De Yorktese: een hond met een sterk en vastberaden karakter

Alles wat je wilt weten over de Yorktese

Over de Yorktese

De Yorktese, die ook wel Morkie heet, is een relatief nieuw hondenras dat ontstaan is uit het kruisen van een Yorkshire Terrier en een Maltezer. Er is niet veel bekend over de exacte oorsprong en geschiedenis van dit ras, omdat het nog niet zo lang geleden is ontstaan.

Het doel van het fokken van de Yorktese was om een ??gezelschapshond te creëren met de beste eigenschappen van beide rassen. Zo hebben ze het beste van de twee werelden: de liefde en aanhankelijkheid van de Maltezer en de slimheid en levendigheid van de Yorkshire Terrier.

Hoewel het nog steeds een vrij onbekend ras is, wint de Yorktese snel aan populariteit als een geweldige metgezel voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, lieve en intelligente hond.

Wat kost een Yorktese

De kosten voor een Yorktese kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Yorktese ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Yorktese

Een Yorktes staat bekend om zijn liefdevolle en aanhankelijke karakter. Deze hondjes zijn zeer gehecht aan hun eigenaar en vinden het heerlijk om bij hen in de buurt te zijn. Ze zijn slim en gemakkelijk te trainen, vooral als je ze op jonge leeftijd leert gehoorzamen.

 Het kan soms moeilijk zijn om een Yorktese zindelijk te maken, dus geduld en consistente training zijn belangrijk. Ze hebben ook de neiging om veel te blaffen, dus het is belangrijk om hen te leren wanneer het gepast is om te blaffen en wanneer niet.

Temperament van een Yorktese

De Yorktese wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn aanhankelijk, trouw, toegewijd en liefdevol. Ze doen het goed met honden en niet-honden huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Ze hechten zich sterk aan hun familie en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Verveling en eenzaamheid zal leiden tot destructief gedrag en onophoudelijke geblaf. De Yorktese is achterdochtig tegenover vreemden en zal hun familie waarschuwen voor vreemden en vreemde geluiden.

Verzorging van een Yorktese

De Yorktese heeft een zachte, zijdeachtige en dichte vacht die weinig tot niet verhaart. De vacht groeit door en moet regelmatig verzorgd worden om klitten en vervilting te voorkomen. Het is daarom belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen en te kammen, en ook om regelmatig naar een professionele trimmer te gaan voor een trimbeurt. Mondhygiëne is van belang om vroege verlies van tanden te voorkomen. Ze kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals problemen met de spijsvertering, gevoeligheid voor anesthesie en huidproblemen.

Vacht van een Yorktese

De vacht van de Yorktese is typisch lang, zijdeachtig, recht en fijn van structuur. De kleur van de vacht kan variëren van zwart, bruin, goud of wit, en kan ook een combinatie van kleuren hebben.

Trainen en opvoeden van een Yorktese

De Yorktese is een slimme en leergierige hond, waardoor hij gemakkelijk te trainen is. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie van de Yorktese zodat hij niet te beschermend wordt.

Een belangrijk aspect van de opvoeding van de Yorktese is het aanleren van zindelijkheidstraining. Dit kan soms wat langer duren bij dit ras, dus geduld en consistentie zijn belangrijk. Beloon de Yorktese voor goed gedrag en corrigeer hem op een zachte, maar consequente manier voor ongewenst gedrag.

Het is belangrijk om te weten dat de Yorktese gevoelig is voor verlatingsangst en zich soms kan gedragen als een waakhond. Leer hem van pup af aan wennen om alleen te zijn en dat hij niet bij elke geluid hoeft te blaffen bij elk geluidje. 

Een positieve en beloningsgerichte training werkt het beste bij de Yorktese. Straf en harde correcties zijn niet nodig en kunnen zelfs averechts werken. 

Activiteit en bewegen van een Yorktese

De Yorktese is een klein ras dat niet veel beweging nodig heeft. Hoewel ze van nature energiek zijn, kunnen ze hun energie vaak kwijt in het huis. Korte wandelingen en regelmatig spelen in huis zijn voldoende om ze gezond en gelukkig te houden. Het is wel belangrijk om te zorgen dat ze genoeg mentale stimulatie krijgen, zoals puzzels of andere mentale uitdagingen.

Kenmerken van een Yorktese

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 15-31 cm. Teef: 15-31 cm
  • Gewicht: Reu: 2,5-5 kg. Teef: 2,5-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Yorktese

De Yorktese is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Yorktese is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test