Rasbeschrijving van de Bearded Collie

De Bearded Collie, ook wel aangeduid als de Beardie" is een middelgrote behendige herdershond. De oorsprong van dit ras ligt in Schotland, waar ze eeuwenlang werden gebruikt om kuddes schapen en vee te hoeden. Ze werden ontwikkeld om zelfstandig te zijn en om zonder menselijke interactie beslissingen te kunnen nemen. Begin 20e eeuw was dit ras bijna uitgestorven, maar werd in 1944 gered van de ondergang.

Karakter van een Bearded Collie

De Bearded Collie is winterhard en actief. Dit ongerepte en natuurlijke ras is sterk, een harde werker en is een toegewijd huisdier. Het is een rashond die zelfvertrouwen heeft en zullen nooit verlegen of agressief zijn. Ze zijn geschikt om te houden als huisdier, maar ook als werkhond op elk terrein, onder elke omstandigheden.

Temperament van een Bearded Collie

De Bearded Collie is een enthousiast, aanhankelijk en liefdevol ras die makkelijk is in de omgang en gedijt op gezelschap en houdt ervan om taken uit te voeren. Dit ras kan uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een langere tijd niks te doen hebben. De Bearded Collie is geen overdreven blaffer, maar zal blaffen om bezoekers aan te kondigen, als ze opgewonden zijn of als ze zich vervelen.

Verzorging van een Bearded Collie

De Bearded Collie vereist dagelijks borstelen om klitten en matten te voorkomen. Professioneel trimmen kan elke twee maanden worden gedaan. Dit ras is gevoelig voor allergieën, heupdysplasie, oogproblemen, hypothyroïdie en auto-immuun ziekte.

Vacht van een Bearded Collie

De Bearded Collie heeft een ruige vacht die het hele lichaam bedekt, zelfs onder de kin. De weerbestendige bovenvacht is lang en dicht. De ondervacht is zacht en dik. Hun vacht kleur verandert meerdere malen in hun leven. Bearded Collies verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Bearded Collie

Omdat het onafhankelijke denkers zijn zal de Bearded Collie zo nu en dan zelf besluiten nemen. In sommige gevallen kan het lastig zijn om de Bearded Collie zindelijk te maken. Aangezien ze de neiging kunnen hebben om eigenzinnig te zijn wordt een gehoorzaamheid training aanbevolen. Ze blinken uit in tracking, behendigheid, het hoeden, het uitvoeren van trucs en concurrerende gehoorzaamheid. Ze reageren het beste op eerlijke, consistente en liefdevolle trainingsmethoden.

Activiteit en bewegen van een Bearded Collie

De Bearded Collie is een zeer actief ras en hebben buitensporige hoeveelheid beweging nodig. Het liefste hebben ze een grote ruimte tot hun beschikking waar ze kunnen struinen en worden niet aanbevolen om te houden in een appartement. In huis zijn het ook vrij actieve honden.

Kenmerken van een Bearded Collie

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 14 tot 15 jaar
Schofthoogte: Reu 53 - 56 cm, Teef 51 - 53 cm
Gewicht: Reu 18 - 27 kg, Teef 18 - 27 kg
Grootte:
3
Beweging:
4
Waakhond:
4
Onderhoud:
4
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Bearded Collie Hypothyroïdie   Heupdysplasie   Allergieen  Ziekte van Addison 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test