De Finse Spitz: een goedaardig en liefdevol ras

Alles wat je wilt weten over de Finse Spitz

Over de Finse Spitz

De Finse Spits is een oud ras en heeft zijn wortels in het subpolaire gebied dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan de Stille Oceaan in het oosten. Dit type hond werd al in de prehistorie gebruikt als jager en waakhond. De Finse Spits is nauw verwant aan de Zweedse Norbottenspets en ze hebben allebei dezelfde jachtwijze. Dit ras heeft een speciale jachtblaf die ervoor zorgt dat de vogel niet wegvliegt en de jager kan het wild tot op schootsafstand naderen. Naast de jacht op vogels, wordt de Finse Spits ook ingezet voor de elandenjacht. In 1892 werd de Finse Spits erkend als een officieel ras en sindsdien hebben de fokwerkzaamheden veel succes gehad, zowel op het gebied van jachtaanleg als uiterlijke kenmerken. Het is het nationale ras van Finland en wordt tegenwoordig in verschillende landen gefokt en gehouden.

De Finse Spitz is een middelgrote, vierkant gebouwde, levendige hond. De prachtige rood-gouden kleur en vos-achtige expressie zijn de belangrijkste kenmerken van het ras. Kleine rechtopstaande oren en een gekrulde staart maken het plaatje compleet. Duidelijk is te zien of het een reu of een teef is. De reu is meestal groter en heeft meer haar dan de teef, die opvallend vrouwelijk is. De Finse Spits is een goedaardig en liefdevol ras. Ze hebben een uitstekende reputatie met kinderen, maar zoals bij alle honden, kleine kinderen moeten altijd begeleid worden tijdens het spelen. Ze zijn actief en alert, binnen en buiten.

Wat kost een Finse Spitz

De kosten voor een Finse Spitz kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Finse Spitz ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Finse Spitz

De Finse Spitz wordt al eeuwen gefokt om te kunnen dienen als een "blaffende jachthond". Dit houdt in dat ze de baas naar zich toe roepen. Opgemerkt dient te worden voor potentiële Finse Spitz eigenaren dat blaffen onaangename situaties kan opleveren als men buren in de onmiddellijke nabijheid heeft. Tenzij de hond wordt geleerd dat niet-uitgelokt blaffen niet aanvaardbaar is. Dit ras is meer een waarschuwingshond dan een waakhond en bijt zelden. Hij heeft een scherp gehoor. Hij is beschermend tegen over zijn familie en zal je waarschuwen bij eventuele ongebruikelijke gebeurtenissen. De Finse Spitz is een geweldige familie hond, evenals een jachthond. Hij heeft een bijzondere liefde voor kinderen en zal talloze uren kunnen ravotten en spelen met ze. Als de kinderen te ruw dan zal hij gewoon weglopen

De Finse Spits is een onafhankelijke hond, maar ook bereid om samen te werken met zijn baasje. Hij heeft een levendig en energiek karakter en is zelfverzekerd. Als waakhond is hij alert en terughoudend tegenover vreemden, maar nooit agressief. Hij is ook goed in blaffen, wat een belangrijk onderdeel is van zijn taken als jachthond.

Temperament van een Finse Spitz

Actief en vriendelijk, levendig en enthousiast, trouw en moedig, maar voorzichtig. Dit ras is geduldig met kinderen en tolerant ten opzichte van andere huisdieren. Ze hebben een sterk jachtinstinct, zodat ze kunnen jagen op kleinere dieren. Het is een zeer intelligent ras die zeer graag een deel van het gezin wil zijn. Echter is dit niet een ras voor elk gezin. Huishoudens waar sprake is van spanning, hardheid of luid gekrakeel moet niet aan een Finse Spits beginnen

Verzorging van een Finse Spitz

De Finse Spitz is een zeer schone hond. Zij moeten wekelijks worden geborsteld, vooral tijdens de rui, en mogen alleen gewassen worden wanneer dat nodig is. De Finse Spitz hoeft niet getrimd te worden, behalve onder de voetzolen. Wel moeten regelmatig de nagels geknipt worden en de oren en tanden gereinigd. Een Finse Spitz van 13 tot 15 jaar is niet ongebruikelijk. Deze hond houdt van eten en zal zijn best doen om extra lekkers te krijgen. Hij is een hond die gemakkelijk te zwaar wordt, wat op de lange termijn zal leiden tot gezondheidsproblemen.

Patella Luxatie en Epilepsie zijn voorkomende gezondheidsproblemen.

Vacht van een Finse Spitz

De Finse Spits heeft een dikke vacht die kort, zacht en licht is aan de onderkant. Op het lichaam is de vacht vrij lang en staat iets omhoog en naar buiten. Het haar op de schouders is bij mannen grover en langer dan bij vrouwen. Het haar aan de achterkant van de dijen en op de staart is ook lang en dik.

De kleur van de Finse Spits is bruinrood of geelbruin op de rug, met een levendige en heldere kleur. De binnenkant van de oren, wangen, kin, borst, buik, binnenkant van de benen en achterkant van de dijen en staart zijn lichter van kleur.

Trainen en opvoeden van een Finse Spitz

De Finse Spits is een slimme hond die bereid is om te werken en te leren. Een goede opvoeding is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een gehoorzame en evenwichtige hond. Ze hebben een hoge energie en hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Het is belangrijk om ze voldoende mentale stimulatie te bieden, zoals het aanleren van nieuwe trucjes en spelletjes. Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, werkt goed bij de Finse Spits. Het is belangrijk om consistent te zijn en grenzen te stellen, maar zonder te hard of te streng te zijn. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Geduld is een sleutelwoord tijdens de training met een Finse Spitz.

Activiteit en bewegen van een Finse Spitz

Finse Spitzen zijn atleten en renhonden, maar ze hebben wel tijd nodig om volwassen te worden. Hoewel ze langzaam volwassen worden, blijven ze emotioneel en fysiek actief. Ze hebben drie wandelingen per dag nodig en spelen in de tuin maakt hen gelukkig. Finse Spitzes spelen graag met andere honden en vinden het leuk om ballen te vangen.

Kenmerken van een Finse Spitz

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-50 cm. Teef: 39-45 cm
  • Gewicht: Reu: 13-20 kg. Teef: 8-15 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Finse Spitz

De Finse Spitz is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Finse Spitz is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test