Auto-immune haemolytische anemie

Auto-immune haemolytische anemie bij de hond

Auto-immune haemolytische anemie is een aandoening waarbij het lichaam de eigen erytrocyten of rode bloedcellen  niet meer herkent en ze als lichaamsvreemd aanziet.

Het immuniteits-stelsel van de hond zal de rode bloedcellen – die zorgen voor het transport van zuurstof - daarom kapot maken. De oorzaak is onbekend, maar  ze komen vaker voor bij sommige rassen, zoals de Ierse Setter, de Amerikaanse cocker spaniël, de teckel en de poedel.
Bij teefjes schijnt dit vaker voor te komen.

Symptomen

Het meest belangrijke symptoom is anemie: dit houdt een tekort aan rode bloedcellen (aangezien de worden vernietigd) in. Hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof, waardoor de hond moe wordt,  lusteloos, zwak en hij krijgt een snellere ademhaling (Hij wil meer zuurstof opnemen ).De slijmvliezen van de hond zullen wit worden.

Een ander teken dat kan geelzucht zijn. Dit komt door een stof die vrij komt uit de rode bloedcellen die kapot gaan.

Diagnose

De diagnose kan vermoed worden aan de hand van de symptomen en een bloedonderzoek. De Coombs test - een speciale bloedtest - geeft meestal uitsluitsel.

Behandeling

De behandeling van AIHA bestaat uit het toedienen van medicatie die de immuniteit onderdrukt. Meestal start men de behandeling met corticosteroïden. Indien deze niet afdoende werken kan men andere medicijnen toevoegen. De behandeling is levenslang. Soms wordt de milt verwijdert. Dit orgaan wordt beschouwd als belangrijkste "vernietigingsplaats" van de erytrocyten.

Prognose

De prognose is verschillend: Er zijn honden die goed reageren op de behandeling en kunnen zonder al te grote problemen verder. Bij andere honden kan het kapot gaan van de rode bloedcellen niet onder controle worden gebracht. De ziekte kan dan de dood tot gevolg hebben.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Auto-immune haemolytische anemie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook