Mallassesia pachydermatis

Mallassesia pachydermatis bij de hond

Mallassesia pachydermatis is een gist en dit is een ééncellige schimmel. Bij de hond komt die op de huid voor.
Normaal veroorzaakt Malassezia geen enkel probleem. Hij hoort bij de normale huid flora. Soms, als de huidstructuur veranderd,  kan het wel problemen geven. Het kan een ontsteking veroorzaken van de huid(dermatitis). Vaak is dit een gevolg van een ziekte van de huid, zoals bijvoorbeeld parasieten, huidinfecties, allergieën, of de hormoonhuishouding die problemen geeft, bijvoorbeeld  hypothyreoïdie. Er zijn rassen die meer gevoelig zijn, bijvoorbeeld, de Sharpei, de West Highland White terriër, de Duitse Herder, de Cocker spaniël. Het is seizoens gebonden omdat Malassezia dikwijls veroorzaakt wordt door allergie.

Symptomen

Jeuken. Dieren die aangetast zijn zullen veel bijten, krabben en jeuken. De huid die aangetast is, is schilferig, rood en voelt vettig aan. Het gaat stinken door de afbraak-producten van gist. Ook kunnen kale plekken en korstvorming optreden. Het komt vaak voor in huidplooien, zoals de liezen, de oksels de plooien van de vulva, rondom de anus en bij de huidplooien van de Sharpei. De kop, de buik en de hals zijn ook vaak aangetast. Een mallassezia infectie treedt ook vaak op bij oorontsteking.

Diagnose

Door het aantonen van het gist . Dit kan worden aangetoond onder de microscoop met een huidafdruk of afkrabsel of oorsmeeronderzoek. Bij dieren die aangetast zijn, zullen veel meer gisten aangetroffen worden dan bij gezonde honden. Als men niet zeker is (indien er niet heel veel meer gist cellen aangetoond kunnen worden) zal een proefbehandeling ingesteld worden

Behandeling

Een onderliggende ziekte is vaak de oorzaak en deze moet ook behandeld worden. Het geven van een schimmel dodende medicijnen in tabletvorm zal gegeven worden voor het doden van de gist. Dit in combinatie met een lokale behandeling in de vorm van shampoo of zalf. Af en toe is alleen lokaal behandelen genoeg. Als het na een week niet beter wordt,  dan moet er een andere diagnose gesteld worden. Een behandeling van mallassezia moet meestal een maand, en soms zelfs tot 2 maanden lang volgehouden worden.

Prognose

Als de onderliggende oorzaak kan genezen zal het dier er normaal geen last meer krijgen.
Bron foto: Carol Foil Caroldermoid, Canine Atopy, CC BY-SA 3.0

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Mallassesia pachydermatis te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook