Cherry eye bij de hond

Cherry eye

Een cherry eye is een zwelling van de traanklier. Deze klier zit onder het derde ooglid en door de zwelling puilt deze naar buiten en wordt deze zichtbaar. Deze gezwollen traanklier heeft een kersenrode kleur en daarom wordt deze aandoening ook wel de Cherry eye genoemd.

Het is een aandoening die veel gezien wordt bij jonge honden (variërend van leeftijd van 3 tot 6 maanden). Bij doggen komt deze aandoening vaker voor dan bij andere rassen. Vaak is het zo dat als aan het ene oog een cherry-eye is ontstaan deze later ook aan het andere oog ontstaat.

Soms verdwijnt een cherry eye vanzelf weer, maar vaak is het zo dat deze weer terugkomt en permanent zichtbaar blijft. Als dit het geval is, dan is het niet alleen hinderlijk voor de hond, maar is de kans op infecties veel groter.
Bron foto: Joel Mills, Prolapsed gland of the third eyelid, CC BY-SA 3.0

Symptomen van cherry eye bij de hond

De symptomen van een Cherry eye zijn zeer eenvoudig waar te nemen. Er ontstaat een kersenrode zwelling aan de binnenste ooghoek van het oog. Door de zwelling wordt het derde ooglid door tranen niet meer vochtig gehouden worden met daardoor kans op ettervorming of een chronische ontsteking .

Diagnose van cherry eye bij de hond

Een kersenrode zwelling aan de binnenkant van het oog.

Behandeling van cherry eye bij de hond

De behandeling van een “cherry-eye” kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Er wordt vaak eerst geprobeerd om middels zalven en massage het derde ooglid weer op zijn plaats te krijgen. Meestal lukt dit niet en moet er toch een operatie aan te pas komen. Tijdens de operatie zal de traanklier naar beneden weg-gehecht worden. Men past deze methode toe omdat dan de traanklier behouden kan worden. Een andere methode is dat er aan de binnenzijde van het derde ooglid een soort enveloppe gemaakt wordt waar de traanklier in vast wordt gehecht.

Prognose van cherry eye bij de hond

De prognose van een cherry-eye is goed. Na de ingreep zal de hond bijna geen nadeel meer ondervinden. In sommige gevallen zullen levenslang regelmatig kunsttranen gedruppeld moeten worden.

Preventie van cherry eye bij de hond

U kunt niks doen om een cherry-eye te voorkomen
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.