De Ibiza Hound: pas op voor verveling

Alles wat je wilt weten over de Ibiza Hound

Over de Ibiza Hound

De Ibiza Hound, ook wel bekend als de Podenco Ibicenco, is een hondenras dat afkomstig is van de Balearen, een eilandengroep in de Middellandse Zee. De oorsprong van de Ibiza Hound gaat terug tot de oudheid, waar het ras door de Feniciërs naar de Balearen werd gebracht. De hond werd gefokt voor de jacht op konijnen en andere kleine prooien op de rotsachtige terreinen van de eilanden.

De Ibiza Hound is een zeer oud ras en werd al genoemd in geschriften uit de 5e eeuw voor Christus. Het ras heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een snelle, lenige en wendbare jager. De hond wordt nog steeds gebruikt voor de jacht op de Balearen en is populair vanwege zijn vermogen om prooi te vinden en te achtervolgen.

In de jaren zestig en zeventig werd de Ibiza Hound populair als gezelschapshond, niet alleen op de Balearen, maar ook in andere delen van de wereld. Het ras heeft een unieke uitstraling en wordt gewaardeerd om zijn vriendelijke, loyale en aanhankelijke karakter. De Ibiza Hound heeft een rustige en evenwichtige persoonlijkheid en is een geweldige metgezel voor mensen die van het buitenleven houden.

Hoewel de Ibiza Hound nog steeds gebruikt wordt voor de jacht, is hij nu voornamelijk een gezelschapshond. Het ras wordt gewaardeerd om zijn intelligentie, trainbaarheid en aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen. Het is een prachtige en unieke hond die zeker de aandacht trekt van mensen die op zoek zijn naar een loyale en vriendelijke metgezel.

Wat kost een Ibiza Hound

De kosten voor een Ibiza Hound kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Ibiza Hound ergens tussen de € 500 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound staat bekend om zijn rustige en vriendelijke karakter. Ze zijn zeer aanhankelijk en genieten van het gezelschap van hun baasjes. Ze zijn niet agressief en kunnen het goed vinden met andere honden en huisdieren. Wel hebben ze vaak een sterke jachtinstinct, dus het is belangrijk om ze goed onder controle te houden als ze loslopen in een omgeving met veel wild.

Van nature zijn ze zeer alert en waakzaam, maar niet opdringerig. Ze zijn intelligent en snel van begrip, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Wel hebben ze soms een eigenzinnig karakter en kunnen ze koppig zijn. Het is daarom belangrijk om op een positieve en consistente manier te trainen.

Over het algemeen zijn ze rustig binnenshuis en hebben ze niet veel beweging nodig. Buitenshuis houden ze van rennen en spelen, maar het is belangrijk om ze in een veilig omheinde ruimte te houden vanwege hun jachtinstinct.

Temperament van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound heeft een beschermend en onafhankelijk karakter en is gefokt om te jagen, dus het is belangrijk om ze als pup goed te socialiseren rond andere dieren en kinderen. Als ze niet goed worden opgevoed, kunnen ze problemen krijgen met kleine en meer onderdanige dieren. Het is dus belangrijk om vanaf jonge leeftijd consequent te zijn in de opvoeding en socialisatie van de Ibiza Hound.

Verzorging van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound heeft niet veel verzorging nodig vanwege zijn korte en dichte vacht. Het is voldoende om hem af en toe te borstelen om de losse haren te verwijderen en hem schoon te houden.

Het is belangrijk om zijn oren schoon te houden om infecties te voorkomen. Dit kan worden gedaan door regelmatig de oren te controleren en schoon te maken met een zachte doek of wattenstaafje en een oplossing die speciaal is ontwikkeld voor het reinigen van hondenoren.

De nagels van de Ibiza Hound moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken.

Vacht van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound is er in drie verschillende variëteiten. Kortharige, langharige en ruwharig. Geaccepteerde kleuren zijn wit en rood, wit en Tan, of helemaal wit of rood. De kortharige komt het meeste voor.

De langharige Podenco Ibicenco moet wel van tijd tot tijd geborsteld en geknipt worden om matten te voorkomen.De ruwharige hoeft niet met de hand geplukt te worden, deze dient af en toe een geborsteld te worden

Trainen en opvoeden van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound is een intelligent en leergierig ras dat training en socialisatie nodig heeft om goed te functioneren in een huishouden. Een consistente en zachte benadering werkt het beste bij dit ras, anders kunnen ze hun eigen wil doordrukken en zich ontwikkelen tot een dominante hond. Het is belangrijk om te onthouden dat ze van nature onafhankelijk zijn en daarom wat meer geduld nodig hebben bij het trainen.

Activiteit en bewegen van een Ibiza Hound

De Ibiza Hound is een actief ras en heeft voldoende beweging nodig om gelukkig te blijven. Lange wandelingen en een goede ren zijn belangrijk om hun energie kwijt te kunnen. Omdat ze gefokt zijn om te jagen, hebben ze een hoge prooidrift en kunnen ze snel afgeleid worden door interessante geuren of bezienswaardigheden. Daarom is het belangrijk om ze tijdens het uitlaten aan de lijn te houden, of in een veilig omheinde ruimte te laten rennen. Dit ras is niet geschikt voor een sedentaire levensstijl en heeft veel mentale en fysieke stimulatie nodig om te gedijen.

Kenmerken van een Ibiza Hound

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 66-72 cm. Teef: 60-67 cm
  • Gewicht: Reu: 20-25 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Ibiza Hound

De Ibiza Hound is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Ibiza Hound is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Lydie, Femelle Podenco Ibicenco, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test