Ringworm bij de hond

Ringworm

Ringworm

Men denkt vaak bij ringworm dat het om een worm gaat, dit is echter niet het geval. Ringworm is een schimmelinfectie. Het is een schimmel die de huid aantast. Het is een zeer besmettelijk ziekte die eenvoudig andere dieren besmet, maar ook mensen. Het zijn met name kinderen die gevoelig zijn voor deze schimmel.

Symptomen van ringworm bij de hond

Huidletsel zal zichtbaar zijn bij dieren die aangetast zijn met deze huidschimmel. De aangetaste huid zal letsel vertonen die ringvormig uit zal breiden met roodheid en kaalheid als belangrijkste ziekte tekens. Ook kan er irritatie en jeuk komen. Met name op de kop (oren) en poten.

Diagnose van ringworm bij de hond

Bij het aanzien en de symptomen kan de diagnose gesteld worden. De lamp van Woods kan hierbij helpen. Als er namelijk op de schimmel geschenen wordt met het ultraviolette licht, gaat hij bijna altijd fluorisceren. Ook een onderzoek van de haren onder de microscoop kan de schimmel aantonen. Een biopt van de huid en een schimmelcultuur zijn soms nodig om tot de juiste diagnose te komen.

Behandeling van ringworm bij de hond

Het weghalen van de omringende haren en het zalven van de plekken. Eventueel met een speciale shampoo. Als het heel erg is, zullen er tabletten gegeven worden. De omgeving moet ook aangepakt worden. De schimmel laat namelijk sporen achter die erg lastig weg te halen zijn. Het schoonmaken en stofzuigen zal al veel helpen, maar specifiek in kennels en kweekplekken zal men rookkaarsen (speciale) of vernevelaars moeten gebruiken. Puur om de sporen uit te roeien.

Progonose van ringworm bij de hond

Over het algemeen is de prognose goed, maar dit is afhankelijk van de kiem die de infectie veroorzaakt. Vaak zal alles genezen zonder littekens.

Preventie van ringworm bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Ringworm bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook