Rasbeschrijving van de Engelse Springer Spaniel

De Engelse Springer Spaniel is een ouder ras en wordt beschouwd als de voorouder van de moderne Spaniels. De Engelse Springer Spaniel is de grootste van de Spaniel rassen. Tijdens de Renaissance periode waren ze enorm populair omdat ze ideale metgezellen waren voor de Europese jager. Momenteel zijn er twee verschillende "soorten" van de Engelse Springer Spaniel.

Karakter

De Engelse Springer Spaniel blinkt niet alleen in de jacht op het land en water, maar is tevens een ideaal huisdier. Ze zijn een compact en middelgroot ras en zijn zeer atletisch. Hun expressie is vertrouwen, vriendelijkheid en alertheid. Dit ras is winterhard, robuust, snel en krachtig, meer dan alle andere Spaniels.

Temperament

Engelse Springer Spaniels zijn gezellig en zacht. Ze zijn ook moedig, zeer intelligent en oprecht, zijn uitstekend met kinderen en houden van iedereen. De Engelse Springer Spaniel gedijt op de menselijke interactie en moet en wil zoveel mogelijk bij hun familie zijn. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar kunnen moeite hebben om samen te leven met honden van hetzelfde geslacht.

Verzorging

Dit ras vereist een regelmatige verzorging met een stevige borstel. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is. Hun oren moeten op regelmatige basis schoongemaakt en gecontroleerd worden. Ze zijn gevoelig voor onder andere heupdysplasie en epilepsie. Dit ras heeft aanleg om snel dikker te worden en mag daarom niet teveel worden gevoerd.

Vacht

De Engelse Springer Spaniel heeft een vacht die van matige lengte is. Het is weerbestendig, recht, ligt dicht bij het lichaam en is glanzend. Er is bevedering op de borst, oren en benen. De kleur van de vacht is er in zwart en wit, lever en wit, en er kunnen tan aftekeningen zijn. Engelse Springer Spaniels verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden

De Engelse Springer Spaniel hebben veel voordeel bij vroege intensieve socialisatie en gehoorzaamheid. Dit ras is erg behendig en blinkt dan ook uit in fly-ball, tracking, apporteren, gehoorzaamheid en natuurlijk, de jacht. Ze zijn ook in staat om therapie honden te zijn.

Activiteit en bewegen

Dit ras is energiek en vereist dagelijkse beweging. Ze hebben het vermogen om te gedijen in het land, alsmede in de stad. Ze genieten van stevige wandelingen, fietsen, bal jagen en zwemmen. Ze zullen het goed doen in een appartement, mits zij voldoende beweging krijgen. Het is belangrijk te onthouden dat het Engels Springer Spaniel veel aandacht en stimulatie nodig heeft.

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: 43-46 cm
Gewicht: ca 23 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

-

geplaatst op 28 september 2016 | 11:10

De Engelse springer spaniël hoort bij de rasgroep spaniels en retrievers. en niet bij pinschers.
Edit Redactie: Een foutje van onze kant, wij hebben dit gelijk aangepast. Dank je wel!

Ria Lensen

geplaatst op 30 maart 2015 | 19:00

Ik heb jaren terug een Engelse Springer gehad Ciska heette zij. Ze is jammer genoeg maar 7 jaar geworden. Zij was mijn eerste ervaring met een huisdier. En eerlijk ik had dit voot geen goud willen missen. Ik dacht altijd als een hondje overlijdt, is het maar een hondje! Niets is minder waar ik denk met grote regelmaat aan haar terug. Zij was een waardevolle aanvulling in kijn toen jonge gezin. Zij boodt gezelligheid, troost, gekkigheid, liefde. Het mooistewas het wandelen maar ook het haar, vooral de kleur wit. Deze liet in grote plukken los. Ook had zij veel last van oormijt hier was zij erg gevoelig voor, en onverzadigbaar vooral kaas eb halvarine je moest niet even weg van de aanrecht dan was dit weg. Maar ik ben dankbaar voor de tijd die wij met haar hebben beleefd!

Ria G

geplaatst op 18 november 2014 | 17:38

Wij hebben een geweldige engelse springer spaniel Bo van 7 jaar. Ze kan overal en altijd los ze luisterd enorm goed en een super gaaf beest. Helaas merkte we de laatste tijd dat ze meer op een oude hond ging lijken sneller moe en stram bij het opstaan. Wij hebben altijd erg veel gelopen gebald enz en nu is er pas geleden uitgekomen dat ze ernstige heupdysplasie heeft. Dokter staat er versteld van dat ze dit nooit eerder aangaf zo slecht...en nog wil ze rennen en is ze vrolijk. Wij zijn er ziek van en langzaam ons leven met haar en voor haar aan het veranderen. Zijn er mog mensen die tips voor mij hebben ?

Anne poorthuis

geplaatst op 2 juni 2014 | 13:31

We hebben al 6 jaar een prachtige Engelse springer spaniël: Wopke! Het is een lief huisdier, erg trouw, maar wanneer ze konijnen ziet of ruikt, zijn deze niet veilig. Wopke wordt niet voor de jacht gebruikt. Het enige, grote, probleem is, dat ze vanaf een half jaar erg veel haart! Ondanks borstelen blijft ze haren! Wie ons voor dit probleem een goede tip geeft zijn we heel dankbaar! Anne

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test