Rasbeschrijving van de Clumber Spaniel

Dit ras werd in Engeland in het midden van de 14e eeuw ontwikkeld en is de zwaarste van de Spaniels. Ze waren een groot favoriet bij Britse vorsten vanwege de plechtige en statige houding van de hond. De Clumber Spaniel is de slimste onder de jachthonden en blinkt uit in het ophalen van fazant en patrijs. Het zijn geweldige waterhonden, hebben een immens goed reukvermogen en zicht en een opmerkelijk goed uithoudingsvermogen.

Karakter

Zij worden beschouwd als een zeldzaam ras dat vaak moeilijk te verkrijgen is. Dit langzaam bewegende en gedrongen ras is rustig, aanhankelijk en een uitstekende metgezel.

Temperament

Van de jachthonden is de Clumber Spaniel de meest beheerste en makkelijkste. Ze zijn zacht, lief en zeer intelligent zijn zeer aangename en goed gemanierde honden en kunnen goed samenleven met andere honden, katten en andere huisdieren. Clumber Spaniels zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze kunnen wat afstandelijk zijn bij vreemden, maar zijn nooit timide of agressief. Dit ras heeft veel menselijk gezelschap en aandacht nodig

Verzorging

Clumber Spaniels hebben dagelijkse verzorging nodig met een kam of borstel. Professionele trimmen van de vacht is vereist. Hun ogen en oren moeten op een regelmatige basis worden gereinigd. Dit ras is gevoelig voor onder andere heupdysplasie, droge ogen en staar. Het is belangrijk om niet te veel te voeren omdat ze gemakkelijk in gewicht toenemen. Ze zijn ook gevoelig voor vlooien en huidallergieën. Door hun dichte vacht moet de Clumber Spaniel worden beschermd tegen oververhitting.

Vacht

De vacht van de Clumber Spaniel is recht, vlak, dicht en weerbestendig. Het is zacht, niet hard in textuur. De oren, benen en buik zijn licht bevederd met steil haar en bij de nek hebben ze een dikke kraag van haar. De Clumber Spaniel heeft een dubbele vacht. De buitenste laag bestaat uit lange dekharen, terwijl de ondervacht dik en zacht is. De kleur van de vacht is overwegend wit met oranje of citroen markeringen. Dit ras verhaard zwaar.

Trainen en opvoeden

Dit ras vindt het heerlijk om hun baas te plezieren en heeft een uitstekend geheugen. Hierdoor is opvoeding van de Clumber Spaniel meestal niet moeilijk. Ze zijn rustig en bescheiden en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze leren het beste met een rustige trainer die hen voorziet van positieve versterking, lof, liefde, eerlijkheid en consistentie. Vroege socialisatie en basis gehoorzaamheid wordt aanbevolen

Activiteit en bewegen

Clumber Spaniels zijn geschikt voor een appartement of een huis met tuin. Ze vereisen dagelijkse beweging zoals stevig wandelen, meelopen tijdens het fietsen, achter een bal aan rennen of zwemmen. Gebrek aan voldoende lichaamsbeweging zal leiden tot overgewicht en verkort de levensduur de hond.
Bron foto: Lara, Clumber Spaniel on Grass, CC BY-SA 2.0

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 29-36 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Jozee

geplaatst op 23 augustus 2016 | 14:47

Ha Vibeke, hopelijk lees je dit en laat je weten bij jozeesyoga.nl hoe ik je kan bereiken. Dit ivm Froukje. De poes die middels Marijke bij mij kwam wonen. Dankjewel Jozee

Vibeke van Raaphorst

geplaatst op 17 juni 2013 | 09:21

Goedenmorgen, Het betreft de vraag over gecoupeerde staarten bij de clumber import vanuit het buitenland. Gisteren was er een (dek) reu op de clubmatch van de clumberspaniel met een gecoupeerde staart vanuit Colombia. De reu viel in de prijzen. Maar volgens de rasstandaard behoort de clumber een gewone staart te hebben en niet gecoupeerd. Nu is het een schoonheidswedstrijd en vind ik met het ned. verbod op het couperen van oren en staarten dat deze hond zeker niet in de prijzen mag vallen. Ik fok (gelegenheidsnestjes) heilige birmanen daar hebben ze ietwat andere standaardregels voor de birmaan in nederland. Ik weet wel dat als ik met een kat aan kom met een in hun ogen "fout" (wat wel toegestaan is in nederland) dat ik geen titel krijg. Toen ik er gisteren een opmerking over maakte werd me dat niet in dank afgenomen. Er werd toen ook meteen gezegd dat dan het ras helemaal kapot gemaakt zou worden wat volgens mij juist niet zo zijn. Graag hoor ik iets van U terug en krijg een antwoord op deze vraag. Met vriendelijke groet, Vibeke.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test