De Azawakh: een snel en uniek hondenras uit Afrika

Alles wat je wilt weten over de Azawakh

Over de Azawakh

De Azawakh is een zeldzaam, oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Afrika. Het ras werd gefokt door nomadische stammen voor bewaking, jacht en kameraadschap. Deze slanke en gracieuze windhonden zijn buitengewoon snel en in staat om snelheden van meer dan 60 kilometer per uur te halen. Hun fysieke kenmerken, evenals hun moedige en onafhankelijke persoonlijkheid, maken ze tot unieke en fascinerende metgezellen voor diegenen die op zoek zijn naar een opvallende hond. Ondanks hun zeldzaamheid in Noord-Amerika hebben Azawakh's een trouwe aanhang van liefhebbers over de hele wereld.

Wat kost een Azawakh

De kosten voor een Azawakh zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Azawakh.

Karakter van een Azawakh

De Azawakh is een sierlijke en atletische hond met een unieke uitstraling. Met zijn snelheid, alertheid en uithoudingsvermogen is dit ras gebouwd om te jagen en te bewaken. De Azawakh is intelligent en loyaal, en staat altijd klaar om zijn gezin te beschermen. Het is een speelse hond met veel energie, die goed kan opschieten met andere honden en mensen. Om gezond en gelukkig te blijven heeft de Azawakh regelmatige beweging en uitdaging nodig. Dit ras is nog relatief zeldzaam in Nederland, maar wint aan populariteit vanwege zijn unieke eigenschappen en karakter.

Temperament van een Azawakh

De Azawakh is een ras dat gedijt in groepsverband en goed overweg kan met andere honden waarmee ze zijn opgegroeid, een echte roedelhond dus. Het ras is echter niet geschikt voor onervaren hondenbezitters of gezinnen zonder andere honden. De Azawakh staat bekend om hun beschermende en waakzame aard ten opzichte van hun familie, huis en territorium. Hoewel ze voorzichtig zijn met vreemden, zijn ze loyaal, vriendelijk, aanhankelijk en toegewijd aan hun familie en bekenden. Het is een ras met een nobel karakter en ongelooflijk uithoudingsvermogen.

Verzorging van een Azawakh

De Azawakh ras vereist af en toe borstelen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is. Het is belangrijk om regelmatig de oren en voetzolen te controleren. Dit ras is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals aanvallen en auto-immuun problemen. Azawakh’s houden niet van een koud klimaat.

Vacht van een Azawakh

De Azawakh heeft een korte en fijne vacht die dicht tegen het lichaam ligt. De kleuren variëren van zandkleurig tot rood met soms witte aftekeningen op de borst en voeten. De vacht van de Azawakh heeft weinig verzorging nodig, slechts af en toe borstelen en baden is voldoende. Het ras is goed aangepast aan de hete en droge klimaten van de Sahel-regio in West-Afrika, waar het oorspronkelijk vandaan komt. De korte vacht helpt de hond koel te blijven in de hete zon en helpt bij het verminderen van teken en vlooien.

Trainen en opvoeden van een Azawakh

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidscursussen zijn aanbevolen voor de Azawakh. Dit ras reageert niet goed op agressieve of hardhandige trainingsmethoden. Het is beter om motivatie, respect, eerlijkheid en consistentie te gebruiken bij het trainen van deze hond.

Activiteit en bewegen van een Azawakh

De Azawakh is een uiterst actief ras dat veel lichaamsbeweging nodig heeft. Het is dan ook belangrijk dat hun eigenaar even actief is. Dit ras wordt niet aangeraden om te leven in een appartement, omdat ze een grote, veilig omheinde tuin nodig hebben of een landelijke omgeving waar ze vrij kunnen rennen. De Azawakh excelleert in het jagen en behendigheid. Ze genieten van spelen en familie activiteiten zoals wandelen, joggen en zwemmen.

Kenmerken van een Azawakh

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-75 cm. Teef: 61-71 cm
  • Gewicht: Reu: 17-25 kg. Teef: 17-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Azawakh

De Azawakh is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Azawakh is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test