Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) bij de hond

Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS)

Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS)

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS), of in het Nederlands brachycefaal obstructief syndroom (BOS) is een verzameling van aandoeningen in de luchtwegen die voorkomen bij hondenrassen met een relatief korte bovenkaak, zoals de Engelse bulldog. Deze rassen hebben vanwege hun anatomie vaak problemen met ademhalen, wat kan variëren van licht snurken tot ernstige obstructie van de luchtwegen. De afwijkingen in de anatomie die tot de moeilijke ademhaling leiden, zijn onder andere vernauwde neusgaten, een te lang of dik zacht gehemelte, vergrote amandelen, een afwijkende bouw van de larynx en een te smalle luchtpijp (trachea hypoplasie). Het BOS kan allemaal tegelijk voorkomen bij hetzelfde dier, maar hoeft niet altijd in die mate dat het leidt tot klinische klachten.

Wat is de oorzaak van het Brachycefaal Obstructief Syndroom?

Het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) is het gevolg van fokken op hondenrassen met een relatief korte bovenkaak, zoals de Engelse bulldog. Deze anatomische kenmerken zijn het resultaat van menselijke interventie en leiden tot problemen met de ademhaling. Het BOS is daarom een erfelijk bepaald probleem dat voortkomt uit menselijke fokpraktijken.

Welke rassen zijn gevoelig voor Brachycefaal Obstructief Syndroom?

De kortsnuitige rassen waar we het hier over hebben zijn de bekende rassen zoals onder andere:

 1. Boston Terriër
 2. Bordeaux Dog
 3. Boxer
 4. Cavalier King Charles Spaniel
 5. Engelse Bulldog
 6. Franse Bulldog
 7. Pekingees
 8. Shih Tzu

Welke gevaren zijn er voor honden met BOS?

 • Oververhitting

  Honden met Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) hebben een verhoogd risico op oververhitting en zuurstoftekort, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, opwinding en inspanning. Het hijgen van de hond is een normaal mechanisme om af te koelen, maar bij honden met BOS kan veel hijgen leiden tot extra zwelling van de voorste luchtwegen, wat de moeilijke ademhaling kan verergeren. Wanneer dit optreedt, zijn deze honden absoluut spoedgevallen en moeten ze onmiddellijk medische hulp krijgen.

 • Anesthesierisico

  Alle honden met BOS hebben een verhoogd risico op complicaties tijdens narcose, dus het is belangrijk om extra maatregelen te nemen en de luchtweg van de hond te intuberen voordat ze onder narcose worden gebracht.

Symptomen van brachycefaal obstructief syndroom (bos) bij de hond

De ernst van de symptomen van het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) kan variëren afhankelijk van de ernst van de afwijkingen in de anatomie van de hond. De meeste brachycefale rassen snurken in meer of mindere mate, wat vaak als "grappig" wordt gezien, maar in werkelijkheid aangeeft dat de hond moeite heeft met ademhalen. Andere symptomen van BOS zijn:

 1. Kans op oververhitting bij warm weer in combinatie met inspanning
 2. Hoesten
 3. Rochelende ademhaling
 4. Kokhalzen
 5. Ernstige ademnood, zelfs met bewustzijnsverlies en sterfte tot gevolg
 6. Benauwdheid bij inspanning en opwinding

Diagnose van brachycefaal obstructief syndroom (bos) bij de hond

Door middel van het verhaal van de respiratieproblemen van de hond en een lichamelijk onderzoek, kunnen we al een behoorlijk goed beeld krijgen van het Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) van de hond. Als er echter ook klinische klachten zijn, zoals kokhalzen en ernstige benauwdheid, is het noodzakelijk om de hond onder sedatie te brengen voor een uitgebreide keelinspectie. Tijdens deze inspectie kan de lengte van het zachte gehemelte, de grootte van de tonsillen en de vorm van de larynx worden beoordeeld om te bepalen of deze factoren bijdragen aan de respiratieproblemen van de hond.

