Auto-immune hemolytische anemie bij de hond

Auto-immune hemolytische anemie

Auto-immune haemolytische anemie is een aandoening waarbij het lichaam de eigen erytrocyten of rode bloedcellen  niet meer herkent en ze als lichaamsvreemd aanziet.

Het immuniteits-stelsel van de hond zal de rode bloedcellen – die zorgen voor het transport van zuurstof - daarom kapot maken. De oorzaak is onbekend, maar  ze komen vaker voor bij sommige rassen, zoals de Ierse Setter, de Amerikaanse cocker spaniël, de teckel en de poedel.
Bij teefjes schijnt dit vaker voor te komen.

Symptomen van auto-immune hemolytische anemie bij de hond

Het meest belangrijke symptoom is anemie: dit houdt een tekort aan rode bloedcellen (aangezien de worden vernietigd) in. Hierdoor krijgen de weefsels te weinig zuurstof, waardoor de hond moe wordt,  lusteloos, zwak en hij krijgt een snellere ademhaling (Hij wil meer zuurstof opnemen ).De slijmvliezen van de hond zullen wit worden.

Een ander teken dat kan geelzucht zijn. Dit komt door een stof die vrij komt uit de rode bloedcellen die kapot gaan.

Diagnose van auto-immune hemolytische anemie bij de hond

De diagnose kan vermoed worden aan de hand van de symptomen en een bloedonderzoek. De Coombs test - een speciale bloedtest - geeft meestal uitsluitsel.

Behandeling van auto-immune hemolytische anemie bij de hond

De behandeling van AIHA bestaat uit het toedienen van medicatie die de immuniteit onderdrukt. Meestal start men de behandeling met corticosteroïden. Indien deze niet afdoende werken kan men andere medicijnen toevoegen. De behandeling is levenslang. Soms wordt de milt verwijdert. Dit orgaan wordt beschouwd als belangrijkste "vernietigingsplaats" van de erytrocyten.

Prognose van auto-immune hemolytische anemie bij de hond

De prognose is verschillend: Er zijn honden die goed reageren op de behandeling en kunnen zonder al te grote problemen verder. Bij andere honden kan het kapot gaan van de rode bloedcellen niet onder controle worden gebracht. De ziekte kan dan de dood tot gevolg hebben.

Preventie van auto-immune hemolytische anemie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Auto-immune hemolytische anemie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor auto-immune hemolytische anemie

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor auto-immune hemolytische anemie
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Duitse gecastreerde herder teef van 4 jaar aangeboden

Lieve gecastr teef, 4 jr. Uit werklijn "Von Itterbach" zkt nwe baas die haar bezig houdt, is buitenl

2 koningspoedel zusjes

2 koningspoedel zusjes van 12 weken oud. De ouders hebben stamboom. Zijn in orde met chip, inenting