Likgranuloom

Likgranuloom bij de hond

Een likgranuloom is een plek op de huid als gevolg van veelvuldig   likken van de hond en men vindt deze met name aan de poten. Dit houdt niet in dat het niet op andere plekken voor kan komen. Waar het door komt is niet altijd duidelijk, maar vaak ontstaat het door jeuk. Een andere oorzaak van likgranuloom is als het dier gestrest is. Denk aan verlatingsangst of nerveus zijn. Het likken is voor de hond dan een afleiding.
Als de hond eenmaal aan het likken is, is het moeilijk om dit te stoppen. Het is voor de hond een gewoonte geworden.

Symptomen

De symptomen zijn een gevolg van het likken. Als eerste zal de vacht verkleuren door het speeksel. De huid kan dikker worden en kaal. Een ontsteking van de huid is mogelijk door het likgranuloom. Dit gaat  meer jeuken, hierdoor gaat de hond weer meer likken en gaat bijten. Dan komt de hond in een vicieuze cirkel. Een Likgranuloom komt eigenlijk alleen voor bij de voorpoten.

Diagnose

De diagnose is redelijk makkelijk. Veel likken en de symptomen zijn vaak voldoende om de diagnose te stellen

Behandeling

Het belangrijkste is stoppen met likken en dit is lastig! Het is een gewenning geworden en dat is lastig te doorbreken. Een mogelijkheid is een sok over een poot of een kraag om te doen.  Als er ontstekingen zijn, dan dient deze behandeld te worden, wellicht met antibiotica (zalf of in erge gevallen tablet). Een huidzalf kan verlichting brengen, maar de hond likt het er vaak vanaf. Jeukstillende injectie zijn soms ook mogelijk.

Prognose

De prognose is niet altijd even correct: Vaak blijven honden likken en blijft zo het granuloom bestaan . Hoewel dit vaak geen ernstige gevolgen heeft kan het zeer vervelend zijn. Niet alleen voor de hond, maar ook voor de baas.
Bron foto: self, Canine lick granuloma, rotated, CC BY-SA 3.0

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Likgranuloom te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook