De Bullmastiff: sterke, zachtaardige en trouwe gezinshond

Alles wat je wilt weten over de BullMastiff

Over de BullMastiff

De Bull Mastiff is ontstaan door het kruisen van de Mastiff en de Engelse Bulldog en werd gefokt om als beschermhond te dienen van de jachtopziener. De Bullmastiff is een groot metgezel en waakhond. Hoewel hij intimiderend over kan komen kan dit ras zeer aanhankelijk zijn. Dit ras is kalm, zacht, en goed gehumeurd.

Het is een zachtaardige en trouwe hond, die zich uitstekend lenen voor gezinshonden of als bewakingshond. Hij is beschermend tegenover zijn gezin en beschouwt ze als zijn roedel. Echter, omdat hij zo groot en sterk is, is het belangrijk om hem goed te trainen en op te voeden om ervoor te zorgen dat hij geen ongewenst gedrag vertoont.

Wat kost een BullMastiff

De kosten voor een BullMastiff kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een BullMastiff ergens tussen de € 1.200 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een BullMastiff

Omdat dit ras verlegen kan zijn rondom vreemden is een goede socialisatie tijdens de puppie tijd erg belangrijk. De Bullmastiff is een krachtig ras. Het eerste jaar kan een Bullmastiff soms wat onstuimig zijn en ze worden redelijk laat geestelijk volwassen. Daarna is het in huis een rustige hond die zich makkelijk aanpast.

De Bullmastiff is een zeer loyale, intelligente en aanhankelijke hond. Dit ras is over het algemeen rustig en zelfverzekerd, maar kan zeer beschermend zijn als hij de indruk heeft dat zijn familie bedreigd wordt. Van nature zijn ze terughoudend tegenover vreemden, maar als ze goed gesocialiseerd worden zullen ze zich openstellen en vriendelijk zijn tegenover bekenden en vrienden van de familie. Bullmastiffs zijn vaak gehecht aan hun gezin en kunnen gevoelig zijn voor verlatingsangst. Ze hebben veel liefde en aandacht nodig om zich gelukkig te voelen en ze houden ervan om betrokken te worden bij gezinsactiviteiten.

Koppig

Deze honden zijn ook bekend om hun koppigheid en kunnen soms een uitdaging zijn om te trainen, daarom hebben ze een ervaren en consequente eigenaar nodig. Over het algemeen zijn Bullmastiffs een rustig ras, maar ze hebben nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig om hun spieren te onderhouden en hun geestelijke gezondheid te bevorderen.

Temperament van een BullMastiff

Deze eigenzinnige hond vereist een stevige baas om eventuele dominantie problemen te voorkomen. De Bullmastiff staat bekend om zijn rustige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn zeer loyaal en toegewijd aan hun eigenaar en gezin. Vanwege hun achtergrond als waakhond hebben ze een beschermend instinct, waardoor ze hun familie en eigendommen zullen verdedigen als ze zich bedreigd voelen. Dit kan soms leiden tot agressief gedrag als de hond niet goed gesocialiseerd en getraind is.

Een sterke wil

Over het algemeen zijn Bullmastiffs vriendelijke en geduldige honden, die goed kunnen omgaan met kinderen en andere huisdieren als ze van jongs af aan gewend zijn aan hun aanwezigheid. Ze hebben echter wel een sterke wil en hebben behoefte aan een consequente opvoeding en training om hun goede gedrag te waarborgen.

Bullmastiffs zijn over het algemeen geen blaffers, maar zullen wel hun stem laten horen als er gevaar dreigt. Door hun grootte en kracht hebben ze wel een ervaren eigenaar nodig die in staat is om hun gedrag te begrijpen en te beheersen. Een goede socialisatie en training zijn van cruciaal belang voor deze honden om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in verschillende situaties en om mogelijke agressie te voorkomen.

