De Engelse Springer Spaniel: een allemansvriend

Alles wat je wilt weten over de Engelse Springer Spaniel

Over de Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel is een van de oudste spaniël rassen en staat bekend om zijn enthousiaste en energieke persoonlijkheid. Dit ras is afkomstig uit Engeland en werd gebruikt voor de jacht op kleine dieren en vogels. De Engelse Springer Spaniel werd voor het eerst erkend als ras in de 19e eeuw en is sindsdien een favoriet van jagers en liefhebbers van honden geworden. In de loop der jaren heeft dit ras zich bewezen als een geweldige metgezel en werkhond, met een uitstekend gevoel voor geur en jachtinstinct. Vandaag de dag is de Engelse Springer Spaniel een populair huisdier vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Wat kost een Engelse Springer Spaniel

De kosten voor een Engelse Springer Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Engelse Springer Spaniel ergens tussen de € 700 en de € 800 zal liggen.

Karakter van een Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel staat bekend om zijn veelzijdigheid en heeft een vriendelijk en alert karakter. Ze zijn zeer atletisch en kunnen goed presteren tijdens de jacht op het land en water, maar zijn ook een uitstekend huisdier. Het is een middelgroot ras dat bekend staat om zijn winterhardheid, kracht en snelheid, waardoor het meer atletisch is dan andere Spaniels. Hun vriendelijke uitstraling maakt ze een geweldige metgezel voor mensen en gezinnen.

Engelse Springer Spaniels staan bekend om hun intelligentie en energieke aard. Ze zijn zeer loyaal aan hun familie en hebben de neiging om erg aanhankelijk te zijn. Dit ras is over het algemeen ook vriendelijk en sociaal met andere honden en mensen. Ze hebben echter wel een hoge prooidrift en kunnen achter kleine dieren aanrennen als ze niet goed getraind zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan de training en socialisatie van een Engelse Springer Spaniel.

Temperament van een Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniels zijn gezellig en zachtaardig, moedig, zeer intelligent en oprecht. Ze kunnen uitstekend omgaan met kinderen en houden van iedereen. De Engelse Springer Spaniel gedijt op de menselijke interactie en moet en wil zoveel mogelijk bij hun familie zijn. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar kunnen moeite hebben om samen te leven met honden van hetzelfde geslacht.

Verzorging van een Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel heeft een weelderige dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en matten te voorkomen. Het is belangrijk om de oren van dit ras goed schoon te houden om infecties te voorkomen, omdat hun hangende oren het risico op oorproblemen vergroten. Verder hebben Engelse Springer Spaniels een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Regelmatige wandelingen, rennen in een omheinde tuin en spelen met speelgoed zijn geweldige manieren om hun energie kwijt te raken. Het is belangrijk om dit ras voldoende mentale stimulatie te geven, zoals training en speurwerk.

De Engelse Springerspaniel is groter en zwaarder dan de Engelse Cockerspaniel en heeft daardoor een verhoogd risico op  heupdysplasie en epilepsie. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupen van de hond abnormaal gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en problemen met bewegen. Epilepsie is ook een erfelijke aandoening waarbij de hond herhaaldelijk aanvallen heeft.

Hoewel oorontstekingen bij de Engelse Springerspaniel minder vaak voorkomen dan bij de Engelse Cockerspaniel, kunnen ze nog steeds voorkomen vanwege de aanwezigheid van een zware beharing van de oren. Daarnaast heeft dit ras een aantal erfelijke aandoeningen, die weliswaar minder frequent voorkomen, maar zich al op jonge leeftijd kunnen manifesteren.

Vacht van een Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel heeft een vacht die van matige lengte is. Het is weerbestendig, recht, ligt dicht bij het lichaam en is glanzend. Er is bevedering op de borst, oren en benen. De kleur van de vacht is er in zwart en wit, lever en wit, en er kunnen tan aftekeningen zijn. Engelse Springer Spaniels verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel is een intelligent ras en leert snel nieuwe vaardigheden. Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden, mensen en situaties. Gehoorzaamheidstraining is ook belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen. Vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om ze te leren om terug te komen als ze worden geroepen, om te voorkomen dat ze achter wild aanrennen.

De Engelse Springer Spaniel heeft veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen, spelen en trainen zijn essentieel voor hun welzijn. Dit ras is zeer geschikt voor diverse sporten, zoals fly-ball, apporteren en gehoorzaamheidstraining.

Bij het opvoeden van de Engelse Springer Spaniel is het belangrijk om positieve bekrachtiging en beloningen te gebruiken. Straffen werkt vaak averechts bij dit gevoelige ras. Het is ook belangrijk om consistente regels en grenzen te stellen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniels zijn actieve honden en hebben dagelijkse beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze zijn geschikt voor het leven op het platteland, maar kunnen zich ook goed aanpassen aan het leven in de stad zolang ze voldoende beweging krijgen. Stevige wandelingen, joggen, spelen met een bal en zwemmen zijn activiteiten waar ze van houden. Ze kunnen prima in een appartement leven, zolang ze maar genoeg beweging en aandacht krijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat ze veel aandacht en stimulatie nodig hebben om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Kenmerken van een Engelse Springer Spaniel

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-46 cm. Teef: 43-46 cm
  • Gewicht: Reu: 18-23 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Engelse Springer Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test