De King Charles Spaniël: een kleine slimmerd

Alles wat je wilt weten over de King Charles Spaniel

Over de King Charles Spaniel

De King Charles Spaniël is een ras dat al eeuwenlang bestaat en zijn oorsprong heeft in Groot-Brittannië. Het werd oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond voor de aristocratie en was vooral populair bij de koninklijke familie. De hond is vernoemd naar Koning Charles II, die bekend stond om zijn liefde voor deze honden en er zelfs een aantal in zijn paleis hield. Het ras was bijna uitgestorven in de jaren 1920, maar gelukkig werd er op tijd ingegrepen om het ras te redden en het is vandaag de dag nog steeds populair als gezelschapshond vanwege zijn lieve en aanhankelijke karakter.

Verschil tussen King Charles Spaniël en de Cavalier King Charles Spaniël

De King Charles Spaniël wordt vaak aangezien voor Cavalier King Charles Spaniël. Er zijn verschillende significante verschillen tussen de twee rassen, met als belangrijkste de grootte. Terwijl de Cavalier gemiddeld tussen de 5,9 tot 8,2 kg weegt, is de King Charles minder zwaar, namelijk tussen 3,6 tot 6,4 kg. 

Bovendien zijn hun gezichtskenmerken, hoewel vergelijkbaar, te onderscheiden: de oren van de Cavalier zijn hoger geplaatst en de schedel is plat, terwijl de King Charles 'gewelfd is. Ten slotte is de snuitlengte van de King Charles meestal korter dan de typische snuit op een Cavalier.

Wat kost een King Charles Spaniel

De kosten voor een King Charles Spaniel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een King Charles Spaniel ergens tussen de € 1.750 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een King Charles Spaniel

De King Charles Spaniël is echt een gezelschapshond. Ze zijn lief en vriendelijk voor hun eigen mensen en houden van gezelligheid. Het zijn echte knuffelaars en zitten het liefst bij je op schoot. Maar pas op, want als vreemden te dichtbij komen, houden ze liever wat afstand. Met kinderen kunnen ze prima overweg, zolang ze maar niet te wild met ze omgaan. En als je weg moet, zorg dan dat je deze hond niet te lang alleen laat. Ze hebben graag gezelschap en vinden het niet fijn om te lang in hun eentje te zijn.

Temperament van een King Charles Spaniel

Het ras kan goed met andere huisdieren overweg, maar alertheid wordt aanbevolen bij zeer kleine huisdieren (denk aan hamsters en konijnen) aangezien de King Charles Spaniël nog steeds het jachtinstinct van zijn voorouders bezit. Het is een intelligente rashond die het goed zal doen in gehoorzaamheidscursussen.

De King Charles Spaniël is een echt gezelschapsdier en heeft een zeer vriendelijk en aanhankelijk karakter. Hij houdt ervan om bij zijn eigen mensen te zijn en is niet zo'n fan van vreemden. Dit ras is heel rustig en vrolijk, en is altijd op zoek naar aandacht en liefde.

Verzorging van een King Charles Spaniel

De King Charles Spaniël heeft een mooie, lange vacht die veel verzorging nodig heeft om hem in goede staat te houden. De vacht moet regelmatig geborsteld worden om klitten en knopen te voorkomen. Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de bevedering aan de oren, benen en staart, omdat deze gemakkelijk kunnen klitten. De oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om oorinfecties te voorkomen. Het is ook belangrijk om de nagels kort te houden.

De King Charles Spaniël kan onder andere gevoelig zijn voor cataract en entropion (Meer informatie vind je onder het kopje ziektes). Tevens kan de King Charles Spaniël gevoelig zijn voor anesthesie.

Vacht van een King Charles Spaniel

De vacht van de King Charles Spaniël is echt een pronkstuk. Het is lang, zacht en heeft een lichte golving. Krullen zijn echter niet toegestaan. De oren, benen en staart hebben veel bevedering en dit zorgt voor een mooie uitstraling. Het ras komt in vier verschillende kleuren: dieprood (ruby), zwart met roodbruine aftekening (black and tan), wit met kastanjerode platen (blenheim) en zwartwit met roodbruine aftekening (tricolour).

Trainen en opvoeden van een King Charles Spaniel

Het is belangrijk om de King Charles Spaniël te socialiseren en trainen vanaf een jonge leeftijd om ongewenst gedrag te voorkomen. Dit ras reageert goed op positieve bekrachtiging en zachte trainingstechnieken, aangezien ze gevoelig zijn voor harde aanpak. Het is ook belangrijk om regelmatig gehoorzaamheidsoefeningen te doen om de mentale stimulatie van de hond te behouden. Het kan helpen om afwisselende activiteiten en spelletjes te doen om de aandacht van de hond te behouden en verveling te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een King Charles Spaniel

De King Charles Spaniel is een energiek ras dat van beweging houdt en regelmatig moet worden uitgelaten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dit ras een jachtinstinct heeft, dus het is aan te raden om ze in een omheinde tuin te houden om ervoor te zorgen dat ze niet achter andere dieren aan gaan. Een mooie wandeling in het park of een spelletje in de tuin is een geweldige manier om de King Charles Spaniel fit en actief te houden.

Kenmerken van een King Charles Spaniel

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 32-36 cm. Teef: 32-36 cm
  • Gewicht: Reu: 3-6 kg. Teef: 3-6 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een King Charles Spaniel

De King Charles Spaniel is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een King Charles Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Eric Sonstroem, Beach Dog, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test