De Peruaanse Inca Orchid: een vrij ongewoon ras

Alles wat je wilt weten over de Peruaanse Inca Orchid

Over de Peruaanse Inca Orchid

De Peruaanse Inca Orchid  wordt in eigen land Perro sin Pelo del Peru genoemd. Daarnaast heeft het ras verschillende andere namen, zoals Viringo, Perro Chimú en Perro Calato. Volgens de FCI wordt het ras in het Nederlands de Peruaanse naakthond genoemd.

Het Peruaanse naakthond ras heeft een eeuwenoude geschiedenis in Peru. De exacte oorsprong van het ras is onbekend, maar de grootste populatie bevond zich in het kustgebied van Peru. In opgravingen van de Chimú en Moche culturen zijn resten gevonden van deze honden die teruggaan tot de 2e eeuw voor Christus. Bovendien zijn er afbeeldingen van de naakthond te zien op het aardewerk van verschillende Peruaanse culturen.

Hoewel de Inca's het ras naar huis namen, is de natuurlijke leefomgeving van de hond in de bergen van Peru te koud. In de tijd van de Spaanse verovering werd de hond om religieuze redenen verboden en werden alle bekende naakthonden gedood. Boeren aan de kust beschermden de hond echter vanwege hun speciale gaven, wat ervoor zorgde dat het ras nog bestaat.

Tegenwoordig heeft de Peruaanse naakthond in Peru een slechte reputatie, waarbij het overgrote deel van de bevolking de hond als lelijk beschouwt. Desondanks is er ook respect voor de vermeende genezende gaven van de hond.

Het naakt zijn is geen rasgebonden eigenschap, maar een eigenschap die (latent) in alle honden aanwezig blijft waarmee gefokt wordt. Om het ras te beschermen tegen uitsterven, is er in Peru veel werk verzet, waaronder het vaststellen van een rasstandaard. De officiële standaard is tot stand gekomen in 1985 en de hond heeft een beschermde status. Volgens de wet moeten er op elke historische plek aan de kust naakthonden gehouden worden.

Wat kost een Peruaanse Inca Orchid

De kosten voor een Peruaanse Inca Orchid kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Peruaanse Inca Orchid ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Peruaanse Inca Orchid

De Peruaanse naakthond staat bekend om zijn nobele karakter en kan variëren van heel zelfstandig tot heel aanhankelijk. Deze honden zijn levendig en alert, maar ook gereserveerd tegenover vreemden en dienen als goede waakhond die soms erg graag blaft. Het opvoeden van een Peruaanse naakthond vereist kennis van hondentaal en consequentie. De afkomst van de Peruaanse naakthond als een oerras is terug te zien in zijn gedrag, waarbij vluchtgedrag een van de gedragingen is om rekening mee te houden. De Peruaanse naakthond is geen slaafse hond en moet niet met een harde hand/stem worden opgevoed. In plaats daarvan beschouwt de Peruaanse naakthond zichzelf als meer van een vriend op basis van gelijkwaardigheid. De Peruaanse naakthond is goed te trainen, maar het is belangrijk om een goede relatie met de hond op te bouwen voordat met de training wordt begonnen. Het gebruik van een luide stem en veel correcties werkt averechts tijdens de training en voor het opvolgen van commando's.

Temperament van een Peruaanse Inca Orchid

Dit ras is niet geschikt voor onervaren hondenbezitters. Ze gedijen het beste in een huis met oudere, zorgzame kinderen en kunnen goed opschieten met andere honden. Ze worden niet aanbevolen voor huizen met andere niet-honden huisdieren. De Peruaanse Inca Orchid is zeer toegewijd, aanhankelijk en liefdevol, maar ook zeer gevoelig en kwetsbaar. Ze doen het niet goed in de zon of in een koud klimaat. De Peruaanse Inca Orchid heeft een zachtaardig temperament, maar zijn gereserveerd en wantrouwend tegenover vreemden. Ze zijn zeer intelligent, gehoorzaam, veeleisend en willen graag behagen. De Peruaanse Inca Orchid is flexibel, lenig, behendig en snel.

