De Field Spaniel: een actieve en aanhankelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Field Spaniel

Over de Field Spaniel

De Field Spaniel is een prachtige hond met een lange geschiedenis. Het ras is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw en is het resultaat van het kruisen van verschillende soorten Spaniels. Het doel was om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op zowel land als water. De Field Spaniel werd in eerste instantie gefokt als een werkende hond en werd gebruikt om te helpen bij de jacht op vogels.

Deze hond heeft een relatief onbekende status vergeleken met andere Spanielrassen, maar is een uitstekende metgezel en werkhond. De Field Spaniel staat bekend om zijn intelligentie, vriendelijkheid en speelse persoonlijkheid. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en passen zich goed aan verschillende situaties aan. Ze zijn ook zeer toegewijd aan hun gezin en zijn dol op het spelen van spelletjes en het verkennen van de buitenwereld.

Wat kost een Field Spaniel

De kosten voor een Field Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Field Spaniel ergens tussen de € 900 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Field Spaniel

Field Spaniels zijn prachtige en goed uitgebalanceerde honden die middelgroot zijn en een geweldige metgezel zijn. Ze zijn gebouwd om actief te zijn en hebben veel uithoudingsvermogen in het water en tijdens zwaar veldwerk. Maar het zijn niet alleen werkende honden; Field Spaniels zijn ook bekend om hun nobele en trotse karakter, evenals hun enthousiasme en genegenheid. Het zijn echte Spaniels die van nature graag in beweging zijn en houden van spelen en verkennen. Al met al zijn Field Spaniels fantastische honden voor iedereen die op zoek is naar een actieve, intelligente en liefdevolle metgezel.

Temperament van een Field Spaniel

Van alle Spanielrassen wordt de Field Spaniel beschouwd als het ras met de beste persoonlijkheid. Ze zijn speels, intelligent, lief en hebben over het algemeen goede manieren. Hoewel ze aanvankelijk wat gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden, houden ze over het algemeen van iedereen. Het zijn zelfstandige honden die soms wat koppig kunnen zijn, maar ze zijn wel goed met andere honden en dieren.

Een Field Spaniel heeft wel de neiging om zich overdreven te hechten aan een specifiek familielid en de anderen te negeren. Ze houden van menselijk gezelschap en interactie. Deze honden zijn alert en zullen blaffen als er bezoekers zijn of als ze onbekende geluiden horen. En vanwege hun "ophalende" aard houden ze ervan om wat in hun bek te dragen.

Kortom, als je op zoek bent naar een lieve, intelligente en speelse hond die ook waakzaam is, dan is de Field Spaniel een uitstekende keuze. Ze zijn geweldige metgezellen voor elk gezin en zijn altijd klaar om te spelen en te knuffelen!

Verzorging van een Field Spaniel

Field Spaniels moeten ongeveer 2 keer per week worden gekamd of geborsteld om hun vacht in goede conditie te houden. Professionele verzorging wordt ten minste 4 keer per jaar aanbevolen om ervoor te zorgen dat hun vacht gezond en glanzend blijft.

De oren van een Field Spaniel moeten regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd om te voorkomen dat ze ontstoken raken. Dit ras is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, schildklierziekte, oorontstekingenen en oogproblemen, dus het is belangrijk om regelmatige bezoeken aan de dierenarts te plannen en eventuele symptomen onmiddellijk te laten behandelen.

Wat betreft het klimaat, Field Spaniels geven de voorkeur aan koelere temperaturen. Als het te warm wordt, kunnen ze oververhit raken. Zorg er dus voor dat je je hond niet te veel laat inspannen bij warm weer en zorg voor voldoende schaduw en water

Vacht van een Field Spaniel

De Field Spaniel heeft een vacht van gemiddelde lengte die plat of licht golvend is. Hun vacht is zijdeachtig, glanzend en heeft bevedering op de benen, borst en buik, die lijkt op die van een setter. De meest voorkomende kleur van de vacht is zwart, maar het kan ook voorkomen in leverkleur, mahonie rood of gouden lever. Tan markeringen of spikkels kunnen ook aanwezig zijn en dit geeft de vacht een unieke uitstraling. Het is echt een prachtig ras met een mooie vacht en uitstraling!

Trainen en opvoeden van een Field Spaniel

De Field Spaniel heeft vroegtijdige socialisatie nodig om goed om te kunnen gaan met andere honden en mensen. Dit ras is op zijn best wanneer het mag werken voor de baas en ze leren snel. Het is belangrijk om te onthouden dat dit ras een gevoelig karakter heeft en niet zal reageren op hardheid of een hardhandige aanpak. Field Spaniels hebben behoefte aan een stevige, eerlijke, consequente en liefdevolle manier van trainen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de Field Spaniel graag wil werken en dat ze uitblinken in het opsporen, jagen en apporteren. Ze hebben behoefte aan mentale en fysieke stimulatie om gezond en gelukkig te blijven. Het is dus belangrijk om voldoende tijd te besteden aan training en activiteiten die hen uitdagen en hun vaardigheden aanscherpen. Bovendien kan het een goed idee zijn om te overwegen om deel te nemen aan hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheid, zodat ze hun natuurlijke vaardigheden kunnen benutten.

Activiteit en bewegen van een Field Spaniel

Het is belangrijk om ze dagelijks uit te laten voor sanitaire behoeften en voldoende lichaamsbeweging, maar het hoeft niet extreem te zijn. Field Spaniels zijn geschikt voor gezinnen die een actieve levensstijl hebben, maar ze kunnen ook binnenshuis vrij rustig zijn.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat Field Spaniels veel ruimte nodig hebben om te bewegen. Ze zijn niet geschikt voor het leven in een appartement, tenzij er voldoende mogelijkheden zijn om te wandelen en te spelen. Ze hebben een grote veilige omheinde tuin nodig waar ze kunnen ravotten en rennen. Dit ras houdt van zwemmen, spelen met een bal, joggen en jagen, dus het is belangrijk om activiteiten te vinden die ze uitdagen en hun energie kwijtraken.

Kortom, Field Spaniels hebben wel beweging nodig, maar het hoeft niet buitensporig te zijn. Ze zijn geschikt voor actieve gezinnen die voldoende ruimte hebben om ze te laten bewegen.

Kenmerken van een Field Spaniel

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-46 cm. Teef: 41-43 cm
  • Gewicht: Reu: 18-25 kg. Teef: 18-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Field Spaniel

De Field Spaniel is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Field Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Peter CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test