De Cavalier King Charles Spaniel: zachtaardige en sportief

Alles wat je wilt weten over de Cavalier King Charles Spaniel

Over de Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël is een elegante hond met een rijke geschiedenis. Dit ras stamt af van de speurhonden die in de Middeleeuwen populair waren bij de adel. Tegenwoordig staat de Cavalier King Charles Spaniël bekend als een zeer vriendelijke en gezelschapsgerichte hond. Het ras is vernoemd naar koning Charles II van Engeland, die een grote liefde had voor deze spaniëls en er altijd een aantal bij zich in de buurt had. De Cavalier King Charles Spaniël is een populaire gezinshond en heeft een zachte en aanhankelijke aard. Hij is zeer geschikt voor kinderen en past zich gemakkelijk aan verschillende leefsituaties aan.

Verschil met de King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël en de King Charles-spaniël hebben weliswaar dezelfde achtergrond, maar verschillen toch op enkele punten van elkaar. Zo heeft de King Charles Spaniël een iets ronder hoofd en een kortere neus dan de Cavalier. Daarnaast hebben King Charles Spaniëls vaak grotere, bolvormige ogen dan Cavaliers en is hun snuit wat platter. Ook zijn King Charles Spaniëls over het algemeen kleiner en compacter dan Cavaliers.

Wat kost een Cavalier King Charles Spaniel

De kosten voor een Cavalier King Charles Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cavalier King Charles Spaniel ergens tussen de € 1.200 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter en is daarmee een uitstekende gezinshond. Hij is aanhankelijk en sociaal, ligt graag op schoot en gaat goed om met kinderen en andere huisdieren. Deze hond is erg mensgericht en wil dan ook het liefst zo veel mogelijk tijd doorbrengen met zijn baasje. Hij is intelligent en leert snel, wat het trainen van deze hond relatief makkelijk maakt.

Sportief en energiek

Daarnaast heeft de Cavalier King Charles Spaniël een speels en sportief karakter en houdt hij van wandelen en buiten zijn. Hij heeft weliswaar niet enorm veel beweging nodig, maar is wel altijd in voor een wandeling of een spelletje met zijn baasje. Dankzij hun sportieve en energieke karakter zijn Cavalier King Charles Spaniëls bijzonder geschikt voor behendigheids- en jachtwedstrijden.

Temperament van een Cavalier King Charles Spaniel

Het zijn echte gezelschapshonden die graag bij hun baasje in de buurt zijn en aandacht en liefde nodig hebben. Ze zijn erg sociaal en gaan over het algemeen goed om met kinderen en andere huisdieren. Ook zijn ze vaak dol op knuffelen en zijn ze niet snel agressief.

De Cavalier King Charles Spaniël heeft van nature een goed ontwikkeld jachtinstinct en een grote behoefte om te bewegen. Dit maakt ze alert en actief, maar ook soms koppig en eigenwijs. Het is daarom belangrijk om ze op jonge leeftijd goed te trainen en op te voeden, zodat ze gehoorzaam zijn en goed luisteren naar hun baasje.

Cavalier King Charles Spaniels zijn heel sociaal, niet-veeleisend, rustig en de ideale familie metgezellen.

Verzorging van een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniels moet regelmatig geborsteld worden om het verlies van haar tot een minimum te beperken. Belangrijk is om dagelijks oren en ogen van dit ras schoon te houden. Aangezien ze een korte snuit hebben, hebben ze een neiging om te snurken en te piepen.

Zeer ernstige erfelijke aandoeningen

De Cavalier King Charles Spaniël is helaas een rashond die veel en zeer ernstige erfelijke aandoeningen kent. Deze rashond kampt vaak met continue hoofdpijn aangezien de hersenen niet op een normale manier in zijn schedel passen. De Cavalier King Charles Spaniels zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals hart-en vaatziekten, oorinfecties, oogproblemen en ademhalingsproblemen. Dit ras moet beschermd worden tegen extreme hitte en kou. Een Cavalier King Charles Spaniël wordt gemiddeld nog geen 10 jaar oud, voor een klein hondenras is dat niet oud.

Vacht van een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël heeft een zijdezachte vacht die goed onderhouden moet worden om klitten en vuil te voorkomen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder blenheim (wit met kastanjebruine vlekken), tricolor (zwart, wit en bruin), ruby (effen roodbruin) en black and tan (zwart met tan aftekeningen). Het is belangrijk om regelmatig te borstelen en te wassen om de vacht gezond te houden. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is zeer intelligent en leergierig. Ze kunnen worden getraind in jacht en behendigheid en doen het ook goed in competitieve gehoorzaamheid. De Cavalier is een uitstekende therapiehond.

Belongingsgericht trainen vanwege het gevoelige karakter

Bij het trainen van een Cavalier King Charles Spaniël is het belangrijk om rekening te houden met hun gevoelige karakter. Ze zijn gevoelig voor harde stemmen en harde correcties, dus het is belangrijk om geduldig en respectvol te zijn in de omgang met deze honden. Het is aan te raden om op een positieve en beloningsgerichte manier te trainen, waarbij de nadruk ligt op het belonen van goed gedrag in plaats van het bestraffen van fouten.

Activiteit en bewegen van een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is een actief en sportief ras dat (net als elke andere hond) regelmatig moet bewegen om hem gezond te houden. Een omheinde tuin is een must, want ze zullen jagen op alles wat beweegt.

Kenmerken van een Cavalier King Charles Spaniel

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 5-8 kg. Teef: 5-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cavalier King Charles Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test