De Curly Coated Retriever: een sociale en aanhankelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Curly Coated Retriever

Over de Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever is een ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Engeland. Het ras werd ontwikkeld in de late 18e eeuw en was bedoeld om te jagen op watervogels en ander wild. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende retrieversoorten en spaniëls, waaronder de Ierse Water Spaniël, de Engelse Water Spaniël, de St. John's Newfoundland en de Poodle. De curly coated retriever is een van de oudste retrieversrassen en wordt vaak beschouwd als de meest oorspronkelijke van de groep. Het ras was zeer populair in de 19e eeuw en werd veel gebruikt voor de jacht op wild. Tegenwoordig wordt het ras voornamelijk gehouden als gezelschapsdier, maar voor de jacht worden ze nog steeds gebruikt.

De Curly Coated Retriever is een energieke en actieve hondenras. Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk op te leiden, wat ze tot uitstekende jachthonden maakt. Ze hebben een opvallende, krullende vacht die bescherming biedt tegen water en het weer. De Curly Coated Retriever is een sociale en aanhankelijke hond die graag bij zijn gezin is.

Wat kost een Curly Coated Retriever

De kosten voor een Curly Coated Retriever kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Curly Coated Retriever ergens tussen de € 850 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever heeft een onafhankelijke en zelfverzekerde aard. Ze zijn intelligent, alert en moedig, maar ook loyaal en aanhankelijk tegenover hun gezin. Ze hebben een natuurlijk jachtinstinct en zijn uitstekende retrievers, die graag apporteren en zwemmen. Deze honden zijn vaak wat terughoudend tegenover vreemden, maar over het algemeen vriendelijk en zachtaardig van karakter. Ze hebben wel behoefte aan voldoende beweging en mentale stimulatie om zich goed te voelen en hun energie kwijt te kunnen. De Curly Coated Retriever kan soms wat eigenwijs zijn, maar met de juiste training en opvoeding zijn ze gehoorzaam en trouwe metgezellen.

Temperament van een Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever heeft een zelfverzekerd en onafhankelijk temperament. Ze zijn alert, intelligent en hebben een sterk jachtinstinct. Deze honden zijn zeer energiek en hebben behoefte aan veel beweging en mentale stimulatie. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en zijn beschermend en waaks tegenover vreemden. De Curly Coated Retriever heeft ook de neiging om een beetje eigenzinnig te zijn, dus een consequente en geduldige training is belangrijk. Over het algemeen zijn het liefdevolle en loyale huisdieren die goed gedijen bij een actieve en ervaren eigenaar.

Verzorging van een Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever ras vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen is voldoende. De Curly Coated Retriever mag alleen gewassen worden als het absoluut noodzakelijk met behulp van een milde shampoo. Het is belangrijk dat er geen schade aan de vacht toegebracht wordt. Regelmatige controle van de oren op vuil of besmetting wordt aanbevolen. Dit ras is gevoelig voor oogproblemen, epilepsie en heupdysplasie.

Vacht van een Curly Coated Retriever

De vacht van de Curly Coated Retriever is uniek en onderscheidend. De vacht op het lichaam is een massa van dikke strakke, kleine krullen die dichtbij de huid liggen. De vacht op de voeten, de kop en voorhoofd is glad, kort en recht. De vacht is water-en weerbestendig. De Curly Coated Retriever verhaard gemiddeld

Trainen en opvoeden van een Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever is een slimme en onafhankelijke hond die graag wil werken. Ze zijn van nature zelfverzekerd en hebben een sterke persoonlijkheid. Het is belangrijk om consistent en geduldig te zijn bij de training van deze hond, omdat ze soms koppig kunnen zijn en hun eigen willetje hebben. Het is ook belangrijk om positieve trainingsmethoden te gebruiken, omdat deze hond gevoelig is voor harde correcties.

Socialisatie is ook belangrijk voor de Curly Coated Retriever om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere mensen en dieren. Deze honden hebben de neiging om beschermend te zijn ten opzichte van hun gezin, dus het is belangrijk om ze te leren hoe ze zich moeten gedragen in verschillende sociale situaties.

Vanwege hun intelligentie en energieniveau hebben Curly Coated Retrievers ook mentale stimulatie en voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze houden van spelletjes en uitdagingen, zoals apporteren en behendigheid.

Activiteit en bewegen van een Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever's zijn niet geschikt voor een appartement. Ze gedijen op buiten-activiteit en komen het beste tot hun recht in een landelijke omgeving. De Curly Coated Retriever heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Ze genieten en blinken uit in zwemmen, tracking, apporteren, behendigheid, als waakhonden en competitieve gehoorzaamheid

Kenmerken van een Curly Coated Retriever

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62-67 cm. Teef: 62-67 cm
  • Gewicht: Reu: 32-36 kg. Teef: 32-36 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Curly Coated Retriever is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Naturialae, Curly coated retriever, CC BY-SA 4.0 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test