Cortisonen

Cortisonen voor de hond

Cortisonen of (gluco)corticosteroïden zijn vaak gebruikte geneesmiddelen in de diergeneeskunde.

Werking cortisonen bij de hond

Corticosteroïden of cortisonen worden vooral gebruikt omwille van hun immuniteitsonderdrukkende werking. Ze onderdrukken de lichaamsafweer en de ontstekingsreactie.

Indicatie cortisonen bij de hond

Corticosteroïden zijn goede en goedkope geneesmiddelen. Ze worden vaak gebruikt om ontstekingen te onderdrukken, voornamelijk bij auto-immuunziekten en allergieën.

Ook aandoeningen van het bewegingsstelsel (bot- en rugproblemen) worden vaak behandeld met corticosteroïden.

Bijwerkingen van cortisonen voor de hond

Langdurig gebruik van corticosteroïden kan bijwerkingen veroorzaken. De dieren krijgen dan feitelijk een vorm van hyperadrenocorticisme of Cushing's syndroom. De dieren kunnen vermageren en de huid kan broos worden.

Ook maag-darm problemen kunnen optreden, voornamelijk maag- en darmzweren kunnen een gevaar zijn. De immuniteit wordt onderdrukt door corticosteroïden en dit kan dieren vatbaarder maken voor ziekte.Omdat ze ook een invloed hebben op het suikergehalte, worden cortisonen niet gebruikt bij dieren met diabetes.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test