Rasbeschrijving van de Field Spaniel

De herkomst van de Field Spaniel is Engeland. Tijdens de jaren 1800 was dit ras bijna uitgestorven als gevolg van slechte fok praktijken. Echter, in de jaren 1920 werden ze opnieuw ontwikkeld.

Karakter van een Field Spaniel

Ze zijn mooi, goed uitgebalanceerd en het is een middelgroot ras die een zeer fijne metgezel is. Ze zijn gebouwd op activiteit en uithoudingsvermogen in het water alsook zwaar veldwerk. Zoals elke Spaniel zijn ze nobel, trots en zitten ze vol enthousiasme en genegenheid.

Temperament van een Field Spaniel

Van de Spaniel rassen, wordt de Field Spaniel beschouwd als het ras met de beste persoonlijkheid. Ze zijn speels, intelligent, lief en goed gemanierd. Dit ras heeft de neiging gereserveerd te zijn tegenover vreemden, maar over het algemeen houden ze van iedereen. Ze zijn erg zelfstandig en kunnen koppig zijn. Ze zijn goed met andere honden en dieren. Field Spaniels hebben een neiging om zich overdreven te hechten aan een specifieke familielid en negeert dan de anderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en interactie. De Field Spaniel is alert en blaft als er bezoekers zijn of als ze onbekende geluiden horen. Door hun “ophalende” aard, houdt dit ras ervan om wat in de bek te dragen.

Verzorging van een Field Spaniel

Field Spaniels moet 2x per week gekamd of geborsteld. Professionele verzorging wordt ten minste vier keer per jaar aanbevolen. De oren moeten regelmatig gecontroleerd en gereinigd worden . De Field Spaniel is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, schildklier ziekte, oorontstekingen en oogproblemen. Zij geven de voorkeur aan koelere klimaten.

Vacht van een Field Spaniel

De Field Spaniel heeft een vacht van gemiddelde lengte en deze is plat of licht golvend. De vacht is zijdeachtig, glanzend, en heeft setter-achtige bevedering achter de benen, op de borst en op de buik. De meest voorkomende kleur van de vacht is zwart, maar het kan ook voorkomen in lever, mahonie rood  of gouden lever. Tan markeringen of spikkels kunnen ook aanwezig zijn.

Trainen en opvoeden van een Field Spaniel

De Field Spaniel vereist vroegtijdige socialisatie. Dit ras is op zijn best wanneer het mag werken voor de baas. Ze leren snel, maar hebben een gevoelig karakter en zullen niet reageren op hardheid of een hardhandige aanpak. Field Spaniels hebben behoefte aan een stevige, eerlijke, consequente en liefdevolle manier van trainen. Ze blinken uit in het opsporen, de jacht en apporteren.

Activiteit en bewegen van een Field Spaniel

Field Spaniels hebben behoefte aan een buitensporige hoeveelheid van beweging en zijn niet geschikt voor een zittende familie. Ze zijn op hun best als een kans krijgen om te ravotten en rennen. De Field Spaniel wordt niet aanbevolen voor het leven in een appartement. Ze zijn matig actief binnen, maar moeten een grote veilige omheinde tuin hebben of een huis in het land. Zwemmen, met een bal spelen, joggen, of de jacht, dit zijn dingen die dit ras gezond en gelukkig maken.
Bron foto: Peter CC BY-SA 2.0

Kenmerken van een Field Spaniel

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu ca 45 cm, Teef ca 40cm
Gewicht: 16-23 kg
Grootte:
3
Beweging:
4
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Field Spaniel Seborrhoe   Cataract   Ectropion   Oorontsteking   Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test