De Engelse Bulldog: intimiderend maar verrassend zacht

Alles wat je wilt weten over de Engelse Bulldog

Over de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een iconisch ras dat zijn oorsprong heeft in Groot-Brittannië. Het ras is ontstaan in de 13e eeuw en heeft sindsdien vele veranderingen ondergaan. Oorspronkelijk werden Engelse Bulldogs gefokt voor het stierenbijten, een barbaarse sport waarbij een geboeide stier werd aangevallen door een hond. Gelukkig werd deze sport in 1835 verboden, waardoor de bulldog een nieuw doel moest vinden.

In de loop der jaren werd de bulldog gefokt voor meer wenselijke eigenschappen, zoals een zachter karakter en een rondere kop. Dit heeft geleid tot de huidige Engelse Bulldog, die bekend staat om zijn uiterlijk en relaxte persoonlijkheid. Vandaag de dag wordt de Engelse Bulldog voornamelijk gefokt als een gezelschapshond en is hij geliefd over de hele wereld.

Onnatuurlijke uiterlijke kenmerken

De Engelse Bulldog heeft helaas te maken met ernstige gezondheidsproblemen door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken. Als deze honden in het wild zouden leven, zouden ze het waarschijnlijk niet overleven. Door hun platte snuit hebben ze vaak ademhalingsproblemen en kunnen ze moeilijk bewegen. Bovendien hebben sommigen moeite om zich op natuurlijke wijze voort te planten. Bij het fokken wordt daarom vaak gebruik gemaakt van kunstmatige inseminatie en keizersnedes om de risico's te verminderen.

Wat kost een Engelse Bulldog

De kosten voor een Engelse Bulldog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Engelse Bulldog ergens tussen de € 1.500 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Engelse Bulldog

De Engelse bulldog heeft een vriendelijk en loyaal karakter. Ze zijn aanhankelijk en houden van gezelschap en knuffelen. Ondanks hun stoere uiterlijk zijn het echte knuffelberen. Het zijn geen erg actieve honden en hebben geen hoge bewegingsbehoefte. Ze zijn geduldig met kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar houd er rekening mee dat sommige Engelse bulldogs jachtinstincten hebben. Ze kunnen koppig zijn tijdens training en hebben een zachte en consistente aanpak nodig. Over het algemeen zijn ze niet agressief, maar kunnen wel beschermend zijn naar hun familie toe.

Temperament van een Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Ze zijn kalm en relaxed, maar kunnen soms ook koppig zijn. Ze zijn erg aanhankelijk en gedijen goed in gezelschap van mensen. Het zijn over het algemeen goede gezinshonden en kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Het gebruik maken van intonaties in de stem werkt perfect bij dit ras. De Engelse Bulldog geeft veel liefde en aandacht, en hij verwacht dit ook terug. Dit ras wordt gebruikt als een waakhond en doet uitzonderlijk goed als hij hierin goed opgeleid wordt..

Verzorging van een Engelse Bulldog

Een rubberen borstel zal zeker de losse of dode haren verwijderen. De Engelse Bulldog verhaard gemiddeld en moet alleen worden gewassen wanneer dat nodig is.  

De verzorging van een Engelse bulldog vraagt wel wat aandacht. Hun rimpelige huid vraagt om regelmatige schoonmaakbeurten en hun oren en ogen dienen goed in de gaten gehouden te worden om infecties te voorkomen. Vanwege hun kortademigheid is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet oververhit raken. 

Vacht van een Engelse Bulldog

De vacht van de Engelse Bulldog is erg kort. Het is altijd glad, recht en vlak en ligt dicht bij het lichaam van de hond.

Trainen en opvoeden van een Engelse Bulldog

Bij het opvoeden van een Engelse Bulldog is het belangrijk om consistent en vriendelijk te zijn. Deze honden reageren het beste op een rustige en zachte aanpak, terwijl harde hand en agressie juist averechts werken en dominant gedrag kunnen veroorzaken. De Engelse Bulldog is heel gevoelig voor stemgebruik en kan goed inschatten hoe zijn baasje zich voelt, dus gebruik dit in je voordeel tijdens het opvoeden. Het is dus zaak om altijd kalm en consequent te blijven, zodat de hond weet wat er van hem verwacht wordt en zich op zijn gemak voelt.

Activiteit en bewegen van een Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog heeft doorgaans een beperkte fysieke conditie door zijn bouw en korte neus en is daarom vaak niet geschikt om lange afstanden mee te lopen te lopen. Let wel dat dit kan variëren afhankelijk van de individuele bouw van uw hond. Door zijn korte neus is dit ras vaak snel buiten adem en mede door dit is extra voorzichtig geboden bij warme weersomstandigheden om oververhitting te voorkomen.

Kenmerken van een Engelse Bulldog

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 7-9 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-36 cm. Teef: 30-36 cm
  • Gewicht: Reu: 22-25 kg. Teef: 22-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Engelse Bulldog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test