Finse Spitz

De Finse Spitz : alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Finse Spitz

De Finse Spitz is een middelgrote, vierkant gebouwde, levendige hond. De prachtige rood-gouden kleur en vos-achtige expressie zijn de belangrijkste kenmerken van het ras. Kleine rechtopstaande oren en een gekrulde staart maken het plaatje compleet. Duidelijk is te zien of het een reu of een teef is. De reu is meestal groter en heeft meer haar dan de teef, die opvallend vrouwelijk is. De Finse Spits is een goedaardig en liefdevol ras. Ze hebben een uitstekende reputatie met kinderen, maar zoals bij alle honden, kleine kinderen moeten altijd begeleid worden tijdens het spelen. Ze zijn actief en alert, binnen en buiten.

Karakter van een Finse Spitz

De Finse Spitz wordt al eeuwen gefokt om te kunnen dienen als een "blaffende jachthond". Dit houdt in dat ze de baas naar zich toe roepen. Opgemerkt dient te worden voor potentiële Finse Spitz eigenaren dat blaffen onaangename situaties kan opleveren als men buren in de onmiddellijke nabijheid heeft. Tenzij de hond wordt geleerd dat niet-uitgelokt blaffen niet aanvaardbaar is. Dit ras is meer een waarschuwingshond dan een waakhond en bijt zelden. Hij heeft een scherp gehoor. Hij is beschermend tegen over zijn familie en zal u waarschuwen bij eventuele ongebruikelijke gebeurtenissen. De Finse Spitz is een geweldige familie hond, evenals een jachthond. Hij heeft een bijzondere liefde voor kinderen en zal talloze uren kunnen ravotten en spelen met ze. Als de kinderen te ruw dan zal hij gewoon weglopen

Temperament van een Finse Spitz

Actief en vriendelijk, levendig en enthousiast, trouw en moedig, maar voorzichtig. Dit ras is geduldig met kinderen en tolerant ten opzichte van andere huisdieren. Ze hebben een sterk jachtinstinct, zodat ze kunnen jagen op kleinere dieren. Het is een zeer intelligent ras die zeer graag een deel van het gezin wil zijn. Echter is dit niet een ras voor elk gezin. Huishoudens waar sprake is van spanning, hardheid of luid gekrakeel moet niet aan een Finse Spits beginnen

Verzorging van een Finse Spitz

De Finse Spitz is een zeer schone hond. Zij moeten wekelijks worden geborsteld, vooral tijdens de rui, en mogen alleen gewassen worden wanneer dat nodig is. De Finse Spitz hoeft niet getrimd te worden, behalve onder de voetzolen. Wel moeten regelmatig de nagels geknipt worden en de oren en tanden gereinigd. Een Finse Spitz van 13 tot 15 jaar is niet ongebruikelijk. Deze hond houdt van eten en zal zijn best doen om extra lekkers te krijgen. Hij is een hond die gemakkelijk te zwaar wordt, wat op de lange termijn zal leiden tot gezondheidsproblemen.

Vacht van een Finse Spitz

De Finse Spitz heeft dubbele vacht die bestaat uit een korte, zachte, dichte ondervacht. Deze is bedekt met lange, rechte, ruwe dekharen

Trainen en opvoeden van een Finse Spitz

Hij kan getraind worden met een stevige, maar zachte stem en reageert beter op lof dan op correctie. Hij is snel verveeld, dus trainingen moeten kort en leuk worden gehouden. Geduld is een sleutelwoord tijdens de training met een Finse Spitz.

Activiteit en bewegen van een Finse Spitz

Eenmaal volwassen zijn het atleten en renhonden. Ze worden langzaam volwassen, echter niet op emotioneel en fysiek gebied. Drie wandelingen per dag plus spelen in de tuin is genoeg om een Finse Spitz gelukkig te houden. Spelen met andere honden en het vangen van ballen behoren tot de favoriete activiteiten

Kenmerken van een Finse Spitz

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd:12 - 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu 44-50cm, Teef 39-45cm
  • Gewicht: 14-16 kg
Grootte:
2
Beweging:
4
Waakhond:
3
Onderhoud:
2
Sociaal:
6

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test