Auto-immune haemolytische anemie
Auto-immune haemolytische anemie bij de hond
Auto-immune haemolytische anemie is een aandoening waarbij het lichaam de eigen erytrocyten of rode bloedcellen niet meer herkent en ze als lichaamsvreemd aanziet.
Het immuniteits-stelsel van de hond zal de rode bloedcellen – die zorgen voor het transport van zuurstof - daarom kapot maken. De oorzaak is onbekend, maar ze komen vaker voor bij sommige rassen, zoals de Ierse Setter, de Amerikaanse cocker spaniël, de teckel en de poedel.
Bij teefjes schijnt dit vaker voor te komen.
Symptomen
Het meest belangrijke symptoom is anemie: dit houdt een tekort aan rode bloedcellen (aangezien de worden vernietigd) in. Hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof, waardoor de hond moe wordt, lusteloos, zwak en hij krijgt een snellere ademhaling (Hij wil meer zuurstof opnemen ).De slijmvliezen van de hond zullen wit worden.
Een ander teken dat kan geelzucht zijn. Dit komt door een stof die vrij komt uit de rode bloedcellen die kapot gaan.
Diagnose
De diagnose kan vermoed worden aan de hand van de symptomen en een bloedonderzoek. De Coombs test - een speciale bloedtest - geeft meestal uitsluitsel.
Behandeling
De behandeling van AIHA bestaat uit het toedienen van medicatie die de immuniteit onderdrukt. Meestal start men de behandeling met corticosteroïden. Indien deze niet afdoende werken kan men andere medicijnen toevoegen. De behandeling is levenslang. Soms wordt de milt verwijdert. Dit orgaan wordt beschouwd als belangrijkste "vernietigingsplaats" van de erytrocyten.
Prognose
De prognose is verschillend: Er zijn honden die goed reageren op de behandeling en kunnen zonder al te grote problemen verder. Bij andere honden kan het kapot gaan van de rode bloedcellen niet onder controle worden gebracht. De ziekte kan dan de dood tot gevolg hebben.
Preventie
Het is niet bekend wat je kunt doen om Auto-immune haemolytische anemie te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Je reactie wordt verwerkt