De McNab: de hond met katachtige poten

Alles wat je wilt weten over de McNab

Over de McNab

De McNab is een kruising tussen de Border Collie en de Pyrenese Herdershond, die oorspronkelijk uit Californië, VS komt. In de late 19e eeuw verliet Alexander McNab Schotland en vestigde zich op een schapenboerderij van 10.000 hectare, genaamd Sanel Rancho, wat later bekend werd als Hopland, Californië. Hij zocht naar een herdershond die bestand was tegen de ruige omstandigheden van zijn ranch, en noemde zijn honden passend "McNab Shepherds".

Aan het begin van de 20e eeuw droeg de oudere McNab de ranch over aan zijn jongere zoon, John McNab, een advocaat en veehouder die de fokmethoden van zijn vader nieuw leven gaf. De ontwikkeling van de McNab Shepherd ging verder en er werden aanvullende honden uit Schotland geïmporteerd voor zowel fok- als ranchdoeleinden.

Uiteindelijk bleken McNab-honden zeer bekwaam te zijn als herdershonden, waarop Californische veehouders met vertrouwen konden bouwen. Tegenwoordig is het ras verspreid over de Verenigde Staten en Canada, met enkele McNabs die dienen als veedrijvers in Duitsland en zelfs sportieve McNabs in landen als Japan.

De McNab is een slimme, actieve en gedisciplineerde hond, die geweldig is in het verzorgen en begeleiden van vee. Het is een hardwerkende hond die zich goed aanpast aan verschillende omgevingen en taken, zoals herder, waakhond en gezelschapshond. 

Een van de meest opvallende kenmerken van de McNab zijn hun 'katachtige' poten, die hen uitzonderlijke wendbaarheid en behendigheid geven. Deze eigenschap stelt hen in staat om gemakkelijk te manoeuvreren tijdens het hoeden of het uitvoeren van andere fysieke activiteiten.

De McNab is uitsluitend gefokt voor de functie en niet voor het uiterlijk. Het is een relatief onbekend ras en daardoor zeldzaam.

Wat kost een McNab

De kosten voor een McNab zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een McNab.

Karakter van een McNab

McNabs hechten zich vaak sterk aan hun gezinsleden, inclusief andere huisdieren. Ze hebben een sterk territoriaal gevoel en zullen niet snel ver van huis afdwalen. Ze zijn ook meer geneigd hun territorium en gezinsleden te beschermen dan veel andere gevoelige herdersrassen.

McNabs kunnen assertief en veeleisend zijn, en ze gedijen het best met eigenaren die vastberaden, consistent en bedreven zijn in het toepassen van positieve trainingsmethoden die het instinct van McNabs om zich te verzetten tegen uitdagingen niet stimuleren. Deze honden zijn zeer intelligent en leren snel, dus het is belangrijk dat de McNab zowel mentaal als fysiek wordt uitgedaagd. Gezinnen die overwegen een McNab als huisdier te nemen, moeten genoeg tijd vrijmaken om met hun hond door te brengen.

 

Temperament van een McNab

McNab Herdershonden hebben meer dagelijkse lichaamsbeweging en mentale prikkels nodig dan veel andere hondenrassen. Een werkende McNab legt vaak dagelijks vele kilometers af, waarbij hij zijn hoedervaardigheden gebruikt om vee te controleren. Ze kunnen onrustig worden als ze geïsoleerd of verwaarloosd worden. In tegenstelling tot sommige andere hoedenrassen zijn McNabs echter niet hyperactief. Wanneer een McNab voldoende beweging krijgt, is hij tevreden om naast zijn eigenaar te blijven en waakzaam en beschermend te zijn. Dit unieke, middelgrote ras is atletisch, goed gebouwd en hardwerkend. Het is essentieel om hen vanaf jonge leeftijd te trainen en te socialiseren om hun onvermoeibare energie en enthousiasme op een positieve manier te kanaliseren.

Verzorging van een McNab

McNabs zijn robuuste honden zonder specifieke gezondheidsproblemen die verband houden met het ras. Hun gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 13 en 15 jaar.

McNab-honden kunnen het MDR1-mutantgen dragen, waardoor ze erg gevoelig kunnen zijn voor Ivermectine, een veelvoorkomend ingrediënt in hartwormpreventie-medicatie. Deze medicatie en andere vergelijkbare medicijnen kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken. In Amerika is er een DNA-test beschikbaar die aangeeft of een hond de mutatie heeft, of deze al in Nederland beschikbaar is, is ons nog niet bekend

Vacht van een McNab

De vacht van de McNab Shepherd is kort tot middellang, glad en dicht. Deze honden hebben een weerbestendige vacht die hen helpt beschermen tegen de elementen. De vachtverzorging is meestal eenvoudig en vereist regelmatig borstelen om dode haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

De McNab Shepherd komt voor in verschillende kleuren en patronen. Enkele van de meest voorkomende kleuren zijn zwart, wit, rood, blauw merle en red merle. Ze kunnen effen van kleur zijn, bont (tweekleurig) of tricolor, met witte markeringen op de borst, voeten, nek en staartpunt. De kleuren en patronen kunnen variëren, maar elke McNab Shepherd heeft zijn eigen unieke en prachtige vachtkleur en patroon.

Trainen en opvoeden van een McNab

Training en opvoeding zijn essentieel voor het welzijn van een McNab Shepherd. Omdat het een intelligent en energiek ras is, is het belangrijk om al vroeg te beginnen met gehoorzaamheidstraining en socialisatie. Dit helpt de hond om zich aan te passen aan verschillende situaties en om te gaan met mensen en andere dieren.

Gebruik positieve trainingsmethoden en beloon gewenst gedrag met lof, speelgoed of traktaties. Wees consistent en geduldig tijdens de trainingssessies, en zorg ervoor dat alle gezinsleden dezelfde commando's en regels volgen om verwarring te voorkomen.

Socialisatie is net zo belangrijk als training. Het is essentieel om een McNab Shepherd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties om hun zelfvertrouwen en aanpassingsvermogen te ontwikkelen. Dit helpt hen om te leren hoe ze zich in verschillende situaties moeten gedragen en vermindert de kans op angst of agressie in nieuwe situaties.

Activiteit en bewegen van een McNab

McNabs hebben een ontspannen herdersstijl en werken doorgaans onafhankelijker dan veel andere herdersrassen. De reputatie van McNabs als een onvermoeibare hond die in alle weersomstandigheden kan werken, heeft geleid tot nieuwe werkterreinen voor het ras, zoals zoek- en reddingswerk. McNabs worden momenteel ingezet als speurhonden voor bewijsmateriaal, kadaverhonden, archeologiehonden en zoekhonden om vermiste personen op te sporen in uitgestrekte gebieden. Terwijl veel andere rassen uitgeput raken tijdens zoektochten, is de enige beperking voor de McNab de energie van zijn begeleider.

Naast deze activiteiten worden McNabs tegenwoordig ook steeds vaker ingezet als hulphonden, waarbij ze gevoeligheid tonen voor de medische en psychologische behoeften van mensen.

De McNab zal het beste tot zijn recht komen in een landelijke omgeving waar er voldoende ruimte is om te werken, te zwerven en te rennen.

Kenmerken van een McNab

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 38-63 cm. Teef: 38-63 cm
  • Gewicht: Reu: 16-32 kg. Teef: 16-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test