Verzorging van een Peruaanse Inca Orchid

De verzorging van de huid van de Peruaanse naakthond is net zo belangrijk als die van de vacht bij andere honden. Het is noodzakelijk om de huid regelmatig te scrubben en af en toe in te vetten met een olievrij product. Jonge honden hebben vaak last van mee-eters en acne op de huid, wat tot ontstekingen kan leiden. De oorranden verdienen speciale aandacht omdat deze snel kloofjes vertonen. Lichtgekleurde honden of honden met lichte vlekken moeten beschermd worden tegen de zon met zonnebrandcrème of sunblock. De Peruaanse naakthond houdt er niet van om op koude oppervlakken te zitten of te liggen, maar heeft over het algemeen geen extra bescherming tegen de kou nodig, behalve bij extreme kou (onder -5C) of langdurig buiten stilzitten (bijvoorbeeld tijdens training).

De Peruaanse naakthond heeft over het algemeen geen grote gezondheidsproblemen. Soms komen echter epilepsie en huidziektes voor. Een vreemd verschijnsel dat soms optreedt is de "hanging tongue". Sommige honden hebben moeite om hun tong in hun mond te houden en laten hem aan de zijkant uit hun mond hangen. Sommige fokkers denken dat dit te maken heeft met het gebrek aan tanden, terwijl anderen vermoeden dat het een neurologisch probleem is.

Vacht van een Peruaanse Inca Orchid

Het opvallendste kenmerk van de Peruaanse naakthond is de naaktheid, hoewel lichte stugge beharing is toegestaan op de kop, voeten en staart. Hoewel zwaardere beharing vaak voorkomt, is het niet wenselijk volgens de rasstandaard. Genetisch gezien heeft ongeveer een derde van de geboren pups een volledige vacht, wat volgens de standaard niet is toegestaan. Een onvolledig gebit komt vaak voor bij het ras en wordt niet als een fout gezien, maar gebitsfouten zoals onder- of bovenbeet en scheve tanden zijn niet toegestaan.

De Peruaanse naakthond hoort volgens de standaard slank en elegant te zijn, met een indruk van kracht en harmonie zonder grof te zijn. Vaak heeft de Peruaan iets weg van een windhond. Het ras komt in drie maten voor: klein (25-40 cm), middel (40-50 cm) en groot (50-65 cm).

De huidkleur kan verschillen van zwart, olifantgrijs, donkerbruin tot brons en wit, terwijl albinisme niet is toegestaan. Een vlekkenpatroon komt ook vaak voor bij dit ras.

Trainen en opvoeden van een Peruaanse Inca Orchid

De Peruaanse naakthond is intelligent en heeft een eigen wil, waardoor het belangrijk is om vanaf jonge leeftijd te beginnen met de training en opvoeding. Het is van belang om een consequente en positieve trainingsaanpak te gebruiken om de hond te stimuleren en te motiveren. Een harde of dominante trainingsaanpak zal niet werken bij deze gevoelige honden en kan zelfs averechts werken. Het is aan te raden om te focussen op beloning in plaats van straf.

Socialisatie is ook erg belangrijk voor de Peruaanse naakthond om hem te leren omgaan met andere honden en mensen. Een gebrek aan socialisatie kan leiden tot angst en agressie. Het is daarom verstandig om de hond op jonge leeftijd te laten wennen aan verschillende situaties, geluiden en omgevingen.

Activiteit en bewegen van een Peruaanse Inca Orchid

De Peruaanse naakthond heeft matige tot hoge bewegingsbehoeften en heeft dagelijks minimaal een uur beweging nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelen in de tuin of het uitvoeren van activiteiten zoals agility. Ze houden ervan om te rennen en hebben veel energie, vooral als ze jonger zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de Peruaanse naakthond niet goed tegen kou kan en het daarom beter is om ze niet te lang bloot te stellen aan lage temperaturen. Ook moeten ze worden beschermd tegen de zon vanwege hun gevoelige huid. Geef ze vooral voldoende mentale stimulatie omdat dit ras zeer intelligent is en anders snel verveeld raakt.

Kenmerken van een Peruaanse Inca Orchid

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-65 cm. Teef: 25-65 cm
  • Gewicht: Reu: 4-25 kg. Teef: 4-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Peruaanse Inca Orchid

De Peruaanse Inca Orchid is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Peruaanse Inca Orchid is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Astrostudy, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test