De Sint Bernard: het ras die dreigend gevaar aanvoelt

Alles wat je wilt weten over de Sint Bernard

Over de Sint Bernard

De Sint Bernard is een zeer oud ras en deze grote vriendelijke reus wordt het meeste gebruikt op het gebied van zoek-en reddingsacties. De Sint Bernard heeft een griezelig vermogen om dreigend gevaar aan te voelen. Dit samen met hun capaciteiten van reuk en richting, maakt dit ras een bruikbare en betrouwbare werkhond, maar als huisdier misstaat hij ook zeker niet!

Op de St. Bernard-pas, gelegen op 2469 meter boven de zeespiegel, stichtten monniken in de 11e eeuw een kloosterherberg genaamd het Hospiz voor doorgaande reizigers en pelgrims. Vanaf het midden van de 17e eeuw hielden ze grote berghonden voor de bewaking en bescherming. De aanwezigheid van deze honden werd vastgelegd in afbeeldingen en in aantekeningen in een document van het hospiz, dat dateert uit 1707. De honden werden al snel ingezet als begeleiders en vooral als reddingshonden voor in de sneeuw en nevel verdwaalde reizigers. De kronieken die in veel talen werden gepubliceerd, maken melding van talrijke mensenlevens die werden gered door deze honden, en de mondelinge verslagen van soldaten die in 1800 met Napoleon Bonaparte de pas overstaken, hebben in de 19e eeuw de faam van de Sint Bernard, toentertijd Barry-Hund genoemd, over heel Europa verspreid en de legendarische Barry werd tot het prototype van de reddingshond verheven.

De directe voorouders van de Sint Bernard stamden af van de in de omgeving veel voorkomende grote boerenhonden, waaruit vervolgens na een aantal generaties, gefokt naar een vastgesteld ideaal type, het huidige ras is ontstaan. Heinrich Schumacher uit Hollingen bij Bern was de eerste die afstammingsbewijzen afgaf voor zijn honden. In februari 1884 werd het Zwitserse Hondenstamboek (S.H.S.B.) geopend en de eerste inschrijvingen betroffen de St. Bernard Léon en de volgende 28 inschrijvingen waren ook St. Bernards. Op 15 maart 1884 werd de Zwitserse St. Bernardsclub in Basel opgericht. Naar aanleiding van een internationaal kynologisch congres op 2 juni 1887 werd de Sint Bernard officieel als Zwitsers ras erkend en de rasstandaard werd verbindend verklaard. De Sint Bernard geldt sindsdien als Zwitserse nationale hond.

Wat kost een Sint Bernard

De kosten voor een Sint Bernard kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Sint Bernard ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Sint Bernard

De Sint Bernard staat bekend om zijn vriendelijke en zelfverzekerde karakter. Hij heeft een rustig tot levendig en speels temperament en is daarnaast ook een goede waakhond. Met zijn grote gestalte kan hij indrukwekkend overkomen, maar in feite is hij een echte knuffelbeer. Dit ras staat er ook om bekend een grote kindervriend te zijn en zal altijd zijn eigen kinderen bewaken en beschermen. Sterker nog, de Sint Bernard voelt de stemmingen van alle gezinsleden goed aan en herkent het als iemand in het gezin het moeilijk heeft. Het is wel belangrijk om de Sint Bernard consequent op te voeden, anders zal hij binnen het gezin zijn eigen regels gaan bepalen. Houd er rekening mee dat dit ras wat geduld vereist tijdens de opvoeding.

Temperament van een Sint Bernard

De Sint Bernard is van nature een zachtaardige reus met een vriendelijk en zelfverzekerd karakter. Ondanks zijn imposante verschijning is hij een liefdevolle hond die graag bij zijn gezin is. Door zijn kalme aard kan hij goed overweg met kinderen en is hij een ideale familiehond. De Sint Bernard kan zich ook goed aanpassen aan verschillende omstandigheden en is daarom geschikt voor zowel het leven op het platteland als in de stad.

Deze hond heeft een groot hart en toont graag affectie en genegenheid naar zijn eigenaren. Hij is dan ook een uitstekend huisdier en staat bekend om zijn trouw aan zijn baas. Ook kan hij prima samenleven met andere huisdieren en zal hij over het algemeen geen agressie tonen.

Hoewel de Sint Bernard een rustige aard heeft, kan hij wel waaks zijn. Hij zal alert zijn op ongewone geluiden en vreemde mensen in de buurt van zijn huis. Dit maakt hem een betrouwbare waakhond.

Het temperament van de Sint Bernard is over het algemeen erg stabiel. Hij is niet snel bang en zal niet snel agressief zijn, tenzij hij wordt geprovoceerd. Het is echter wel belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd goed te socialiseren en trainen, zodat hij goed om kan gaan met verschillende situaties en mensen.

Verzorging van een Sint Bernard

De Sint Bernard is een relatief eenvoudige hond om te verzorgen. Hij heeft regelmatig beweging nodig en kan lange wandelingen goed aan, mits je dit geleidelijk opbouwt. Het is wel aan te raden om dit vooral in de wintermaanden te doen, wanneer de temperatuur niet te hoog is. Ook verhaart de Sint Bernard, zelfs de kortharige variant. Daarom is het belangrijk om hem minstens één keer per week goed te kammen en te borstelen, en speciale aandacht te besteden aan klitten. Deze ontstaan vaak achter de oren, in de zogenaamde broek en in de staart. Verder is het belangrijk om de oren schoon te houden en regelmatig de nagels te knippen. Door de dikke vacht kan de Sint Bernard snel last krijgen van warmte, dus let op dat hij niet te veel in de zon ligt en voldoende water heeft.

