Cortisonen

Cortisonen

Cortisonen: krachtige ontstekingsremmende medicijnen

Cortisonen of (gluco)corticosteroïden zijn een vorm van medicatie die bij honden wordt gebruikt om ontstekingen en allergische reacties te verminderen. Het belangrijkste actieve ingrediënt in cortisonen is cortison of corticosteroïden. Cortisonen kunnen worden voorgeschreven door een dierenarts om verschillende gezondheidsproblemen bij honden te behandelen.

Cortisonen kunnen helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals allergische reacties, jeuk, hotspots en dermatitis. Ze kunnen ook worden gebruikt om ontstekingen in verschillende delen van het lichaam te verminderen, zoals gewrichten, spieren of interne organen.

Het is belangrijk op te merken dat cortisonen krachtige medicijnen zijn en dat ze bijwerkingen kunnen hebben. Langdurig gebruik van cortisonen kan leiden tot bijwerkingen zoals verhoogde eetlust, dorst en urineren, gewichtstoename, veranderingen in de vacht, maagdarmproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om cortisonen alleen onder begeleiding van een dierenarts te gebruiken en de voorgeschreven dosering strikt op te volgen.

Werking cortisonen bij de hond

Cortisonen zijn krachtige ontstekingsremmende medicijnen die behoren tot de klasse van corticosteroïden. Ze hebben verschillende effecten op het lichaam van een hond. Hier zijn enkele van de belangrijkste werkingsmechanismen van cortisonen:

  1. Ontstekingsremmend: Cortisonen onderdrukken ontstekingsreacties in het lichaam. Ze remmen de afgifte van ontstekingsmediatoren en verminderen de ophoping van ontstekingscellen op de plaats van ontsteking. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in weefsels zoals gewrichten, huid en interne organen.

  2. Onderdrukking van het immuunsysteem: Cortisonen hebben een immuunonderdrukkend effect. Ze verminderen de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de immuunrespons wordt onderdrukt. Dit kan nuttig zijn bij de behandeling van auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem de eigen weefsels van het lichaam aanvalt.

  3. Vermindering van allergische reacties: Cortisonen kunnen allergische reacties verminderen door de afgifte van histamine en andere allergie-mediators te remmen. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals jeuk, roodheid en zwelling die gepaard gaan met allergieën.

  4. Onderdrukking van de productie van ontstekingsmediatoren: Cortisonen remmen de productie van prostaglandinen en andere ontstekingsmediatoren die betrokken zijn bij het ontstekingsproces. Hierdoor kan pijn en zwelling verminderen.

Indicatie cortisonen bij de hond

Corticosteroïden zijn goede en goedkope geneesmiddelen. Ze worden vaak gebruikt om ontstekingen te onderdrukken, voornamelijk bij auto-immuunziekten en allergieën.

Ook aandoeningen van het bewegingsstelsel (bot- en rugproblemen) worden vaak behandeld met corticosteroïden.

Bijwerkingen van cortisonen voor de hond

Langdurig gebruik van corticosteroïden kan bijwerkingen veroorzaken. De dieren krijgen dan feitelijk een vorm van hyperadrenocorticisme of Cushing's syndroom. De dieren kunnen vermageren en de huid kan broos worden.

Cortisonen kunnen bij honden bijwerkingen veroorzaken. Hoewel niet alle honden last krijgen van bijwerkingen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke reacties. Enkele veel voorkomende bijwerkingen van cortisonen bij honden zijn:

  1. Verhoogde eetlust en gewichtstoename: Cortisonen kunnen de eetlust van honden verhogen, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit kan vooral zichtbaar zijn in de buikstreek.

  2. Verhoogde dorst en urineren: Cortisonen kunnen ervoor zorgen dat honden meer dorst hebben en vaker moeten plassen. Dit komt doordat cortisonen invloed hebben op de water- en zouthuishouding in het lichaam.

  3. Veranderingen in de vacht: Langdurig gebruik van cortisonen kan leiden tot veranderingen in de vacht van een hond. Dit kan zich uiten in een dunner wordende vacht, vertraagde haargroei of zelfs kale plekken.

  4. Maagdarmproblemen: Cortisonen kunnen bij sommige honden maagdarmproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree of een verminderde eetlust.

  5. Verzwakt immuunsysteem: Hoewel cortisonen het immuunsysteem onderdrukken, kan langdurig gebruik ervan het immuunsysteem verzwakken. Dit kan de hond vatbaarder maken voor infecties.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden dezelfde bijwerkingen zullen ervaren, en dat de ernst van de bijwerkingen kan variëren. Het is essentieel om de voorgeschreven dosering en behandelingsduur nauwgezet te volgen en eventuele bijwerkingen te melden aan de dierenarts. Het abrupt stoppen van cortisonen kan ook negatieve gevolgen hebben, dus het is belangrijk om de behandeling geleidelijk af te bouwen onder begeleiding van een dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test