De Old English Sheepdog: een sympathieke persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Old English Sheepdog

Over de Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog is een Engels hondenras dat ook wel bekend staat onder de naam Bobtail, vanwege het couperen van de staart van de honden. Volgens overlevering werd de staart van de honden in Groot-Brittannië gecoupeerd omdat er alleen belasting hoefde te worden betaald voor honden met een staart. Sinds 2001 is couperen van staarten verboden en hebben de honden een normale staart. Hoewel de herkomst van de Old English Sheepdog in Groot-Brittannië ligt, is het waarschijnlijker dat zijn afkomst een combinatie is van Europese Herdershonden zoals de Owtcharka en Bergamasco met de Herdershonden van Groot-Brittannië. Tegenwoordig wordt de Old English Sheepdog beschouwd als een van oorsprong Brits ras, vaak aangeduid als Bob-Tail of bobtail.

Wat kost een Old English Sheepdog

De kosten voor een Old English Sheepdog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Old English Sheepdog ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog (OES) volgt zijn eigenaar waar hij ook gaat. Hij is dol op zijn familie, geniet van hun aandacht en doet graag leuke activiteiten met hen. Hij hecht veel waarde aan de nabijheid van mensen en verkiest zijn slaapplaats het liefst dicht bij zijn baasje, niet aan de andere kant van de kamer. Het liefst ligt hij aan je voeten. De OES is altijd alert en als hij merkt dat je te lang met iets anders bezig bent, zal hij ervoor zorgen dat je aandacht aan hem besteedt. Hij zal voor je gaan zitten, zijn grote poten op je schoot leggen en je aankijken alsof hij wil zeggen: "En ik dan?".

De OES heeft een fantastisch karakter en is daarom zeer geliefd bij zijn eigenaren. Men zegt wel dat als je eenmaal een OES hebt gehad, je besmet raakt met het OES-virus en wil je nooit meer een ander ras.

Temperament van een Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog is een vriendelijke hond met een evenwichtig temperament. Hij is moedig, loyaal en betrouwbaar, zonder enige nervositeit of ongeprovoceerde agressie. Oorspronkelijk gefokt als werkhond in de schapenhouderij, heeft hij zich ontwikkeld tot een aangename metgezel en familiehond, zonder zijn herdersinstinct te verliezen. Ten opzichte van andere honden is hij zeer tolerant en zal hij altijd proberen een confrontatie te vermijden als dit mogelijk is.

Verzorging van een Old English Sheepdog

De vacht van de Old English Sheepdog is prachtig, maar vereist wel regelmatig onderhoud. Het is aan te raden om wekelijks te borstelen, vooral als je het je OES al van jongs af aan aanleert. Op die manier zullen ze het heerlijk vinden om geborsteld te worden. Soms kan het lastig zijn om de lange vacht goed te onderhouden, of kan het praktisch zijn om te kiezen voor een kortere vacht in bijvoorbeeld een puppylook. De Old English Sheepdog verliest het hele jaar haar.

Als het goed is testen fokkers hun honden op gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie, oogaandoeningen (PRA en erfelijke staar), auto-immuun thyroiditis, hartafwijkingen en erfelijke doofheid. Voor de Old English Sheepdog zijn er nu ook DNA-tests beschikbaar voor cerebellaire ataxie en primaire ciliaire dyskinesie, twee dodelijke ziekten die fokkers kunnen voorkomen door simpelweg dragers te identificeren en niet met andere dragers te fokken. DNA-tests zijn ook beschikbaar voor medicijngevoeligheid en door inspanning veroorzaakte instorting.

Vacht van een Old English Sheepdog

De vacht van de Old English Sheepdog is overvloedig, heeft een goede harde structuur en is niet recht, maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Het hoofd en de schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard en de voorbenen zijn rondom goed behaard. De achterhand is zwaarder behaard dan de rest van het lichaam. De kwaliteit en structuur van de vacht zijn belangrijker dan alleen lengte en overvloed.

De kleur van de vacht kan iedere tint grijs, grauw of blauw zijn. Het lichaam en de achterhand zijn eenkleurig, met of zonder witte sokken. Witte vlekken in het eenkleurige gedeelte moeten niet aangemoedigd worden. Het hoofd, de nek, de voorhand en de onderbuik zijn wit, met of zonder aftekening. Iedere tint bruin is ongewenst.

Trainen en opvoeden van een Old English Sheepdog

Een goede opvoeding en training zijn essentieel voor de Old English Sheepdog. Door zijn intelligentie en koppige karakter heeft hij een consequente en geduldige baas nodig. Een gevarieerde en positieve training is aan te raden om de interesse van de hond te behouden. Het is belangrijk om te beginnen met de training op jonge leeftijd, zodat hij leert wat wel en niet acceptabel gedrag is. Socialisatie met andere mensen en dieren is ook belangrijk. Beloningsgerichte trainingstechnieken werken het beste bij de OES, omdat hij graag werkt en een "will to please" heeft.

Activiteit en bewegen van een Old English Sheepdog

De OES heeft nog steeds een groot uithoudingsvermogen en maakt graag lange wandelingen. Maar pas op als je een lekkere boswandeling hebt gemaakt, want bij thuiskomst ontdek je dat hij het halve bos heeft meegenomen in zijn vacht. Tijdens een boswandeling moet je regelmatig bukken om takjes of blaadjes uit zijn vacht te halen of om hem te bevrijden van een halve braamstruik onder zijn buik.

De OES is slim en werkt graag. Hij vindt het leuk om obedience, behendigheid en tryball te doen. Ook hersenwerk, balanstrainingen en speuren zijn activiteiten waar hij veel plezier aan beleeft. Voor de Old English Sheepdog is niets leuker dan samenwerken met en werken voor zijn baas, want hij heeft een enorme wil om te behagen.

Kenmerken van een Old English Sheepdog

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 61-65 cm. Teef: 56-60 cm
  • Gewicht: Reu: 32-40 kg. Teef: 27-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Old English Sheepdog

De Old English Sheepdog is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Old English Sheepdog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: David Martyn Hunt, Family Reunion, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test