Rasbeschrijving van de Norwich Terriër

De Norwich Terriër vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië in de 19e eeuw. Zij zijn een van de kleinste Terriërs. Dit ras is laag, compact en sterk en de Norwich is gefokt om in groepen te jagen op konijnen en hazen in. Daarom kunnen ze meer sociaal zijn dan de andere Terrier rassen.

Karakter

De Norwich Terriër is loyaal, actief, nieuwsgierig en brutaal, een robuust ras, vol geest met een liefhebbend hart. Ze zijn onbevreesd en assertief, maar nooit agressief of prikkelbaar. De Norwich gedijt op gezelschap.

Temperament

De Norwich Terrier is buitengewoon intelligent. Ze geven de voorkeur aan menselijke metgezellen en kunnen goed met kinderen overweg. Met andere honden kunnen ze goed samenleven en ze kunnen katten zien als prooi. Ze moeten met katten dus op een vroege leeftijd gesocialiseerd worden. Socialisatie moet evengoed op een jonge leeftijd plaatsvinden, aangezien ze anders timide kunnen worden in voor hun onbekende situaties. De Norwich Terrier staat graag in het middelpunt van de belangstelling en deze pittige bemoeial vindt het heerlijk om deel uit te maken van absoluut alles wat er gebeurt in hun omgeving gebeurt.

Verzorging

De vacht van de Norwich Terrier is makkelijk te verzorgen. Dagelijks borstelen en kammen is belangrijk. Ze vereisen minimale knipbeurten en mogen alleen gewassen worden wanneer dat absoluut noodzakelijk. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Het kan nodig zijn om hun vacht 1x per jaar te laten trimmen door een professionele trimmer. De Norwich Terriër is een winterhard en langlevend ras, maar ze kunnen last hebben van genetische oogziekten en rugproblemen

Vacht

De Norwich Terrier heeft een rechte, harde en stugge bovenvacht, die dicht tegen het lichaam ligt. Ze hebben een dikke ondervacht, waardoor dit ras redelijk goed weerbestendig is. De vacht van de Norwich komt in kleuren als rood, tarwe, zwart en bruin. Ze verharen weinig.

Trainen en opvoeden

De Norwich Terriër leert snel, maar heeft soms ook een eigen willetje. Zij kunnen koppigheid vertonen en het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te maken. Ze reageren het beste op de krachtdadige en consequente regels en richtlijnen en een gehoorzaamheidscursus wordt aanbevolen. Ze houden ervan om trucs te leren.

Activiteit en bewegen

De Norwich Terriër is energiek en vindt het heerlijk om te gaan wandelen of rennen. Raadzaam is om te aangelijnd te houden, aangezien ze niet echt een richtingsgevoel hebben en achter alles aan willen gaan wat ze zien als prooi. Het zijn trouwe metgezellen die graag bij hun familie is en ze kunnen er niet zo goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. De Norwich zal zich aanpassen aan het leven in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen.
Bron foto: Helene Gisin Hgisin, Norwich Terrier1, CC BY-SA 4.0

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: Reu en teef: 25cm
Gewicht: 4-6 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Marloes

geplaatst op 7 januari 2016 | 21:29

De vacht van onze Norwich Terriër is niet zoals deze moet zijn. Bovenop haar rug is haar vacht stug en ruw (bovenvacht) en de rest van haar vacht is zacht en dun (ondervacht). Weet iemand hoe dit zou kunnen komen? Laten we haar te vroeg of juist te laat plukken? of heeft het ergens anders mee te maken?

Hanny Bruining

geplaatst op 14 juni 2015 | 14:46

Op de website van de Nederlandse Norwich Terrier Club is veel te vinden over het ras. Ook kunt u hier de contactgegevens van fokkers vinden die lid zijn van de vereniging.

Lia Walther

geplaatst op 10 december 2013 | 17:27

Graag wil ik een kleine hond hebben echter momenteel verzorg ik het konijn van mijn kleindochter, kind van mijn zoon die sinds de afgelopen 4 jaar met zijn gezin in Londen woont. In het gebied waar zij daar wonen zijn veel vossen en daarom was het problematisch konijn (Kiko) mee te nemen. September volgend jaar komen zij weer terug in Nederland. Konijn Kiko vertoeft grotendeels in de huiskamer en is nog maar zelden buiten. Ik heb ontdekt dat ik het héél gezellig vind een dier in huis te hebben.Mijn man is overleden en de kinderen het huis uit. Nu heb ik besloten, na het vertrek van Kiko, een klein formaat hond te nemen. Na diverse zoektochten over het internet ben ik tot de slotkom gekomen dat ik de norwichterriër toch wel héél erg leuk vind. Vroeger heb ik een foxterriër gehad. Een erg mooie hond met een eigenwijs karakter. Dat terriërkarakter spreekt mij erg aan. Elke dag van de week laat ik, samen met andere buren, de hond van onze gezamenlijke buren uit. Een vol uur lopen wij dan in de polder. Héél gezond, zowel voor ons alswel voor de hond. Dit wil ik dan ook in de toekomst met mijn eigen hondje blijven doen (zolang als mijn lijf dat toelaat). Momenteel ben ik 70 jaar oud en ik ben mij ervan bewust dat er een tijd zal komen dat ik niet meer zo flexiebel zal zijn in de omgang met een hond. Mijn zoon echter heeft mij beloofd dat, mocht de tijd komen dat ik het niet meer aan zou kunnen, hij (en zijn gezin) mijn hond een goed tehuis zal geven.\ Mijn vraag bij deze is dus: is een norwichterriër geschikt voor iemand van mijn leeftijd en zo ja wat is de beste fokker in mijn buurt (regio Den Haag). Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Gilbert Ector

geplaatst op 11 november 2013 | 09:58

Wij zijn de zeer gelukkige eigenaars van een Norwich terrier. Onze Baziel ( zijn officiële naam is Xenon ) is in september 15 jaar geworden. Sinds anderhalf jaar heeft hij een speelkameraadje gekregen, nl. Kaatje. Kaatje is een Norfolk terrier. Het gaat schitterend tussen die twee. Ik hoop dat Baziel nog enkele jaren bij ons blijft. De vriendschap die wij van onze Baziel altijd gekregen hebben is onbeschrijfbaar. Waar ik ook in huis naar toe ga, Baziel volgt mij altijd.Ik durf er niet aan denken als hij er niet meer zal zijn. Gelukkig zullen wij dan ons Kaatje nog hebben om ons verdriet te verzachten.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test