Vachtverzorging van je hond

Vachtverzorging van je hond

Wat is de beste manier om de vacht van je hond te verzorgen?

Elke hond, of het nou een kortharige of een langharige is,heeft vachtverzorging nodig. De tijd die jij hieraan kwijt bent, hangt af van het type vacht. Kortharige honden hebben natuurlijk minder verzorging nodig dan langharige honden, maar tijdens de ruiperiode moet je ook bij hen tijd steken in de verzorging van de vacht. Het is belangrijk om te weten hoe je de vacht van je hond moet verzorgen en welke materialen je hiervoor nodig hebt, want dit verschilt namelijk per vachttype.

Het is erg belangrijk dat een hond er aan gewend is dat je zijn vacht verzorgt en dat je hond toestaat dat je overal aan komt. Het moet dus van jongs af aan geoefend worden. In eerste instantie begin je hierbij met het oefenen om je hond te laten wennen dat hij overal aangeraakt mag worden, bouw dit voorzichtig op. Dit geldt voor pups maar ook voor een eventuele nieuwe volwassen hond.

De stappen om te kunnen wennen:

 • Begin met gewoon aaien over borst en rug, neem dan ook de kop en poten erbij en aai de hond eens over zijn buik. Bij een pup is dit vaak geen probleem, bij een volwassen hond moet je rustig proberen wat de hond prettig vindt en wat niet. Oefen steeds kort, spreek de hond rustig toe en stop voor hij het vervelend gaat vinden. Kijk ook eens in de oren, tussen de tenen of in de bek. Hij moet het normaal gaan vinden dat je overal aankomt en rustig kunt kijken.
 • Als de hond het geen probleem vindt dat je hem overal aanraakt, kun je gaan oefenen met een borstel. Het is handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Roep hem naar je toe, het liefst op een vaste plek. Als je een kleine hond hebt dan is het misschien handig hem te leren om op een tafel te staan zodat je er gemakkelijk bij kunt. Leg dan wel iets op de tafel, bijvoorbeeld een deurmat, zodat de hond niet wegglijdt. Leer hem eerst om kort op de mat te blijven staan terwijl je hem aait en zet hem er weer af voor hij zelf probeert weg te komen, leid hem eventueel af met een snoepje zodat het op de tafel staan een leuke gebeurtenis wordt. 
 • Als de hond rustig bij u staat en het prima vindt dat u hem even aait, begint u met een paar stroken van de borstel. Houd het kort en laat de hond niet in de borstel bijten. Blijft hij rustig staan, beloon hem dan met uw stem en stop met de oefening. Protesteert hij, zorg er dan voor dat hij blijft staan en stop pas als hij even rustig toelaat dat u aait of borstelt. U wilt immers niet dat hij leert dat zijn protesten ervoor zorgen dat u stopt! Een volgende keer zult u wat korter moeten oefenen zodat u voorkomt dat hij zich gaat verzetten, want anders krijgt hij een hekel aan borstelen. Op deze manier borstelt u steeds wat langer en op meerdere plekken op het lichaam.
 • Als je een pup hebt van een ras dat naar de trimmer moet, dan is het aan te raden dit op jonge leeftijd al te oefenen. Ga gewoon eens met hem langs een trimsalon en laat hem bij de trimmer op de tafel staan. Zo kan hij kennis maken zonder dat er ook echt iets gebeurt. Doe dit een paar keer en zorg ervoor dat de pup het een leuke ervaring vindt. Zo leert hij dat de trimsalon een leuke plek is om heen te gaan.

Materiaal:

Het is belangrijk om voor elk type vacht het juiste materiaal te gebruiken. Een hondentrimmer kan je hierin het beste adviseren, omdat deze gespecialiseerd is in vachtverzorging en precies weet welk materiaal je nodig hebt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende kammen en borstels die gebruikt kunnen worden:

 • Kam: Er zijn allerlei soorten kammen die geschikt zijn om klitten weg te halen op lastige plekken of om langere of zijde-achtige vachten door te kammen. Er zijn soorten met lange en korte tanden, dubbele tanden, dicht op elkaar staande of juist wijde tanden en ook ronddraaiende tanden. Laat je adviseren over een geschikte kam voor jouw hond.
 • Rubber borstel: De rubberen noppen van deze borstel zijn geschikt voor kortharige honden. Hiermee kun je goed de losse haren weghalen als de hond in de rui is. Gebruik de borstel niet te vaak buiten de ruiperiode om, want dan trekt je haren uit die vast hadden moeten blijven zitten. Er worden dan steeds nieuwe haren gevormd waardoor het ruipatroon doorbroken wordt en je een hond krijgt die het hele jaar door verhaart.
 • Slicker-borstel: Deze borstel met dunne, gebogen metalen haakjes wordt gebruikt voor het verwijderen van dode haren en het uit elkaar halen van klitten. Vooral voor langere en dikkere vachten is dit ideaal.
 • Hark: Harkjes werken uitstekend om de ondervacht van een hond uit te kammen en dode haren eruit te halen. Vooral voor honden met grovere, langere haren zoals Golden Retrievers of Duitse Herders met een dikke vacht is dit erg handig. Er zijn verschillende soorten harkjes te krijgen, met enkele of dubbele tanden.
 • Pennenborstel: Een borstel met pennen die aan de onderkant afgerond zijn is geschikt voor honden met lange, sluike haren zoals de Yorkshire Terriër.

