De Cocker Spaniël: een speelse en liefdevolle trouwe hond

Alles wat je wilt weten over de Cocker Spaniel

Over de Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël is een Engels ras dat oorspronkelijk gefokt werd als jachthond voor de jacht op vogels, vooral op de woodcock (houtsnip). De naam "cocker" is afgeleid van de houtsnip (Engels: woodcock), die in het Engels ook wel "cock" wordt genoemd.

Het ras heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en was al snel populair vanwege zijn uitstekende jachteigenschappen en charmante uiterlijk. Het duurde niet lang voordat de Cocker Spaniël ook geliefd werd als gezelschapshond en showhond.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Cocker Spaniëls geëxporteerd naar de Verenigde Staten, waar ze snel populair werden. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw werd het ras in de VS verder ontwikkeld, met als resultaat dat er nu een verschil is tussen de Amerikaanse Cocker Spaniël en de Engelse Cocker Spaniël.

Wat kost een Cocker Spaniel

De kosten voor een Cocker Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cocker Spaniel ergens tussen de € 1.350 en de € 1.550 zal liggen.

Karakter van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn intelligent en hebben een zachte persoonlijkheid. Ze zijn ook actief en speels en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn loyaal aan hun familie en kunnen soms zelfs een beetje jaloers zijn op andere huisdieren in huis. Ze hebben echter ook een jachtinstinct en kunnen soms koppig zijn tijdens de training. Over het algemeen zijn het geweldige metgezellen voor zowel gezinnen als alleenstaanden.

Temperament van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël heeft een vriendelijk en levendig temperament. Ze zijn zeer trouw aan hun eigenaar en houden van aandacht en genegenheid. Deze honden zijn erg speels en vinden het leuk om samen met hun eigenaar actief te zijn. Ze zijn ook intelligent en leergierig, wat hen gemakkelijk te trainen maakt. De Cocker Spaniël is over het algemeen sociaal en kan goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. Echter, zoals bij elk ras kan de persoonlijkheid variëren afhankelijk van de individuele hond en zijn opvoeding.

Verzorging van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël heeft een weelderige vacht die regelmatig verzorging vereist om klitten en verwarde haren te voorkomen. De vacht moet ook regelmatig worden geborsteld en geknipt om het schoon en gezond te houden. Omdat de oren van de Cocker Spaniël erg groot zijn en bedekt met lang haar, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om oorinfecties te voorkomen.

Cocker Spaniëls kunnen ook gevoelig zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oorontstekingen, oogaandoeningen, heupdysplasie en auto-immuunziekten.

Vacht van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël heeft een zijdezachte vacht die regelmatig verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen. De kleuren van de vacht kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn zwart, buff, chocoladebruin en zwart met wit of tan aftekeningen. Andere kleuren zijn ook mogelijk, zoals rood, crème, blauw en bruin.

Buff verwijst naar een specifieke kleurvariëteit bij Cocker Spaniëls. Het is een warme, goudachtige kleur die over het algemeen in de vacht van Cocker Spaniëls voorkomt. Het kan variëren van een lichtere tot een diepere tint, afhankelijk van het individu en de specifieke foklijnen.

Trainen en opvoeden van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniël is een intelligent ras dat graag wil leren en werken. Het is daarom belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en trainen. Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden en beloningen, maar kunnen koppig zijn als ze geen interesse hebben in de training. Consistente en geduldige training is daarom essentieel.

Het is ook belangrijk om ze voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden om verveling te voorkomen. Dit ras staat er om bekend dat ze moeilijk zindelijk te maken zijn, maar zijn verder erg makkelijk te trainen. 

Activiteit en bewegen van een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is aanbevolen voor een huis met minstens een kleine tuin, maar doet het ook goed in een appartement, als ze maar genoeg beweging krijgen. Het is een vrij actief ras en heeft zeker 3 wandelingen per dag nodig, tenzij ze de mogelijkheid hebben om vrij rond te lopen in een omheinde achtertuin.

Kenmerken van een Cocker Spaniel

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 38-43 cm. Teef: 36-40 cm
  • Gewicht: Reu: 14-15 kg. Teef: 12-13 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cocker Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test