Rasbeschrijving van de Mopshond

De oorsprong van de Mopshond is onbekend en dat heeft nogal wat discussies teweeg gebracht onder de Mopshond liefhebbers. Men gelooft dat deze hond dateert van vóór 400 voor Christus in Azië, maar daar is men niet zeker van. Sommigen geloven dat de Nederlandse handelaren dit ras hebben meegebracht uit het Oosten. Er wordt gezegd dat dit ras afstamt van een kortharige Pekingees, terwijl anderen geloven dat dit het gevolg was van het kruisen van een kleine Bulldog.

Karakter

De Mopshond kan enigszins gevoelig zijn voor de toon van iemands stem, maar herstelt vrij snel. Onderschat de grootte niet van deze hond, hij is zeer toegewijd en is een goede waakhond. Eigenlijk is de Mopshond een grote hond in een kleine verpakking. De Mops mag nooit timide zijn en mag nooit tekenen van agressie vertonen Hij moet altijd vriendelijk en speels zijn.

Temperament

De Mopshond is een gelukkig en vrolijk hondje dat met zowat iedereen overweg kan. Dit ras kan soms erg jaloers worden, maar is wel uitzonderlijk goed rond vreemden. De Mops is zeer goed rond kinderen. De Mopshond kan goed met andere honden overweg mits (net als andere honden) hij goed gesocialiseerd is op jonge leeftijd.

Verzorging

De Mopshond heeft niet veel onderhoud nodig. Dit ras heeft wel de neiging om te kwijlen. Onder de plooien van de huid moet het regelmatig schoongemaakt worden om een droge of jeukende huid te voorkomen. Wassen mag alleen worden gedaan wanneer dat nodig is.

Vacht

De Mopshond heeft een zeer fijne, korte en zachte vacht en de vacht moet glad en glanzend zijn en niet te hard of wollig. De Mopshond heeft een duidelijke zwarte en zachte snuit. Het haar is iets gebroken langs de gekrulde staart.

Trainen en opvoeden

De Mops kan soms eigenwijs zijn, maar staat te popelen om te behagen. Een verscheidenheid van trainingen in de opvoeding werken het beste met de Mopshond. Dit is een van de moeilijkere rassen om te trainen, daarom is samenhang een must. Gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd wordt aangeraden om trainingen in een later stadium efficiënter en gemakkelijker te laten verlopen.

Activiteit en bewegen

Mopshonden zijn levendige kleine honden, en ze zijn relatief actief binnen en doen het goed zonder een tuin. Dit ras houdt van lange wandelingen.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 7 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Silvia

geplaatst op 9 maart 2017 | 08:37

Beste Andre en Joke, Als je hond een dag niet eet, gewoon laten misschien voelt hij of zij zich niet lekker. Daarbij jullie pup is acht maanden en weegt al meer dan 8 kg, besef dat dat al heel veel is! Je hond goed eten geven is prima, maar beperk het want teveel is niet goed en heeft het beestje last van. Ga eventueel bij twijfel naar de dierenarts. Ik heb zelf een mops gehad die woog rond de acht kilo en was twaalf. Veel succes!

andre en joke van kampen

geplaatst op 8 maart 2017 | 13:39

onze mopshond van 8 maanden e weegt 8,30 kg en eet slecht , bv brokken of vlees van een schotell hebben nu een dag zijn gang laten gaan en het eten staat op de vloer als je hem eten geeft in zijnmond eet hij het op

Mopshond lover

geplaatst op 19 mei 2016 | 17:26

Oh sorry op me toetsen bord zwan dat harten??

Mopshond lover

geplaatst op 19 mei 2016 | 17:25

????Mopshonden zijn zo cute

Anoniem

geplaatst op 25 februari 2016 | 19:54

Iedereen moet een beetje op zijn spelling letten. Ik wil geen ruzie hoor maar gewoon let er een beetje op

Lisa

geplaatst op 29 december 2015 | 15:59

Kunnen mopshondje met katten omgaan

Lisa

geplaatst op 29 december 2015 | 15:56

Mijn moeder en mijn vader zeggen dat ik geen mopshondje kan hebben want me ouders werken vultime. Mijn vader twee keer per week tot 10 uur en de rest 6 uur en mijn moeder tot 4/5 uur en ik een keer per week tot 1 uur zit ik op school en de rest half 4 en soms uit val maar ik kan hem dan toch s'ochtend na school en s'avonds uit laten ik wil graag advies dankjewel alvast

Ariana

geplaatst op 29 november 2015 | 20:59

Mama zegt dat ik geen Mooshondje kan kopen omdat die dan alleen in zijn bench zit tijdens de school uren is dat zo

Ariana

geplaatst op 29 november 2015 | 20:47

Ik ben op school uren niet tuis dus dan zal mijn Mooshondje in een banch zitten maar voor en na schooltijd vrij en 2wandelingen per dag is dat genoeg of niet

Fenne

geplaatst op 12 november 2015 | 17:23

Hallo , ik heb een vraagje hoe groot is een volwassen mopshond ??? Ik hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden ? Bvd ??