Vanwege onder andere zijn zeer grote formaat is de Sint Bernard gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en maagkanteling. Ook komen onder andere entropion en ectropion voor.

Het hebben van een grote hond brengt hogere kosten met zich mee dan het hebben van kleinere honden. Het voeren, medicatie, operaties en verzorging van grote honden kost namelijk veel meer geld. Bovendien hebben grote honden vaak een kortere levensverwachting dan kleinere rassen. Volgens een Engels onderzoek besteden eigenaren van Sint Bernards gemiddeld € 590,- per jaar aan dierenartskosten. Het is belangrijk om bij het aanschaffen van een grote hond deze kosten in overweging te nemen en hierop voorbereid te zijn.

Vacht van een Sint Bernard

De Sint Bernard heeft twee verschillende haarvariëteiten: 

Variëteiten korthaar (stockhaar): De bovenvacht van de Sint Bernard is dicht, vlak, goed aanliggend en hard. Daarnaast heeft de hond een dichte ondervacht. Op de dijen heeft hij een lichte broekbeharing en zijn staart is ook dicht behaard.

Variëteiten langhaar: De Sint Bernard met lang haar heeft een rechte bovenvacht van middelmatige lengte en dichte ondervacht. Het gezicht en de oren zijn kort behaard, op de heupen en het kruis is het haar meestal iets gegolfd. Verder heeft hij op de voorbenen bevedering en op de dijen een flinke broekbeharing. Ook de staart is bossig.

Kleur: De grondkleur van de Sint Bernard moet wit zijn, met kleine of grote helder rode platen (platenhonden) tot een aaneensluitend helder tot donkerrood dek op de rug en de flanken (mantelhonden). Een gescheurde mantel (met wit onderbroken mantel) van gelijke waarde als een aaneengesloten dek. Roodbruin gestroomd is geoorloofd, terwijl bruingeel getolereerd wordt. Donkere aftekeningen op het hoofd zijn zeer wenselijk en een vleugje zwart op het lichaam wordt getolereerd.

Voorgeschreven witte aftekeningen: De Sint Bernard heeft witte aftekeningen op de borst, voeten, staartpunt, neusband, bles en nekvlek.

Gewenste aftekening: Een witte kraag en een symmetrisch donker masker worden gewenst bij de Sint Bernard.

Trainen en opvoeden van een Sint Bernard

De Sint Bernard is een van de grootste hondenrassen die er bestaat en het is daarom belangrijk om deze hond op de juiste manier op te voeden en te trainen. Als pups zijn Sint Bernards schattig en knuffelbaar, maar naarmate ze ouder worden, worden ze steeds groter en sterker. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin een goede relatie met je Sint Bernard op te bouwen en consequent en geduldig te zijn in de opvoeding.

Een van de belangrijkste aspecten van de opvoeding van de Sint Bernard is socialisatie. Het is belangrijk om de pup zo snel mogelijk kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties om ervoor te zorgen dat hij opgroeit tot een vriendelijke en goed aangepaste hond. Het is ook belangrijk om de hond te leren om alleen te zijn, omdat Sint Bernards gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Qua training is de Sint Bernard een slimme hond die snel kan leren, maar hij kan soms koppig zijn. Het is daarom belangrijk om de training leuk en interessant te houden om de aandacht van de hond te behouden. Positieve bekrachtiging is het beste middel om de Sint Bernard te trainen, zoals belonen met een traktatie of een liefdevolle knuffel wanneer hij een opdracht correct uitvoert.

Activiteit en bewegen van een Sint Bernard

De Sint Bernard is een grote hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Als eigenaar van dit ras is het belangrijk om te beseffen dat een gebrek aan beweging kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de Sint Bernard dagelijks voldoende beweging krijgt.

Een lange wandeling in de buitenlucht is een perfecte manier om de Sint Bernard actief te houden. Dit kan worden aangevuld met andere activiteiten zoals zwemmen en spelen. Het is belangrijk om op te letten dat de hond niet oververhit raakt bij het uitvoeren van deze activiteiten, vooral tijdens warme zomerdagen.

Omdat de Sint Bernard een groot formaat heeft, is het belangrijk om de beweging langzaam op te bouwen. Een jonge Sint Bernard kan niet dezelfde hoeveelheid beweging aan als een volwassen Sint Bernard. Het is daarom essentieel om te beginnen met korte wandelingen en langzaam de duur en intensiteit van de oefeningen op te bouwen.

Het is ook belangrijk om de Sint Bernard mentaal actief te houden. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van puzzels en speelgoed dat de hond stimuleert om zijn hersenen te gebruiken. Dit is vooral belangrijk voor oudere Sint Bernards die niet langer in staat zijn om zware lichamelijke activiteit te ondernemen.

Kenmerken van een Sint Bernard

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 70-90 cm. Teef: 65-80 cm
  • Gewicht: Reu: 55-100 kg. Teef: 55-100 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Sint Bernard

De Sint Bernard is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sint Bernard is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test