Auto-immune haemolytische anemie bij de hond

Auto-immune haemolytische anemie

Auto-immune haemolytische anemie is een aandoening waarbij het lichaam de eigen erytrocyten of rode bloedcellen  niet meer herkent en ze als lichaamsvreemd aanziet.

Het immuniteits-stelsel van de hond zal de rode bloedcellen – die zorgen voor het transport van zuurstof - daarom kapot maken. De oorzaak is onbekend, maar  ze komen vaker voor bij sommige rassen, zoals de Ierse Setter, de Amerikaanse cocker spaniël, de teckel en de poedel.
Bij teefjes schijnt dit vaker voor te komen.

Symptomen van auto-immune haemolytische anemie bij de hond

Het meest belangrijke symptoom is anemie: dit houdt een tekort aan rode bloedcellen (aangezien de worden vernietigd) in. Hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof, waardoor de hond moe wordt,  lusteloos, zwak en hij krijgt een snellere ademhaling (Hij wil meer zuurstof opnemen ).De slijmvliezen van de hond zullen wit worden.

Een ander teken dat kan geelzucht zijn. Dit komt door een stof die vrij komt uit de rode bloedcellen die kapot gaan.

Diagnose van auto-immune haemolytische anemie bij de hond

De diagnose kan vermoed worden aan de hand van de symptomen en een bloedonderzoek. De Coombs test - een speciale bloedtest - geeft meestal uitsluitsel.

Behandeling van auto-immune haemolytische anemie bij de hond

De behandeling van AIHA bestaat uit het toedienen van medicatie die de immuniteit onderdrukt. Meestal start men de behandeling met corticosteroïden. Indien deze niet afdoende werken kan men andere medicijnen toevoegen. De behandeling is levenslang. Soms wordt de milt verwijdert. Dit orgaan wordt beschouwd als belangrijkste "vernietigingsplaats" van de erytrocyten.

Prognose van auto-immune haemolytische anemie bij de hond

De prognose is verschillend: Er zijn honden die goed reageren op de behandeling en kunnen zonder al te grote problemen verder. Bij andere honden kan het kapot gaan van de rode bloedcellen niet onder controle worden gebracht. De ziekte kan dan de dood tot gevolg hebben.

Preventie van auto-immune haemolytische anemie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Auto-immune haemolytische anemie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met auto-immune haemolytische anemie Ierse Setter  Poedel   Teckel   Amerikaanse Cocker Spaniel  Azawakh 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.