Annelies

geplaatst op 12 november 2015 | 13:35

Beste Budda, Mijn ervaring is met een mopsteefje, dat ze veel feller reageert en ook overdreven, als ze last heeft van haar hormonen, tegen loopsheid aan zit of loops is. Dan kun je schrikken van de felheid van het anders zo lieve dier.... Mijn idee zou zijn de reu te laten castreren. Waarschijnlijk wil hij nu laten zien hoe stoer hij is en dat hij alle honden wel aankan. Dat de baas dat niet zo geweldig vindt en de buurthondeneigenaren ook niet, dat beseft de reu natuurlijk niet. Hij wil zich waarschijnlijk alleen laten gelden. Na de castratie zal er niet direct resultaat zijn, de hormonen zijn dan nog niet uitgewerkt, maar dat zou na een tijdje te merken moeten zijn. Belangrijk is wel, daar niet te lang mee te wachten, want dan is zijn gedrag van nu aangeleerd en dan wordt het een heel proces dat weer af te leren. Als je gek bent op je hond en je wilt er alles aan doen om het goed te laten komen, dan zou ik in jouw plaats voor castratie kiezen... Wees wel duidelijk naar de hond toe nu, dat zijn gedrag van nu naar andere honden toe, echt niet kan...Duidelijk 'nee' en mee laten lopen, desnoods een andere kant op, maar waar jij gaat, gaat de hond! Mopsjes kunnen soms erg vasthoudend zijn....laat zien, dat jijzelf net iets vasthoudender bent en zet door..... Veel succes ....

Budda

geplaatst op 11 november 2015 | 23:34

Onze mops is 3 jaar ia een reu sinds korte tijd gedraagt hij zich zeer agressief naar andere honden grommen en blaffen echt niet normaal meer het is niet leuk meer om met hem te gaan wandelen In huis is het een schat van een hond ik vind dit zo jammer het is zo erg dat de mensen met andere honden er voor omlopen Wat kan ik hier aan doen?..... weet niet of het angst is of dominantie

Annelies

geplaatst op 15 juni 2015 | 00:12

Beste (fabel?) Ronny, heeft je mopshond een erg korte snuit? Dat zou het gebrek aan lucht kunnen verklaren en daarbij het flauwvallen. Dit kan een dierenarts checken. De hond is 10 kg en dat lijkt me voor een gemiddelde mopshond zo'n 2 kg te zwaar. Hoe zwaarder de hond, hoe kortademiger hij wordt. Dus wel beweging, maar niet te fanatiek en niet bij warmte buiten: een mopshond vindt 20 graden al heel warm. Geef de hond beweging vóór het warm wordt en laat hem binnen op een koele plek liggen. Een mopshond met een goede conditie heeft daar baat bij bij het ademhalen.

Annelies

geplaatst op 14 juni 2015 | 23:56

Beste Debby, borstelen stimuleert goede doorbloeding van de huid. Dat het borstelen zou stimuleren meer haren los te laten, lijkt me inderdaad een fabeltje. Waarschijnlijk ontstaat zoiets, doordat je veel haren in je borstel krijgt, maar dat wordt echt minder, hoor. Succes ermee!

debby

geplaatst op 14 juni 2015 | 21:51

Bedankt voor de reactie! Maar ik had juist begrepen dat je een mops juist heel weinig moet borstelen omdat het loslaten van de vacht juist nog meer geactiveerd wordt . Is dit niet waar?

fabel ronny

geplaatst op 14 juni 2015 | 21:44

ik heb een mops van 4 jaar ( is gesneden ) weegt ( 10 kgr ) als hij wankelt , kan niet zo ver wandelen , hijgt voordurend , en valt soms flauw , daarna staat hij gewoon weer op. kan mij iemand mij daarbij helpen , wat ik moet doen .

