De Clumber Spaniel: de meest beheerste onder de Spaniels

Alles wat je wilt weten over de Clumber Spaniel

Over de Clumber Spaniel

De Clumber Spaniel is een Engels hondenras dat dateert uit de 18e eeuw. Het ras is vernoemd naar het landgoed Clumber Park in Nottinghamshire, waar het werd ontwikkeld om te jagen op fazanten en patrijzen. Het ras werd ontwikkeld door de hertog van Newcastle en zijn headkeeper, William Mansell.

De Clumber Spaniel werd geprezen om zijn uitstekende jachtcapaciteiten en was populair bij Engelse aristocraten. Het ras werd later geïntroduceerd in andere delen van Europa, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland. Tegenwoordig wordt de Clumber Spaniel nog steeds gebruikt als jachthond, maar ook als gezelschapshond en showhond. De Clumber is de zwaarste van de Spaniels. Ze waren een groot favoriet bij Britse vorsten vanwege de plechtige en statige houding van de hond.

De Clumber Spaniel is de slimste onder de jachthonden en blinkt uit in het ophalen van fazant en patrijs. Het zijn geweldige waterhonden, hebben een immens goed reukvermogen en zicht en een opmerkelijk goed uithoudingsvermogen.

Wat kost een Clumber Spaniel

De kosten voor een Clumber Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Clumber Spaniel ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Clumber Spaniel

Dit langzaam bewegende en gedrongen ras is rustig, aanhankelijk en een uitstekende metgezel. De Clumber Spaniel is bekend om zijn zachte en aanhankelijke persoonlijkheid. Het zijn honden die graag dicht bij hun baasje zijn. Ze zijn ook intelligent en leergierig, waardoor ze gemakkelijk op te leiden zijn. De Clumber Spaniel is een uitstekende gezinshond, met een vriendelijke aard en een geweldige houding ten opzichte van kinderen.

Temperament van een Clumber Spaniel

Van de jachthonden is de Clumber Spaniel de meest beheerste en makkelijkste. Ze zijn zacht, lief en zeer intelligent zijn zeer aangename en goed gemanierde honden en kunnen goed samenleven met andere honden, katten en andere huisdieren. Clumber Spaniels zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze kunnen wat afstandelijk zijn bij vreemden, maar zijn nooit timide of agressief. Dit ras heeft veel menselijk gezelschap en aandacht nodig

Verzorging van een Clumber Spaniel

Clumber Spaniels hebben dagelijkse verzorging nodig met een kam of borstel. Professionele trimmen van de vacht is vereist. Hun ogen en oren moeten op een regelmatige basis worden gereinigd. Dit ras is gevoelig voor onder andere heupdysplasie, droge ogen en staar. Het is belangrijk om niet te veel te voeren omdat ze gemakkelijk in gewicht toenemen. Ze zijn ook gevoelig voor vlooien en huidallergieën. Door hun dichte vacht moet de Clumber Spaniel worden beschermd tegen oververhitting.

Vacht van een Clumber Spaniel

De vacht van de Clumber Spaniel is recht, vlak, dicht en weerbestendig. Het is zacht, niet hard in textuur. De oren, benen en buik zijn licht bevederd met steil haar en bij de nek hebben ze een dikke kraag van haar. De Clumber Spaniel heeft een dubbele vacht. De buitenste laag bestaat uit lange dekharen, terwijl de ondervacht dik en zacht is. De kleur van de vacht is overwegend wit met oranje of citroen markeringen. Dit ras verhaard zwaar.

Trainen en opvoeden van een Clumber Spaniel

Dit ras vindt het heerlijk om hun baas te plezieren en heeft een uitstekend geheugen. Hierdoor is opvoeding van de Clumber Spaniel meestal niet moeilijk. Ze zijn rustig en bescheiden en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze leren het beste met een rustige trainer die hen voorziet van positieve versterking. De Clumber Spaniel is een slimme hond en leert snel, maar kan ook eigenzinnig zijn. Het is belangrijk om de training op een positieve manier te benaderen en geduldig te zijn. Een harde aanpak zal niet werken bij dit gevoelige ras.

Activiteit en bewegen van een Clumber Spaniel

Clumber Spaniels zijn geschikt voor een appartement of een huis met tuin. Ze vereisen dagelijkse beweging zoals stevig wandelen, meelopen tijdens het fietsen, achter een bal aan rennen of zwemmen. Gebrek aan voldoende lichaamsbeweging zal leiden tot overgewicht en verkort de levensduur de hond.

Kenmerken van een Clumber Spaniel

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-50 cm. Teef: 45-50 cm
  • Gewicht: Reu: 29-36 kg. Teef: 29-36 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Clumber Spaniel

De Clumber Spaniel is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Clumber Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Lara, Clumber Spaniel on Grass, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test