De Mopshond: een gelukkig en vrolijk hondje

Alles wat je wilt weten over de Mopshond

Over de Mopshond

De oorsprong van de Mopshond is nog steeds een discussiepunt onder de wijze mensen uit het Oosten, waar de hond vandaan komt. In het verleden leefde er in Oost-Azië een klein hondje genaamd "Ha-Pa", met een stompe neus en een gekrulde staart over de rug. Dit hondje is de voorouder van de Mopshond. Vanwege de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oost-Azië kwamen deze "Ha-Pa's" naar Europa, waaronder Portugal en Engeland, waar ze erg populair werden. De Mopshond verbleef ook aan verschillende koninklijke hoven en ging zelfs mee ten strijde met veldheren, waaronder Napoleon Bonaparte, die een Mopshond genaamd "Fortune" had.

Hoewel dit ras in Nederland in de vorige eeuw vaak zonder stamboom werd gefokt, begon de serieuze fokkerij pas na de Tweede Wereldoorlog. Mevrouw Chr. Veldhuis en haar fokkerij "Warnsborn" hebben zoveel betekend voor de populatie in ons land dat de Mopshond nu een stevige basis heeft gekregen. Hoewel de Mopshond niet tot de meest populaire rassen behoort, zijn er nog steeds toegewijde liefhebbers en fokkers die verknocht zijn aan dit charmante en grappige hondje. Wist je dat de Mopshond ook wel de "Hollandse Bulldog" of "Dutch Mastiff" werd genoemd? In Engeland staat hij bekend als de 'Pug', in Frankrijk noemen ze hem 'Carlin' en in Duitsland 'Mops'. 

Wat kost een Mopshond

De kosten voor een Mopshond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Mopshond ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Mopshond

Een stoere schoothond. Zo kan de Mops het beste omschreven worden. Het is een hond die zeer aanhankelijk, intelligent, moedig en levendig is. Mede door zijn uiterlijk heeft hij iets weg van een clowntje, maar laat je niet misleiden. Het is een echte kindervriend en de platte, ronde kop met prachtige ogen maakt hem extra aantrekkelijk voor kinderen. De Mops is een echte huishond en wil niets liever dan bij zijn baasjes zijn. Toch is hij een uitstekende waakhond en zal hij bezoek luidruchtig verwelkomen.

Veel Mopsen zijn ook fan van televisie kijken, vooral programma's met dieren zijn favoriet. Het geblaf van de Mops kan echter wel eens voor overlast zorgen en het programma onverstaanbaar maken. Ondanks zijn stoere uiterlijk is de Mops niet agressief naar soortgenoten en zal hij onbevangen op andere honden afstappen. Hij heeft zelf geen kwaad in de zin en verwacht dat ook niet van anderen, wat helaas wel eens tot problemen kan leiden. Kortom, de Mops is een bijzondere hond met een eigenzinnig karakter en een grote liefde voor zijn gezin.

Temperament van een Mopshond

De Mops staat bekend om zijn aanhankelijke, intelligente, moedige en levendige temperament. Hij is een echte kindervriend en zijn platte, ronde hoofd met prachtige ogen maakt hem extra aantrekkelijk voor kinderen. Hij is een huishond pur sang en wil het liefst de hele dag bij zijn mensen zijn. Als waakhond is hij zeer alert en bezoek wordt luidruchtig verwelkomd.

De Mops is een vreedzame hond en niet agressief naar soortgenoten. Hij benadert andere honden onbevangen en heeft zelf geen kwaad in de zin. Het is wel belangrijk om op te letten dat andere honden niet agressief reageren op zijn open benadering, aangezien hij dan kwetsbaar kan zijn.

Verzorging van een Mopshond

Hoewel de vacht van een Mopshond makkelijk te onderhouden is, heeft het wel een klein beetje aandacht nodig. Wekelijks een keer de hondenborstel erdoor halen is voldoende om de vacht gezond en glanzend te houden. Daarnaast kun je de Mopshond af en toe in bad doen en wassen met hondenshampoo om de losse, dode haren te verwijderen. Het is belangrijk om de vacht goed droog te maken na het wassen, om huidproblemen te voorkomen. Met deze simpele verzorgingsroutine kun je de vacht van je Mopshond gezond en glanzend houden.

Met de gezondheid van de Mopshond is het helaas niet al te best gesteld. De mopshond is een duidelijk voorbeeld van hoe de menselijke behoefte om het uiterlijk van dieren te bepalen, schadelijke gevolgen kan hebben voor het welzijn van een dier. Helaas betaalt de mopshond hiervoor een hoge prijs. Het ras heeft te maken met levenslange benauwdheid, scheelkijken, oogontstekingen die blindheid kunnen veroorzaken, pijnlijke huidplooiontstekingen, wervelaandoeningen die kunnen leiden tot invaliditeit en nog veel meer. Het is triest om te zien hoe deze schattige en vriendelijke honden lijden onder de keuzes die de mens maakt.

De volgende DNA-testen zijn beschikbaar voor de Mopshond:

  • Degeneratieve myelopathie, waarbij het ruggenmerg wordt aangetast
  • Lensluxatie, wat resulteert in loslating van de lens
  • Necrotiserende encephalitis (NME/NLE), een vorm van hersenvliesontsteking met afstervende cellen
  • Pyruvaatkinase deficiëntie, een aandoening die de energiestofwisseling van rode bloedcellen verstoort

 

Vacht van een Mopshond

De vacht van de Mopshond is kort, zacht en glanzend. Er zijn twee kleurvariëteiten: zilvergrijs, zwart en beige, (ook wel abrikoos genoemd). Bij de zwarte variant is de vacht helemaal zwart, terwijl bij de beige variant de vacht een mengsel is van beige en zwart. Sommige Mopshonden hebben ook een witte bef en witte tenen. Het is belangrijk om de vacht van de Mopshond goed te verzorgen door regelmatig te borstelen en te wassen. Zo blijft de vacht glanzend en gezond.

Trainen en opvoeden van een Mopshond

De Mopshond is een intelligent ras en leert snel nieuwe commando's en trucjes. Het is echter wel belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training, zodat de hond goed kan worden gesocialiseerd en gewend raakt aan verschillende situaties en omgevingen.

Een positieve en beloningsgerichte trainingsmethode werkt het beste bij de Mopshond. Straffen en harde correcties werken niet goed en kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gevoelige hond. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de training leuk en interessant te maken voor de hond.

Het is ook belangrijk om de Mopshond te leren om alleen thuis te zijn en te voorkomen dat hij verlatingsangst ontwikkelt. Het geleidelijk opbouwen van de tijd dat de hond alleen thuis blijft, met behulp van beloningen en positieve bekrachtiging, kan helpen om dit probleem te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een Mopshond

De Mopshond is een vrij actieve hond die graag wandelt en speelt, maar hij heeft geen zeer intensieve lichaamsbeweging nodig. Korte wandelingen en regelmatig spelen in de tuin zijn voldoende om hem gezond en gelukkig te houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet te veel beweegt bij warm weer, omdat hij snel oververhit kan raken vanwege zijn korte snuit. Overmatige beweging kan ook leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Een Mopshond kan ook profiteren van mentale stimulatie in de vorm van speelgoed en spelletjes en gehoorzaamheidstraining. Het is belangrijk om te onthouden dat, vanwege hun gevoelige natuur, een Mopshond niet goed reageert op harde en strenge trainingstechnieken. Positieve versterking en beloningen werken het beste.

Kenmerken van een Mopshond

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 6-8 kg. Teef: 6-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Mopshond

De Mopshond is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mopshond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test