Annelies

geplaatst op 13 juni 2015 | 14:09

Beste Debby, Mopsjes kunnen veel haren verliezen in de ruitijd. Ik los dat op, door mijn mops elke dag met een rubberen borstel te borstelen: mijn mops vindt dat heerlijk en de losse haren gaan er met gemak mee weg. Als je die borstel niet bij de hondenborstels kunt vinden, zoek dan naar een kleine rubberen roskam voor paarden/pony's. Ik vind dat ideaal :). Verder is een mopshond erg op zijn baas gericht, wil graag overal bij zijn. Kan grapjes uithalen, als grapje bedoeld ook en als je dan reageert met een enthousiaste stem, dan word je beloond met veel gekwispel en olijke oogjes. Een mopshond buiten het gezelschap houden, ervaren ze als straf. Ze willen er dolgraag bij zijn. Onze mopshond bevalt ons als mopshond prima: je moet er geen andere hond van willen maken. Ik hoop, dat het verhaarprobleem met de rubberen borstel minder wordt. Succes!

debby

geplaatst op 12 juni 2015 | 14:43

Hallo, wij hebben sinds een week een mop overgenomen van een familielid. Nu verliest zo ontzettend veel haar! Echt ongelooflijk hoeveel. Alles licht eronder. Kan wel 10 keer stofzuigen op een dag.ik twijfel nu heel erg of dit wel een hond is voor ons.ik lees niets over verharen op deze site maar hebbenjullie er ook last van?

nanna

geplaatst op 17 april 2015 | 19:56

mopsen zijn heel schattig mijne is 3jaar

Annelies

geplaatst op 13 februari 2015 | 23:43

Beste Manon, Ik heb een mopshondje van 9 jaar, een teefje. Mijn ervaring is, dat de mopshond erg graag in de buurt van het baasje is en graag geknuffeld wordt en behoefte heeft aan lichamelijk contact: ze vindt het heerlijk om bij de hond van mijn dochter in de mand te liggen, bijvoorbeeld. Als die hond er niet is, dan heeft ze een reuzenbeer in de mand, waar ze heerlijk tegenaan gaat liggen. Dit zijn allemaal dingen, die ook in een appartement kunnen. Uitlaten in de natuur vindt ze heerlijk, maar dat kun je ook , als je in een appartement woont. De focus van de mopshond ligt bij aandacht, niet om de hele dag zelfstandig in de zomer in de tuin te liggen. Dus: wonen in appartement met een mopshond kan heel goed :)

Manon

geplaatst op 13 februari 2015 | 18:15

Kan Je Een Mopshondje Op een Appartement Houden?!

De Gucht Annick

geplaatst op 5 januari 2015 | 19:34

een mopshondje,is gemakkelijk op te voeden,maar kan niet lang alleen zijn.en is graag met anderen huisdieren ik heb zelf een mops van 9maand.het is echt een liefje.ze kunnen soms wel eens koppig zijn.als je het veel aan dacht kan geven is het in orde.

Lisa de Jong

geplaatst op 17 september 2014 | 21:24

Ik wil graag een mopshondje maar ik heb nog nooit honden gehad zijn dit makkelijke honden om te trainen en makkelijk op te voeden etc?

carin stengs

geplaatst op 8 september 2014 | 19:34

Hallo mensen heb een mops van 1,5 jaar een schat maat de laaste tijd rijd ie heel veel en likt me helemaal af heeft iemand hier ook ervaring mee.

Silvia

geplaatst op 26 juli 2014 | 21:28

Beste Burak, Een pup moet je in het begin heel veel uitlaten, ik deed dat bijna ieder uur. Beloon hem met een klein brokje als hij geplast of gepoept heeft. Zet in de bench iets neer zodat de ruimte klein is, een hond zit niet graag in zijn eigen behoefte. Dit heeft bij mijn mopsje Sam in ieder geval wel geholpen. Voor wat betreft het wandelen, doe rustig aan want het is nog een jong beestje en een pup mag in het begin nog geen grote wandelingen maken, Daarbij hou rekening met de temperatuur vanwege zijn snuit. Ik wens je veel succes en geduld, het is zeker de moeite waard. Mijn Sam is nu bijna 11 jaar en ik geniet nog iedere dag van hem.

Burak

geplaatst op 24 juni 2014 | 21:35

Ik heb pas 4 dagen een 8weeks Mops puppy ( reutje ), ben er erg blij mee alleen de nadeel is dat hij vaak in zijn bench en mandje plast.. verder kan hij inderdaad niet veel wandelen, ik denk dat het door zijn neusje komt. Ik hoop dat ie zo snel mogelijk zindelijk wordt :)

Yvonne

geplaatst op 18 mei 2014 | 08:45

Hallo, Ik vind dit een hele slechte site m.b.t. informatie over de mopshond. Mops heeft veel onderhoud nodig en je moet hem/haar echt verzorgen. Lange wandelingen zit er niet in als ze ouder worden. Kwijlen? Ik heb er 3 : 8 jaar, 12 jaar en 13 jaar. Nog nooit gekwijld! Dit ligt aan de voeding die je geeft. Het beste is droge voeding en geen blikvoer. Waakhond 5 sterren??? Hahahahaha Sociaal moet wel 5 sterren zijn.

