Rasbeschrijving van de Clumber Spaniel

Dit ras werd in Engeland in het midden van de 14e eeuw ontwikkeld en is de zwaarste van de Spaniels. Ze waren een groot favoriet bij Britse vorsten vanwege de plechtige en statige houding van de hond. De Clumber Spaniel is de slimste onder de jachthonden en blinkt uit in het ophalen van fazant en patrijs. Het zijn geweldige waterhonden, hebben een immens goed reukvermogen en zicht en een opmerkelijk goed uithoudingsvermogen.

Karakter van een Clumber Spaniel

Zij worden beschouwd als een zeldzaam ras dat vaak moeilijk te verkrijgen is. Dit langzaam bewegende en gedrongen ras is rustig, aanhankelijk en een uitstekende metgezel.

Temperament van een Clumber Spaniel

Van de jachthonden is de Clumber Spaniel de meest beheerste en makkelijkste. Ze zijn zacht, lief en zeer intelligent zijn zeer aangename en goed gemanierde honden en kunnen goed samenleven met andere honden, katten en andere huisdieren. Clumber Spaniels zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze kunnen wat afstandelijk zijn bij vreemden, maar zijn nooit timide of agressief. Dit ras heeft veel menselijk gezelschap en aandacht nodig

Verzorging van een Clumber Spaniel

Clumber Spaniels hebben dagelijkse verzorging nodig met een kam of borstel. Professionele trimmen van de vacht is vereist. Hun ogen en oren moeten op een regelmatige basis worden gereinigd. Dit ras is gevoelig voor onder andere heupdysplasie, droge ogen en staar. Het is belangrijk om niet te veel te voeren omdat ze gemakkelijk in gewicht toenemen. Ze zijn ook gevoelig voor vlooien en huidallergieën. Door hun dichte vacht moet de Clumber Spaniel worden beschermd tegen oververhitting.

Vacht van een Clumber Spaniel

De vacht van de Clumber Spaniel is recht, vlak, dicht en weerbestendig. Het is zacht, niet hard in textuur. De oren, benen en buik zijn licht bevederd met steil haar en bij de nek hebben ze een dikke kraag van haar. De Clumber Spaniel heeft een dubbele vacht. De buitenste laag bestaat uit lange dekharen, terwijl de ondervacht dik en zacht is. De kleur van de vacht is overwegend wit met oranje of citroen markeringen. Dit ras verhaard zwaar.

Trainen en opvoeden van een Clumber Spaniel

Dit ras vindt het heerlijk om hun baas te plezieren en heeft een uitstekend geheugen. Hierdoor is opvoeding van de Clumber Spaniel meestal niet moeilijk. Ze zijn rustig en bescheiden en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze leren het beste met een rustige trainer die hen voorziet van positieve versterking, lof, liefde, eerlijkheid en consistentie. Vroege socialisatie en basis gehoorzaamheid wordt aanbevolen

Activiteit en bewegen van een Clumber Spaniel

Clumber Spaniels zijn geschikt voor een appartement of een huis met tuin. Ze vereisen dagelijkse beweging zoals stevig wandelen, meelopen tijdens het fietsen, achter een bal aan rennen of zwemmen. Gebrek aan voldoende lichaamsbeweging zal leiden tot overgewicht en verkort de levensduur de hond.
Bron foto: Lara, Clumber Spaniel on Grass, CC BY-SA 2.0

Kenmerken van een Clumber Spaniel

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 29-36 kg
Grootte:
5
Beweging:
2
Waakhond:
2
Onderhoud:
3
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Clumber Spaniel Seborrhoe   Cataract   Ectropion   Vlooien   Heupdysplasie   Allergieen  Dystocia (moeilijke geboorte) 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test