Seborrhoe bij de hond

Seborrhoe

Seborrhoe is een  aandoening van de huid. De balans tussen het aanmaken en het afsterven van de huid-cellen is hierbij verstoord. Er sterven te weinig af en komen te veel nieuwe. Door dit gaat de huid dikker worden en krijgt de hond veel schilfers. Ook gaan de klieren van de talg veel talg of huidvet aanmaken. Waarschijnlijk is het een aandoening die erfelijk is en komt het vaker voor bij bepaalde hondenrassen, zoals retrievers, spaniëls, de West Highland White terrier. Primaire seborrhoe wordt het wel genoemd.

Bij jonge dieren komt het vaker voor. Het kan ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen aan de huid zoals ontstekingen, parasieten, syndroom van Cushingen, de hormonale aandoeningen en suikerziekte . Dan hebben we het over secundaire seborrhoe. Deze komt vaker voor bij  al wat oudere honden. Verkeerde shampoo kan ook seborrhoe geven.

Symptomen van seborrhoe bij de hond

De droge en de vette seborhoe worden er onderscheiden. Bij droge zie je met name veel schilfering van de huid. Bij de vettige  overmatige talgklierproductie. Het vettig worden en stinken van de vacht. Seborrhoe kan samen gaan met huidontstekingen  en ontstekingen van de oren. Ook erge jeuk. Frequent zijn er infecties van de huid met gisten of bacteriën.

Diagnose van seborrhoe bij de hond

De dierenarts herkent het door het typische uitzicht van de huid/vacht. Er kunnen bepaalde onderzoeken nodig zijn om de specifieke oorzaak te herkennen.

Behandeling van seborrhoe bij de hond

Het wegnemen van de oorzaak is de behandeling. Tevens kan het wassen met seborrhoe shampoo nodig zijn. De ontstekingen zullen ook behandeld worden

Prognose van seborrhoe bij de hond

Het is een terugkomend probleem. Met een aangepaste behandeling kan het onder controle worden gehouden

Preventie van seborrhoe bij de hond

Honden met primaire seborrhoe moeten uitgesloten worden van de fok.
Bron foto: Maja Dumat, Schuppen durch Stress oder Angst, CC BY-SA 2.0
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.