milou

geplaatst op 27 februari 2014 | 20:05

Hallo, ik heb samen met mijn vriend een mopshond van nu bijna 1 jaar het is een lieverd maar soms ook een draak, bijt in haar mand die nu al redelijk stuk gaat ook blaft ze naar iedere vogel die voorbij vliegt dat is Soms erg vervelend. Iemand een idee wat ik daar aan kan doen? Ook heb ik nog een vraag ik las net dat mopshonden erg van lange wandelingen houden maar wat is nu lang? Mijn vriend loopt gemiddeld 4 dagen in de week ongeveer een uur met haar buiten de andere uitlaat tijden om maar ik vraag me af of dat wel zo goed is voor haar botjes en gewrichtjes. Kan iemand mij vertellen of dit goed voor haar is of niet? Alvast bedankt!!

Annelies

geplaatst op 12 februari 2014 | 19:07

Beste D. Hannessen, Misschien liet u eerder de hond minder lang alleen. Mopshonden zijn echte gezelschapshonden, ze willen steeds bij je zijn en vooral als dat voor hen te weinig kan, gaan ze je in huis overal volgen, wat soms heel irritant kan zijn, als je er op gaat letten. De oplossing is eigenlijk ervoor zorgen dat uw mopshond voldoende aandacht krijgt. Bent u veel weg, zorg er dan voor dat hij/zij het liefst door steeds dezelfde persoon tussendoor wordt uitgelaten. Een andere hond erbij, die wel goed alleen thuis kan zijn, is ook een oplossing, maar dan heb je wel twee honden, die verzorgd moeten worden. De radio niet te hard aanlaten kan ook helpen. Wat ook belangrijk is, is voorspelbaarheid: doe steeds hetzelfde als je weggaat en als je terugkomt. Ga niet stiekem weg, maar vertel de hond, dat u éven weggaat en zó weer terugkomt. Of zeg steeds, als u weggaat, dat u even een boodschap gaat doen: als het maar een herkenbaar woord of een herkenbare zin is...Dat oefenen terwijl u niet zo lang wegblijft en dat steeds uitbouwen. Ik doe mijn twee honden, waaronder een mopshond van 7 jaar, op vaste momenten NIET bij mij in de woonkamer. Dat weten ze en accepteren ze en blijven dan rustig in de andere ruimte slapen. Als ze dan later er wel bij mogen, zijn ze weer helemaal happy. Hopelijk heeft u hier iets aan. Succes!

d hannessen

geplaatst op 12 februari 2014 | 17:45

hallo mijn mops is nu 7jaar maar kan er de laatste tijd niet meer tegen om alleen te zijn het is altijd goed gegaan maar nu blaft en jankt hij volgt mij de hele dag als ik thuis ben iemand een idee wat ik kan doen kan hem niet meenemen

Antonio

geplaatst op 12 oktober 2013 | 09:11

een mopshondje houd van gezeligheid aleen laten is hetzelfde als straffen onze mops heefd een cameraadje namelijk een konijn waar hij dan mee speeld

Annelies

geplaatst op 2 oktober 2013 | 23:06

Beste Belinda, ik heb sinds 5 weken een 7-jarig Mopshondteefje en ik herken wat je zegt: slijmvorming, ook nadat ze een tijd gelegen heeft. Mijn dochter heeft een kruising van een Mopshond en een Border terriër en die heeft dat ook. Mijn Mopsje lijkt ook snel wat verkouden ( of snel wat allergisch ) en dat hoor je dan bij het ademhalen. Ik kreeg haar in niet zo'n goede conditie, maar met mijn andere hond samen wandelt ze nu elke dag 2x minimaal een half uur/ drie kwartier in de natuur en daarnaast nog een kortere wandeling. Dat komt haar ademhaling wel ten goede. Ze loopt veel ruimer en is veel gespierder. Ik denk, dat die korte neus een beperking blijft, maar dat een goede training de voorwaarden voor een normalere ademhaling zo optimaal mogelijk maakt. Overigens is een Mopshond erg gevoelig en kan door stress ook ademhalen alsof ze aan het hyperventileren is, een beetje gierend ademhalen. Door de hond rustig te maken ( aaien, toespreken, afleiden ) houdt dat weer op, is mijn ervaring. Veel plezier met je Mopsje!

Belinda

geplaatst op 28 september 2013 | 21:44

Mijn mops kan niet ver lopen hij heeft dan geen lucht terwijl hij wel graag uit gaat en het is net of hij slijm hoest is dit een normale reactie voor een mopd

Micky Bouwmeester

geplaatst op 19 augustus 2013 | 17:53

Beste mensen, ik wil misschien een mopshond maar ben ook overdag naar school en mijn ouders werken. Hoe lang kunnen mopshonden alleen blijven? Groetjes, Micky Bouwmeester

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test