De West Highland White Terriër: een energiek en toegewijd

Alles wat je wilt weten over de West Highland White Terriër

Over de West Highland White Terriër

De West Highland White Terrier, ook wel bekend als de Westie, is een Schots hondenras dat dateert uit de 19e eeuw. Het ras werd gefokt voor de jacht op ongedierte, zoals ratten en konijnen, op het Schotse platteland. Het werd oorspronkelijk gefokt als een witte variëteit van de Cairn Terrier, maar uiteindelijk werd het een apart ras.

Het verhaal gaat dat de Westie voor het eerst werd gefokt door de 8e hertog van Argyll, die een witte Cairn Terrier wilde die beter zichtbaar was tijdens de jacht. Andere verhalen suggereren dat de Westie het resultaat was van een onbedoeld witte pup in een nest Cairn Terriers.

Wat kost een West Highland White Terriër

De kosten voor een West Highland White Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een West Highland White Terriër ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een West Highland White Terriër

De West Highland White Terrier is intelligent, actief en heeft een sterke persoonlijkheid. Het zijn zeer toegewijde honden die dol zijn op aandacht en gezelschap. De Westie is een zelfverzekerde hond die geen angst toont en zich niet gemakkelijk uit het veld laat slaan. Ze zijn ook erg waaks en zullen hun familie beschermen als dat nodig is. Ze hebben een sterk jachtinstinct en zullen achter alles aan gaan wat beweegt. 

Deze honden zijn over het algemeen vriendelijk en liefdevol naar hun familie, maar kunnen soms onafhankelijk en koppig zijn, net als elke andere Terriër.

Temperament van een West Highland White Terriër

De Westie is een energiek ras die toegewijd is aan hun familie maar echte knuffeldieren zijn het echter niet. Doordat het een hond is die snel aanslaat als ze wat hoort is het een goede waakhond. Dit ras kan goed samenleven met andere huisdieren mits hij daar van jongs af aan aan gewend is geraakt. Het is belangrijk om de Westie op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt bij andere dieren.

Zoals we net al schreven slaat de Westie snel aan als hij wat hoort of ziet. Het is belangrijk om hem te leren om niet overmatig te blaffen en dit kun je het beste bereiken door middel van beloningsgerichte trainen. De Westie is een echte gezinshond en kan er niet goed tegen als hij voor een langere tijd alleen wordt gelaten. 

Verzorging van een West Highland White Terriër

De vacht van de Westie bestaat uit twee soorten haar: een ruwe en harde bovenvacht met een zachte, kortharige ondervacht. Het wassen van de vacht moet vermeden worden aangezien dit de vacht sluik kan maken. Mocht je Westie toch erg vies zijn kun je zijn vacht beter schoonborstelen zodra deze opgedroogt is. Het plukken van de vacht wordt eens per kwartaal aanbevolen.

Voor de West Highland White Terriër zijn twee DNA-testen beschikbaar, twe weten Globoïde leukodystrofie en Pyruvaatkinase deficiëntie.

Globoïde leukodystrofie is een aandoening waarbij de zenuwen in het lichaam worden aangetast. De ziekte begint meestal op jonge leeftijd en veroorzaakt geleidelijk aan steeds ernstigere neurologische symptomen, zoals coördinatieproblemen, verlies van controle over de spieren en mentale achteruitgang. De ziekte is progressief en kan uiteindelijk leiden tot de dood van de hond.

Pyruvaatkinase deficiëntie is een aandoening die de rode bloedcellen van de hond beïnvloedt. De ziekte verstoort de energiestofwisseling van de cellen, waardoor ze kwetsbaar worden en gemakkelijk kunnen worden vernietigd. Dit kan leiden tot bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen bij de hond.

Vacht van een West Highland White Terriër

De bovenvacht van de West Highland White Terrier is hard, zonder krul en is ongeveer 5 centimeter lang. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dicht. De kleur is altijd wit.

Trainen en opvoeden van een West Highland White Terriër

De West Highland White Terrier is een intelligente en alerte hond die graag leert, maar tegelijkertijd is hij ook eigenwijs en kan snel verveeld raken. Het is daarom belangrijk om de trainingen kort en gevarieerd te houden, zodat de hond geïnteresseerd blijft. Positieve bekrachtiging en beloningen werken het beste bij de Westie. Straffen en fysieke correcties kunnen ervoor zorgen dat de hond angstig en onzeker wordt wat uiteindelijk net als bij elke andere hond kan leiden tot ongewenst gedrag.

Begin als op jonge leeftijd met het socialiseren van je Westie pup Laat hem wennen aan zoveel mogelijk verschillende situaties, mensen en andere dieren. 

Activiteit en bewegen van een West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër houdt van rennen en verkennen. Dit energievolle ras heeft minstens een uur bewegen per dag nodig. De Westie moet een ruime tuin hebben die goed omheind is. Ze houden ervan om deel te nemen aan spelletjes en hebben vergisj je hierin niet in hun uithoudingsvermogen, want die is erg groot! 

Kenmerken van een West Highland White Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 23-28 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 7-10 kg. Teef: 6-7 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een West Highland White Terriër

De West Highland White Terriër is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een West Highland White Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test