Behandeling van brachycefaal obstructief syndroom (bos) bij de hond

De behandeling van BOS is afhankelijk van de ernst:

Milde gevallen
Veel brachycefale honden snurken vaak, wat vaak als normaal en zelfs als "grappig" wordt gezien. Hoewel dit zo is, hebben deze honden wel degelijk moeite met ademhalen en hebben ze een verhoogd risico op ademhalingsproblemen tijdens inspanning, stress en warmte. In gevallen van milde Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) kan een kleine ingreep, zoals het inkorten van de neusvleugels, leiden tot aanzienlijke verbetering van de ademhaling van de hond. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk individueel dier anders is en dat dit soort ingrepen niet geschikt zijn voor alle honden met BOS.

Ernstiger gevallen
Bij honden met ernstige en regelmatige klinische klachten van flauwvallen, hoesten en kokhalzen als gevolg van Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS), is de behandeling afhankelijk van de ernst van de afwijkingen in de anatomie van de hond. Inkorten van de neusvleugels en inkorten van het zachte gehemelte kunnen bij deze patiënten leiden tot drastische verbeteringen in de ademhaling. Helaas kan een te nauwe luchtpijp niet behandeld worden met chirurgische ingrepen.

Spoedgevallen
Bij honden met Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) die zich in een acuut stressvolle situatie bevinden, zijn zuurstoftherapie, corticosteroïden en eventueel koeling belangrijke elementen van de behandeling. Zodra de patiënt is gestabiliseerd, kunnen chirurgische ingrepen aan de neusvleugels en het zachte gehemelte geïndiceerd zijn om de ademhaling van de hond te verbeteren.

Progonose van brachycefaal obstructief syndroom (bos) bij de hond

Hoewel veel kortsnuitige hondenrassen een redelijk normaal leven kunnen leiden, zelfs zonder chirurgische ingrepen, moeten we helaas constateren dat alle brachycefale rassen in meer of mindere mate benauwd zijn. Het snurken dat veel eigenaren als "schattig" beschouwen, is helaas het gevolg van een bemoeilijkte ademhaling en het daarbij behorende zuurstoftekort. Daarom is het noodzakelijk dat ook in de fokkerij het besef doordringt dat het terugfokken naar een enigszins normale neus cruciaal is voor de toekomst van deze rassen. Alleen door deze aanpassingen te maken, kunnen we ervoor zorgen dat de honden in de toekomst gezonder zullen zijn en minder kans zullen hebben op ademhalingsproblemen.

Preventie van brachycefaal obstructief syndroom (bos) bij de hond

Om klachten van Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) bij honden te voorkomen

 1. extra voorzichtigheid geboden bij extreme inspanning, warmte en stress. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een brachycefale hond te laten inspannen tijdens een hete zomerdag, omdat dit de kans op ademhalingsproblemen vergroot.
 2. Bovendien is het belangrijk om overgewicht te voorkomen, omdat de obstructie van de luchtwegen bij overgewicht ernstiger kan zijn.

Uitsluiten van de fok

Honden die chirurgische ingrepen nodig hebben (of hebben gehad) vanwege Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) zouden niet gebruikt moeten worden voor fokdoeleinden en zouden bij voorkeur gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden om verdere verspreiding van het erfelijke probleem te voorkomen. Om een structurele oplossing te vinden voor de ademhalingsproblemen bij brachycefale rassen, is het ook noodzakelijk om aanpassingen aan te brengen in de rasstandaard, zodat niet meer op een zo kort mogelijke snuit gefokt wordt. Door deze aanpassingen te maken, kan in de toekomst de gezondheid van de honden verbeterd worden.

Welke rassen zijn vatbaar voor brachycefaal obstructief syndroom (bos)

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor brachycefaal obstructief syndroom (bos)

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:
Anderen bekeken ook