw vallen of stikken.

Diagnose

De dierenarts kan middels manipulatie de hoest uitlokken en zo tot het ziektebeeld komen. Om te kijken hoe ernstig de trachea collaps is, kan er een endoscopie plaatsvinden of radiografieën. Met een endoscopie gaat men (uiteraard is de hond onder narcose) met een dunne, lange, flexibele buis een camera in de luchtwegen inbrengen.

Behandeling

Het toedienen van medicijnen tegen de hoest. Er worden ook vaak verwijders van de luchtpijpen gebruikt en als het nodig is, een antibioticum (als de luchtwegen geinfecteerd zijn) en ontstekings-remmers.

Als het heel erg is, moet de hond geopereerd worden. Men zal proberen ten tijde van de operatie de doorgang van de luchtpijp te herstellen door deze ondersteuning te geven. Diverse technieken, die allemaal voordelen maar ook nadelen hebben, zijn beschikbaaar

Prognose

Dat hangt heel erg af van hoe erg de collaps is, hoe het zit met de gezondheid van de hond. Vaak komen bij een tracheacollaps ook hartproblemen voor.
Het merendeel zijn niet ernstige gevallen en dan is het goed te behandelen. Als het wel erger is, dan moet er geopereerd worden. Een garantie van de operatie kan niet gegeven worden. Er kunnen nadien complicaties optreden.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Trachea collaps te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Melissa

geplaatst op 3 januari 2017 | 00:01

Hoi, Belgie is ook niet alles. Mijn hond is hier dood gegaan tijdens narcose. Als je hond trachea collaps heeft kun je het beste medicatie geven en veel rust. Ik wist dit helaas niet eerder.

w berg

geplaatst op 24 januari 2016 | 14:29

mijn arts heeft totaal nog nooit iets geoperd behalve een codeine pil,nou is mijn hond dood,en dat terwijl in belgie er stents worden gezet met prachtig resultaat,had ik dit geweten had mijn hond waarschijnlijk ook nog geleefd,nederland is gewoon echt een kikkerland,je haalt je diploma en vervolgen speel je doktertje,verdiep je nergens meer in ,om te vertrouwen op een paar medicijntjes,wat een verdienste hebben deze artsen dan,kan zelf alleen maar lezen hier in nederland dat er stents bestaan,maar daar houd het mee op,is er dan in nederland niet een arts die zich hier ooit in heeft verdiept,of is dit niet verdienstelijk,of heeft men gewoon geen interesse in dit fenomeen,wat toch aardig aanwezig is in de kleine honden rassen,schandelijk vind ik het.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook