Lapinporokoira

Alles wat je wilt weten over de Lapinporokoira

De Lapinporokoira: een hond die leeft om te behagen

Over de Lapinporokoira

De oorsprong van de Lapinporokoira, ook wel de Lappen-herdershond, ligt in Finland en sinds 1996 is dit ras door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland officieel erkend. De Lapinporokoira werd speciaal gefokt voor het hoeden van rendieren. Dit ras een middelgrote spitshond, die langer is dan dat hij hoog is De hond is gespierd, maar mag niet de indruk geven dat hij te zwaar is.

Karakter van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira Herder leeft om te behagen. Deze karaktereigenschap in combinatie met zijn hoge intelligentie maakt dit ras een zeer trainbare hond. Af en toe kan zijn onafhankelijke aard naar boven komen maar over het algemeen geldt dat dit ras onderdanig is en graag wil werken. Eenmaal gehecht aan zijn baas zal hij zich volledig toewijden en zijn gezin beschermen. Ondanks zijn vacht die de hond beschermt tijdens extreme temperaturen is dit ras het liefste binnen bij de baas. De Lapinporokoira is een open, vriendelijke, en evenwichtige rashond en zijn behoorlijk zelfstandig en zeer intelligent. Ze bewaken het huis en de bezittingen uitstekend, maar zullen bij gevaar zelden hun tanden gebruiken.

Temperament van een Lapinporokoira

Omdat het een ras is die gebruikt werd als herder heeft de Lapinporokoira de neiging om veel te blaffen. Raadzaam is om dit van jongs af aan onder controle te houden. De Lapinporokoira heeft enorm veel energie en staat te popelen om te behagen en zal elke nieuwe truc die hem geleerd wordt graag uitvoeren. Het is een hardwerkende rashond die toegewijd aan het behagen van zijn baas. De aard van deze rashond is moed en vastberadenheid en het ras heeft een aangeboren kalmte, is gehoorzaam en heeft het vermogen om onafhankelijk te denken. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de hardst werkende honden in de wereld.

Verzorging van een Lapinporokoira

De vacht van deze honden vereist niet heel verzorging. Tijdens de rui af en toe borstelen moet genoeg zijn.

Vacht van een Lapinporokoira

De vacht van de Lapinporokoira is gemiddeld tot lang van lengte en de ondervacht is fijn en dik. Op de hals, borst en op de achterzijde van de dijen is de ondervacht meestal dichter en lang

Trainen en opvoeden van een Lapinporokoira

Omdat dit een zeer intelligente rashond is zal trainen niet al te veel moeite kosten. Wel moet de hond genoeg uitdaging worden gegeven tijdens de training. Een afwisselende training, waarbij de nadruk ligt op het belonend gedrag en consequent blijven zonder al te veel druk leidt tot de beste resultaten.

Activiteit en bewegen van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira heeft moet net als elke hond beweging krijgen. Extreem veel beweging heeft deze rashond niet nodig. Als de Lapinporokoira voldoende lichaamsbeweging krijgt dan is deze rustig in huis.Bron foto: Berzerk, Lapskvallhund, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Lapinporokoira

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:10-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu 51cm, teef 46cm
  • Gewicht: 20 - 25 KG
Grootte:
3
Beweging:
4
Waakhond:
6
Onderhoud:
2
Sociaal:
6

Ziektes bij een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Lapinporokoira is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test