Plukken, knippen of scheren.

Er bestaan vele soorten vachten en het is daarom verstandig om een bezoek te brengen aan een trimsalon waar je advies kunt krijgen over hoe je de vacht het beste kunt verzorgen. Vooral bij honden met langere haren is een goede verzorging belangrijk om klitten te voorkomen die anders lastig te verwijderen zijn. Bij onvoldoende of onjuist borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. Dit is van buitenaf niet zichtbaar, maar het kan wel leiden tot huidirritatie en oververhitting van de hond. Als er teveel klitten zijn ontstaan, kan het nodig zijn om de hond volledig te scheren.

 • Plukken: Bij honden met een ruwharige vacht, zoals veel terriër-rassen, moet de vacht in de rui-periode geplukt worden. Dit kun je zelf doen als je weet hoe het moet, maar het is beter om dit aan een professional over te laten. Plukken moet twee tot vier maal per jaar gebeuren.
 • Knippen of scheren: Bij sommige hondenrassen moet of kan de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren om er een bepaald model in te brengen of om te voorkomen dat de haren gaan klitten of veel vuil mee naar binnen nemen. Dit kun je het beste laten doen in een trimsalon. Knippen wordt onder andere gedaan bij poedels en kleine langharige honden, terwijl bij andere rassen zoals Cocker Spaniels of Golden Retrievers de langharige delen van de vacht worden uitgedund.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het verzorgen van de vacht?

Vachtverzorging is bij elke hond nodig, maar de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent, hangt af van het type vacht. Hieronder vind je advies per vachttype:

 • Kortharige honden hoef je eigenlijk alleen tijdens de ruiperiode (meestal twee keer per jaar) dagelijks te borstelen. Daarbuiten kun je af en toe een borstel of zeemlap over de vacht halen om stof en zand te verwijderen.
 • Honden met een lange, wollige of zijde-achtige vacht moet je dagelijks kammen om klitten te voorkomen.
 • Halflange vachten en ruwharige honden moet je een paar keer per week kammen om klitten te voorkomen en de vacht mooi te houden.

Het kammen van de oren, poten, oksel en broek

Langharige honden hebben extra verzorging nodig op bepaalde plekken. Hieronder volgen enkele tips om deze plekken goed te onderhouden:

 • Oren: Bij langharige honden, vooral die met hangoren, moet je regelmatig de gehoorgang controleren op haargroei. Losse haren kunnen verwijderd worden om de gehoorgang vrij te houden. Maar trek geen haren uit die nog vastzitten, want dat kan irritatie of zelfs ontstekingen veroorzaken.
 • Oksels en broek: Oksels van langharige honden en de broek, de lange haren aan de achterpoten van honden met lang en half-lang haar, zijn plekken waar snel klitten ontstaan. Deze plekken dien je dus extra zorgvuldig te kammen.
 • Poten: Haar tussen de tenen kan problemen veroorzaken, zoals vervelende kussentjes waardoor de hond zijn poten niet plat op de grond kan zetten. Knip teveel haar tussen de tenen weg. Controleer ook regelmatig of er geen takjes, zaden of grasaren tussen de haren bij de tenen zitten.

Wassen

Sommige honden hebben regelmatig een wasbeurt nodig, afhankelijk van het type vacht en of ze weer eens in een vieze sloot gezwommen hebben. Honden met een lange, zijde-achtige vacht moeten zo nu en dan gewassen worden. Het is belangrijk om je hond te laten wennen aan een wasbeurt onder de douche of in bad. Gebruik hiervoor lauw warm water met een speciale hondenshampoo. Gebruik echter nooit shampoo die wij als mens gebruiken, deze is namelijk veel te agressief voor de hondenhuid en kan zelfs kale plekken veroorzaken. Voor langharige honden zijn er speciale producten verkrijgbaar bij de dierenwinkel of trimsalon die ervoor zorgen dat de vacht minder klit en makkelijker te kammen is.

Niet elke trimsalon heeft een vakdiploma

Als je met je hond naar een trimsalon gaat en je wilt zeker weten dat dit op de juiste manier gebeurt is het belangrijk om te controleren of de medewerkers een vakdiploma hebben. Dit is namelijk geen vereiste als je een trimsalon wilt beginnen. Om er zeker van te zijn dat je hond vakkundig getrimd wordt, vraag dit dan ook na bij de salon. Je kunt ook zelf controleren of de salon is aangesloten bij de ABHB, de belangenvereniging voor hondentrimmers. De ABHB is de vakorganisatie voor trimsalons en garandeert dat de aangesloten trimmers gediplomeerd zijn en ingeschreven staan bij de KvK.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test