De Flat Coated Retriever: hunkert naar menselijke aandacht

Alles wat je wilt weten over de Flat Coated Retriever

Over de Flat Coated Retriever

De Flatcoated Retriever heeft zijn vrolijke, vriendelijke en harde werkende karakter te danken aan de grootschalige drijfjacht in de laatste decennia van de 19e eeuw. Toen de Engelse adel begon met grootscheepse drijfjachten op Schotse sneeuwhoen, hadden ze honden nodig die koude en vochtige weersomstandigheden konden trotseren. De setters en pointers waren niet geschikt, dus werden ze gekruist met honden uit Newfoundland die een water- en koudebestendige vacht hadden en erg op mensen gericht waren. De kruisingen bleken al snel verdraagzaam genoeg om in groepen te werken en het geschoten wild binnen te brengen. De Flatcoated Retriever is ontstaan in Engeland in de 19e eeuw uit deze kruisingen.

Vanaf 1900 kreeg de Flatcoated Retriever zijn huidige naam. Helaas werd het ras minder populair in het begin van de 20e eeuw en werden de Labradors en Golden Retrievers als aparte rassen geregistreerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het aantal Flatcoated Retrievers nog verder af, maar in de jaren '50 en '60 maakte het ras een comeback en werd het weer populair.

Wat kost een Flat Coated Retriever

De kosten voor een Flat Coated Retriever kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Flat Coated Retriever ergens tussen de € 1.400 en de € 1.700 zal liggen.

Karakter van een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever is een zeer temperamentvol en toegewijd huisdier. Dit ras hunkert naar menselijke aandacht en doet het erg goed in grote gezinnen waar hij in het middelpunt van de belangstelling staat. Het is een rashond die vrolijk, lief en aanhankelijk is, maar ook een gevoel voor humor heeft. De Flat Coated Retriever is van nature erg gehoorzaam en heeft een zeer evenwichtig temperament.

Temperament van een Flat Coated Retriever

Zoals we eerder al noemden heeft de Flat Coated Retriever een zeer vrolijke persoonlijkheid. Hij kan met bijna iedereen opschieten, inclusief kleine kinderen en doet het uitzonderlijk goed met andere honden. De Flat Coated Retriever is een zeer intelligent ras en staat te popelen om zijn baas te behagen. Maar hij wil er wel iets voor terug, namelijk menselijk gezelschap en genegenheid. Dit ras zal het niet goed doen in een opgesloten omgeving (denk hierbij aan de bench), hij moet echt deel uitmaken van het gezin. De Flat Coated Retriever steelt de harten van echt bijna iedereen die hij tegenkomt met zijn vrolijke, vertederende en vriendelijke persoonlijkheid. Het is een geweldige metgezel voor allerlei soorten gezinnen en of huishoudens.

Verzorging van een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever vergt nogal wat onderhoud. Dit ras moet regelmatig geborsteld worden maar mag alleen gewassen worden wanneer dat echt nodig is. Dit ras hoeft niet bijgeknipt te worden. Sporadisch is trimmen evengoed nodig.

Kanker bij de Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever heeft een zorgwekkende statistiek als het gaat om de doodsoorzaak. Bijna tweederde van de gevallen is te wijten aan kanker, gevolgd door ouderdom en hart- en vaatziekten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Flatcoats een kortere levensverwachting hebben dan andere hondenrassen.

Maar er is één specifiek type kanker dat echt uitsteekt bij Flatcoats: histiocytair sarcoom (HS). Deze agressieve en ongeneeslijke kanker ontstaat uit een bepaald type afweercellen en is verantwoordelijk voor de dood van een op de zeven onderzochte Flatcoats in Nederland. Dit is een zeldzame vorm van kanker bij de meeste andere hondenrassen en bij mensen, maar helaas niet bij Flatcoats. Ook in de UK laat onderzoek verontrustende cijfers zien waaruit blijkt dat kanker in meer dan de helft van de gevallen de doodsoorzaak is, en dat bijna een vijfde van de onderzochte Flatcoats stierf aan HS.

Subtypes histiocytair sarcoom (HS).

Deze vorm van kanker heeft verschillende subtypes, waarvan de lokale en verspreide vorm het meest voorkomen en een verschillende prognose hebben. Recente onderzoeken hebben geleid tot een betere diagnose en het ontdekken van genetische variatie tussen de verschillende vormen van HS. De FRC bekijkt momenteel welk onderzoek het beste gesteund kan worden om effectievere behandelingen te ontwikkelen.

Vacht van een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever heeft een vacht van matige lengte langs het lichaam welke overal even lang is. De vacht moet recht en vlak liggen en mag nooit krullend of zijdeachtig zijn. Een lichte golving is toegestaan. De vacht langs de staart, poten, nek en buik moet langer zijn en licht gevederd zonder pluizige of wollige textuur.

Trainen en opvoeden van een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever is een zeer intelligente en leergierige hond en is een heerlijke hond om mee te trainen. Maar schrik niet tijdens de training want hij kan snel zijn interesse verliezen. Discipline is niet vereist en correctie werkt het beste met positieve bekrachtiging. Daarom is veelzijdige training het beste en hierin zal hij zeker uitblinken.

Activiteit en bewegen van een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever is een groot ras dat nogal wat beweging nodig heeft. Omdat deze rashond zo energiek is heeft hij elke dag minimaal 2 uur dagelijkse wandelingen nodig. Dus een energieke familie die van het buitenleven houdt is de ideale metgezel voor hem!

Kenmerken van een Flat Coated Retriever

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 9 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 56-62 cm. Teef: 56-62 cm
  • Gewicht: Reu: 25-35 kg. Teef: 22-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Flat Coated Retriever

De Flat Coated Retriever is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Flat Coated Retriever is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test