Verzorging van een BullMastiff

Een stevige borstel of rubberen borstel moet genoeg zijn om dode of losse haren te verwijderen. Zeer verharen bijna niet. Aangezien ze de neiging hebben om te kwijlen, moet de bek regelmatig worden schoongemaakt. 

De bullmastiff heeft vaak te kampen met entropion, ectropion, de pijnlijke gewrichtsaandoeningen heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) vanwege zijn massieve bouw. Deze aandoeningen manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd. Daarnaast heeft de bullmastiff een relatief korte snuit, waardoor deze honden ernstig kunnen lijden. Om het welzijn van deze honden te waarborgen, zijn er wettelijke eisen gesteld aan het fokken van bullmastiffs. Zo moet de lengte van de snuit minimaal 1/3e van de kop zijn en moeten de neusgaten open zijn. Daarnaast mag de hond in rust niet snurken bij het ademhalen. Het is verboden om te fokken met honden die niet aan deze eisen voldoen, maar toch krijgen deze honden vaak een stamboom. Als je een bullmastiff puppy overweegt, is het dus belangrijk om zelf goed op te letten of de pup aan de wettelijke eisen voldoet. Op deze manier kun je voorkomen dat jouw hond benauwd door het leven moet gaan. 

Vacht van een BullMastiff

De Bullmastiff heeft een korte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. De vacht is meestal licht fawn of brindle van kleur. Fawn kan variëren van crèmekleurig tot diep roodbruin, terwijl brindle een gestreept patroon heeft in verschillende tinten van fawn. Het is belangrijk om regelmatig te borstelen om de vacht gezond en glanzend te houden. 

Het masker van de kop van de Bullmastiff is een opvallend kenmerk van het ras. Het masker is donkerder van kleur dan de rest van de vacht en loopt van de neus tot aan de ogen. Het kan variëren van zwart tot donkerbruin, afhankelijk van de kleur van de vacht. Het masker benadrukt de expressieve en indrukwekkende uitstraling van de Bullmastiff en geeft hem een imposant uiterlijk.

Trainen en opvoeden van een BullMastiff

Het trainen en opvoeden van een Bullmastiff vereist een consequente en vastberaden aanpak, omdat deze honden van nature onafhankelijk en koppig kunnen zijn. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie van de pup, zodat hij leert omgaan met verschillende situaties en mensen.

De Bullmastiff heeft een sterk beschermend instinct en kan van nature territoriaal zijn, dus het is belangrijk om hem te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Het is ook belangrijk om hem te leren om goed aan de lijn te lopen, aangezien ze van nature sterk en krachtig zijn.

Positief belonen

Bullmastiffs reageren goed op positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen en lof, in plaats van harde correcties. Ze hebben ook veel fysieke en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan spelen en wandelen met je hond.

Omdat de Bullmastiff van nature beschermend is, kan hij soms terughoudend zijn tegenover vreemden. Het is daarom belangrijk om ze vroeg te socialiseren en te leren omgaan met verschillende mensen en situaties, zodat ze niet te defensief worden.

Activiteit en bewegen van een BullMastiff

De Bullmastiff is een grote hond die van nature vrij lui is en niet veel beweging nodig heeft. Toch is het belangrijk om hem regelmatig te laten bewegen en te stimuleren om fysiek actief te zijn. Een dagelijkse wandeling en enkele speelsessies per dag zijn voldoende om aan zijn behoeften te voldoen. Bovendien vinden veel Bullmastiffs het heerlijk om te zwemmen, dus dit kan een goede manier zijn om ze in beweging te krijgen. Het is ook belangrijk om de hond mentaal uit te dagen door middel van training en hersenwerk. Dit kan helpen om hem zowel fysiek als mentaal fit en gezond te houden.

Kenmerken van een BullMastiff

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 8-10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 64-68 cm. Teef: 61-66 cm
  • Gewicht: Reu: 50-59 kg. Teef: 45-54 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een BullMastiff

De BullMastiff is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een BullMastiff is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test