De Bearded Collie: uitbundig en sociaal

Alles wat je wilt weten over de Bearded Collie

Over de Bearded Collie

De Bearded Collie, ook wel aangeduid als de Beardie is een middelgrote behendige herdershond. De oorsprong van dit ras ligt in Schotland, waar ze eeuwenlang werden gebruikt om kuddes schapen en vee te hoeden. Ze werden ontwikkeld om zelfstandig te zijn en om zonder menselijke interactie beslissingen te kunnen nemen. Begin 20e eeuw was dit ras bijna uitgestorven, maar werd in 1944 gered van de ondergang.

De Bearded Collie is een energieke en speelse hond met een vriendelijke en sociale persoonlijkheid. Het is een actieve en intelligente hond die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Het is een loyale en gezellige hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren.

Wat kost een Bearded Collie

De kosten voor een Bearded Collie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Bearded Collie ergens tussen de € 850 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Bearded Collie

De Bearded Collie is winterhard en actief. Dit ongerepte en natuurlijke ras is sterk, een harde werker en is een toegewijd huisdier. Het is een rashond die zelfvertrouwen heeft en zullen nooit verlegen of agressief zijn. Ze zijn geschikt om te houden als huisdier, maar ook als werkhond op elk terrein, onder elke omstandigheden.

De Bearded Collie is een vrolijke, vriendelijke en levendige hond. Ze zijn heel sociaal en vinden het fijn om bij hun gezin te zijn. Dit ras heeft veel energie en is dol op spelen en rennen. Ze zijn intelligent en leergierig, maar kunnen ook eigenwijs zijn en hun eigen weg willen gaan. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Bearded Collies zijn goede waakhonden en zullen hun gezin beschermen als dat nodig is. Over het algemeen zijn het zeer aanhankelijke en loyale huisdieren.

Temperament van een Bearded Collie

De Bearded Collie is een enthousiast, aanhankelijk en liefdevol ras die makkelijk is in de omgang en gedijt op gezelschap en houdt ervan om taken uit te voeren. Dit ras kan uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen er slecht tegen als ze voor een langere tijd niks te doen hebben. De Bearded Collie is geen overdreven blaffer, maar zal blaffen om bezoekers aan te kondigen, als ze opgewonden zijn of als ze zich vervelen.

Verzorging van een Bearded Collie

De Bearded Collie vereist dagelijks borstelen om klitten en matten te voorkomen. Professioneel trimmen kan elke twee maanden worden gedaan. Dit ras is gevoelig voor allergieën, heupdysplasie, oogproblemen, hypothyroïdie en auto-immuun ziekte.

Vacht van een Bearded Collie

De Bearded Collie heeft een ruige vacht die het hele lichaam bedekt, zelfs onder de kin. De weerbestendige bovenvacht is lang en dicht. De ondervacht is zacht en dik. Hun vacht kleur verandert meerdere malen in hun leven. Bearded Collies verharen gemiddeld.

De Bearded Collie staat bekend om zijn unieke vacht. Het is een dubbele vacht met een zachte, dikke ondervacht en een ruwe, weerbestendige bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, blauw, grijs, bruin en wit. De vacht vereist regelmatig onderhoud om klitten te voorkomen en gezond te houden.

Trainen en opvoeden van een Bearded Collie

Omdat het onafhankelijke denkers zijn zal de Bearded Collie zo nu en dan zelf besluiten nemen. In sommige gevallen kan het lastig zijn om de Bearded Collie zindelijk te maken. Aangezien ze de neiging kunnen hebben om eigenzinnig te zijn wordt een gehoorzaamheid training aanbevolen. Ze blinken uit in tracking, behendigheid, het hoeden, het uitvoeren van trucs en concurrerende gehoorzaamheid. Ze reageren het beste op eerlijke, consistente en liefdevolle trainingsmethoden.

Activiteit en bewegen van een Bearded Collie

De Bearded Collie is een zeer actief ras en hebben buitensporige hoeveelheid beweging nodig. Het liefste hebben ze een grote ruimte tot hun beschikking waar ze kunnen struinen en worden niet aanbevolen om te houden in een appartement. In huis zijn het ook vrij actieve honden.

Kenmerken van een Bearded Collie

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 14-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 53-56 cm. Teef: 51-53 cm
  • Gewicht: Reu: 18-27 kg. Teef: 18-27 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Bearded Collie

De Bearded Collie is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Bearded Collie is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test