De Mastino Napoletano: zeer aanhankelijk en verrassend zacht

Alles wat je wilt weten over de Mastino Napoletano

Over de Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano vindt zijn oorsprong in de omgeving van de Vesuvius en Napels. De grote nakomelingen van oorlogs-, jacht- en vechthonden werden en worden hier gehouden als bewakers van huizen, erven en mensen. De Mastino's werden specifiek voor dit doel gefokt en raszuiver gehouden. Vastgebonden op het erf waakten ze over datgene wat aan hun zorg was toevertrouwd.

De Mastino was ook de hond van de leden van de Napolitaanse maffia (Camorristen), die hem als 'wapen' gebruikten bij hun plunderingen. Het lijkt erop dat de Mastino en zijn voorouders ook werden ingezet bij de jacht op gevaarlijk groot wild. De taak van de Mastino was dan het vasthouden en doden van het wild dat door de jachthonden tot stilstand was gebracht. Ook in andere landen werden Molossers voor dit werk als 'Saupacker' ingezet. Deze indrukwekkende honden hebben dus een rijke geschiedenis, waarbij ze voornamelijk werden ingezet voor hun kracht, moed en waakzaamheid.

De Mastino Napoletano is een zware, zeer brede en uiterst robuuste hond, waarvan het lichaam langer is dan de schouderhoogte. Deze honden zijn harmonieus in verhouding tot hun afmetingen en relatief evenwichtig qua profiel. De huid van de Mastino Napoletano is los en niet vastgehecht aan het onderliggende bindweefsel. Dit is vooral zichtbaar aan het hoofd, waar de huid rimpels en plooien vormt. Aan de hals vormt de huid een keelhuid.

Wat kost een Mastino Napoletano

De kosten voor een Mastino Napoletano kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Mastino Napoletano ergens tussen de € 1.200 en de € 3.000 zal liggen.

Karakter van een Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano staat bekend om zijn gereserveerde karakter. Dit betekent dat ze vaak terughoudend reageren in bepaalde situaties. Een Mastino Napoletano zal bijvoorbeeld zelden een onbekende bezoeker in huis spontaan begroeten. De hond zal eerder de vreemde bezoeker observeren en hooguit even toestaan om geaaid te worden.

Het is daarom aan te raden om bezoekers te adviseren niet direct naar de hond toe te gaan, maar de hond naar hen toe te laten komen. Dit komt omdat de hond even de tijd nodig heeft om de mensen te leren kennen. Een Mastino Napoletano is zeer toegewijd aan zijn gezin en zal alles doen om huis en haard te beschermen, zelfs als dit betekent dat hij door vuur en vlam moet gaan. Het is belangrijk om te beseffen dat dit gereserveerde karakter een normaal kenmerk is van het ras en dat het belangrijk is om hen de tijd en ruimte te geven om zich aan te passen aan nieuwe situaties en mensen.

Temperament van een Mastino Napoletano

Het temperament van de Mastino Napoletano is over het algemeen kalm, loyaal en aanhankelijk. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en beschermend van nature. De Mastino Napoletano is een intelligente hond die goed kan inschatten wanneer bescherming nodig is en wanneer hij kan ontspannen.

Ondanks hun imposante uiterlijk en grootte, zijn deze honden vaak rustig en zelfverzekerd. Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar zodra ze iemand leren kennen, kunnen ze ook vriendelijk en sociaal zijn. Het is belangrijk om de Mastino Napoletano op jonge leeftijd goed te socialiseren om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot evenwichtige, goed aangepaste volwassen honden.

Verzorging van een Mastino Napoletano

De vacht van de Mastino Napoletano is dicht, van gelijke lengte, overal glad, fijn, kort en hard. Over het hele lichaam heeft de Mastino Napoletano veel losse huid, vooral aan het hoofd, waar plooien worden gevormd. Deze honden hebben bijna geen verzorging nodig, wat betekent dat ze relatief eenvoudig te onderhouden zijn op het gebied van vachtverzorging. Af en toe borstelen om dode haren te verwijderen en de vacht er gezond uit te laten zien, is meestal voldoende.

De Mastino Napoletano is een extreem zware hond, met een gewicht tot 80 kg, en kan daardoor vaak last hebben van heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit zijn pijnlijke gewrichtsaandoeningen die vaak al op jonge leeftijd kunnen optreden.

Vanwege het lijden van Mastino Napoletano's met een te korte snuit zijn er wetten rondom het fokken van deze honden. De lengte van de snuit moet minimaal 1/3e van de kop zijn en de neusgaten moeten open zijn. Daarnaast mag de hond in rust niet snurken tijdens het ademhalen. Het is verboden om te fokken met honden die niet aan één van deze eisen voldoen. Toch krijgen deze honden soms gewoon een stamboom.

Als je een Mastino Napoletano puppy wilt, is het belangrijk om zelf goed op te letten of de pup aan de wettelijke eisen voldoet. Het is verstandig om een betrouwbare fokker te kiezen die zich aan de regels houdt en het welzijn van de honden vooropstelt. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en gelukkige Mastino Napoletano in huis haalt.

Vacht van een Mastino Napoletano

De vacht van de Mastino Napoletano is inderdaad kort, glad, fijn en hard, en van gelijke lengte over het hele lichaam. Er is veel losse huid aanwezig, vooral rond het hoofd, waar plooien en rimpels gevormd worden.

De kleuren van de Mastino Napoletano kunnen variëren van grijs, blauwgrijs, zwart, bruin en reekleurig. Alle kleuren mogen gestroomd zijn. Het is toegestaan dat er kleine witte aftekeningen op de borst, buik en aan de (punt van de) tenen voorkomen. Dit draagt bij aan de karakteristieke uitstraling van dit indrukwekkende hondenras.

Trainen en opvoeden van een Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano kan een uitdaging zijn om te trainen. Deze honden zijn intelligent maar ook eigenzinnig, wat betekent dat ze soms moeilijk te motiveren zijn en niet altijd het onderscheid maken tussen spel en ernst. Daarom zijn ze meer geschikt voor ervaren hondenbezitters die geduldig en consequent zijn in de opvoeding.

Activiteit en bewegen van een Mastino Napoletano

Het is belangrijk om de Mastino Napoletano voldoende ruimte te geven om te bewegen en te verkennen. Een kleine leefomgeving is niet ideaal voor deze grote honden. Ze hebben een groot territorium nodig waar ze zich vrij kunnen bewegen en hun natuurlijke bewakingsinstincten kunnen uitoefenen. Het is cruciaal om dit in gedachten te houden bij het overwegen van een Mastino Napoletano als huisdier.

Kenmerken van een Mastino Napoletano

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-75 cm. Teef: 60-70 cm
  • Gewicht: Reu: 50-70 kg. Teef: 42-60 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mastino Napoletano is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Lisa M. Herndon, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test