De Plott Hound: een zelfverzekerd en vastberaden ras

Alles wat je wilt weten over de Plott Hound

Over de Plott Hound

De Plott Hound is een Amerikaans ras en werd zo genoemd door de familie die hen ontwikkeld in de Appalachian Bergketen. Ze worden zeer gewaardeerd voor hun vaardigheid in het jagen op beren, wolven, coyotes, wilde katten en wasberen. De Plott Hound is een zeldzaamheid buiten de zuidelijke staten en zijn niet uitsluitend bestemd als huisdieren. Dit ras is een ruige en onvermoeibare jachthond die thuis een vriendelijke heer is, maar op zijn werk onverschrokken, vasthoudend en dapper.

Wat kost een Plott Hound

De kosten voor een Plott Hound zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Plott Hound.

Karakter van een Plott Hound

De Plott Hound is een robuuste en actieve jachthond met een sterk zelfvertrouwen en vastberadenheid. Ze zijn bekend om hun uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid tijdens de jacht. Plott Hounds zijn intelligente en trouwe honden die graag werken en een hechte band met hun baasjes ontwikkelen. Ze zijn echter soms onafhankelijk en koppig, en vereisen daarom duidelijke leiderschap en opleiding.

Plott Hound's zijn  verder loyaal, enthousiast en vriendelijk en zijn zeer intens en gedreven bij de jacht. De Plott Hound kan goed met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben de neiging om op hun hoede te zijn voor vreemden, bezitten een dreigende schorre blaf en zullen hun familie en grondgebied degelijk verdedigen tegen een persoon of dier.

Temperament van een Plott Hound

De Plott is een intelligente, alerte en zelfverzekerde hond. Hij kan een vriendelijke metgezel zijn, maar kan ook wat afstandelijk zijn vanwege zijn slimme en gefocuste karakter. Het is belangrijk om pups grondig te socialiseren en bloot te stellen aan verschillende mensen en dieren. Toekomstige eigenaren moeten rekening houden met de energieke aard van de Plott en hem voldoende aandacht geven. Om hem bezig te houden, is mentale stimulatie nodig, anders zal hij manieren vinden om zichzelf te vermaken die ongewenst kunnen zijn. Plotts kunnen bezitterig agressief zijn voor voedsel of speelgoed, dus training is belangrijk. Bovendien moet men erop voorbereid zijn dat de Plott in huis soms luidruchtig kan zijn.

Verzorging van een Plott Hound

De Plott Hound vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen en wassen zal volstaan. Het is belangrijk om regelmatig de oren en voetzolen op vuil controleren met name na de jacht. Dit ras is gevoelig voo dik worden en voor maagtorsie.

Vacht van een Plott Hound

De Plott Hound heeft een dikke weerbestendige vacht die glanzend, glad en fijn is. Sommigen hebben een dubbele vacht met een stugge, lange, gladde bovenvacht en een zachte, korte, dikke ondervacht.

Trainen en opvoeden van een Plott Hound

De Plott is een intelligent ras dat zowel fysiek als mentaal gestimuleerd moet worden. Een stevige en consistente training is noodzakelijk om ongewenst gedrag te voorkomen. De Plott kan soms eigenwijs zijn en heeft een baas nodig die leiderschap toont en hem op de juiste manier kan sturen. Socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Plott goed omgaat met andere dieren en mensen. De training moet positief en beloningsgericht zijn, omdat deze hond van nature gevoelig is en niet goed reageert op harde correcties.

Activiteit en bewegen van een Plott Hound

Plotts zijn taaie, meedogenloze atleten die veel beweging en tijd buiten nodig hebben. Het rasstandaard zegt: "Bekend om zijn uithoudingsvermogen, behendigheid, vastberadenheid en agressiviteit bij de jacht, combineert de krachtige, goed gespierde maar gestroomlijnde Plott moed met atletisch vermogen." Dagelijks behoorlijk wat lichaamsbeweging zoals lange wandelingen of rennen of speelsessies met zijn eigenaar helpen om de Plott zowel mentaal als fysiek gezond te houden. Omdat de Plott een sterk prooidrift heeft, moet hij altijd aangelijnd worden uitgelaten.

Kenmerken van een Plott Hound

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 51-63 cm. Teef: 51-58 cm
  • Gewicht: Reu: 23-26 kg. Teef: 18-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Plott Hound

De Plott Hound is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Plott Hound is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:James Emery, Plott Hound, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test