Mallassesia pachydermatis bij de hond

Mallassesia pachydermatis

Mallassesia pachydermatis is een gist en dit is een ééncellige schimmel. Bij de hond komt die op de huid voor.
Normaal veroorzaakt Malassezia geen enkel probleem. Hij hoort bij de normale huid flora. Soms, als de huidstructuur veranderd,  kan het wel problemen geven. Het kan een ontsteking veroorzaken van de huid(dermatitis). Vaak is dit een gevolg van een ziekte van de huid, zoals bijvoorbeeld parasieten, huidinfecties, allergieën, of de hormoonhuishouding die problemen geeft, bijvoorbeeld  hypothyreoïdie. Er zijn rassen die meer gevoelig zijn, bijvoorbeeld, de Sharpei, de West Highland White terriër, de Duitse Herder, de Cocker spaniël. Het is seizoens gebonden omdat Malassezia dikwijls veroorzaakt wordt door allergie.

Symptomen van mallassesia pachydermatis bij de hond

Jeuken. Dieren die aangetast zijn zullen veel bijten, krabben en jeuken. De huid die aangetast is, is schilferig, rood en voelt vettig aan. Het gaat stinken door de afbraak-producten van gist. Ook kunnen kale plekken en korstvorming optreden. Het komt vaak voor in huidplooien, zoals de liezen, de oksels de plooien van de vulva, rondom de anus en bij de huidplooien van de Sharpei. De kop, de buik en de hals zijn ook vaak aangetast. Een mallassezia infectie treedt ook vaak op bij oorontsteking.

Diagnose van mallassesia pachydermatis bij de hond

Door het aantonen van het gist . Dit kan worden aangetoond onder de microscoop met een huidafdruk of afkrabsel of oorsmeeronderzoek. Bij dieren die aangetast zijn, zullen veel meer gisten aangetroffen worden dan bij gezonde honden. Als men niet zeker is (indien er niet heel veel meer gist cellen aangetoond kunnen worden) zal een proefbehandeling ingesteld worden

Behandeling van mallassesia pachydermatis bij de hond

Een onderliggende ziekte is vaak de oorzaak en deze moet ook behandeld worden. Het geven van een schimmel dodende medicijnen in tabletvorm zal gegeven worden voor het doden van de gist. Dit in combinatie met een lokale behandeling in de vorm van shampoo of zalf. Af en toe is alleen lokaal behandelen genoeg. Als het na een week niet beter wordt,  dan moet er een andere diagnose gesteld worden. Een behandeling van mallassezia moet meestal een maand, en soms zelfs tot 2 maanden lang volgehouden worden.

Prognose van mallassesia pachydermatis bij de hond

Als de onderliggende oorzaak kan genezen zal het dier er normaal geen last meer krijgen.
Bron foto: Carol Foil Caroldermoid, Canine Atopy, CC BY-SA 3.0

Preventie van mallassesia pachydermatis bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Mallassesia pachydermatis bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met mallassesia pachydermatis Duitse herder  Cocker Spaniel  Shar-Pei 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee