Legg Perthes Calvé bij de hond

Legg Perthes Calvé

De ziekte Legg Perthes Calvé komt met name voor blij kleine rassen. Een normaal gewricht van de heup heeft een kop die bolvormig is en die goed past in de gewrichtskom van het bekken.
Als een hond Legg Perthes heeft, dan is er een probleem met de doorvoer van het bloed met het gevolg dat een stuk van de kop van het dijbeen afsterft. Later, als het botweefsel zwakker wordt, kan het in elkaar klappen Op een jonge leeftijd komt dit ziektebeeld vaak al naar boven. Een andere naam voor Legg Perthes Calvé is Avasculaire femurkopnecrose.

Symptomen van legg perthes calvé bij de hond

Al op een jonge leeftijd zal de hond er last van hebben. Hij begint eerst met krabben en bijten in de flanken en zal later manker worden.De heupkop is vervorm is niet meer regelmatig door deze ziekte. het gevolg is een snellere slijtage van de botstructuur en het kraakbeen-structuur van het gewricht. Het gevolg is artrose.

Diagnose van legg perthes calvé bij de hond

Door van het heupgewricht een radiografie te maken.

Behandeling van legg perthes calvé bij de hond

Middels en operatie moet het afgestorven weefsel verwijderd worden. Hierbij wordt de gehele dijbeenkop weggehaald. Door deze ingreep neemt de wrijving af, de artrose neemt af en dus ook de pijn.

Prognose van legg perthes calvé bij de hond

Als er geopereerd wordt, dan is de prognose positief. Kleinere honden zijn er gevoelig voor en kleinere honden kunnen goed lopen zonder femurkop.

Preventie van legg perthes calvé bij de hond

Legg Perthes Calvé heeft een erfelijke oorzaak. Fokken met dieren die deze aandoening hebben is dan ook af te raden.
Bron foto: Jfrolick, LeggCalvePerthes1, CC BY 3.0

Welke rassen zijn vatbaar voor legg perthes calvé

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor legg perthes calvé
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F