Legg Perthes Calvé

Legg Perthes Calvé bij de hond

De ziekte Legg Perthes Calvé komt met name voor blij kleine rassen. Een normaal gewricht van de heup heeft een kop die bolvormig is en die goed past in de gewrichtskom van het bekken.
Als een hond Legg Perthes heeft, dan is er een probleem met de doorvoer van het bloed met het gevolg dat een stuk van de kop van het dijbeen afsterft. Later, als het botweefsel zwakker wordt, kan het in elkaar klappen Op een jonge leeftijd komt dit ziektebeeld vaak al naar boven. Een andere naam voor Legg Perthes Calvé is Avasculaire femurkopnecrose.

Symptomen

Al op een jonge leeftijd zal de hond er last van hebben. Hij begint eerst met krabben en bijten in de flanken en zal later manker worden.De heupkop is vervorm is niet meer regelmatig door deze ziekte. het gevolg is een snellere slijtage van de botstructuur en het kraakbeen-structuur van het gewricht. Het gevolg is artrose.

Diagnose

Door van het heupgewricht een radiografie te maken.

Behandeling

Middels en operatie moet het afgestorven weefsel verwijderd worden. Hierbij wordt de gehele dijbeenkop weggehaald. Door deze ingreep neemt de wrijving af, de artrose neemt af en dus ook de pijn.

Prognose

Als er geopereerd wordt, dan is de prognose positief. Kleinere honden zijn er gevoelig voor en kleinere honden kunnen goed lopen zonder femurkop.

Preventie

Legg Perthes Calvé heeft een erfelijke oorzaak. Fokken met dieren die deze aandoening hebben is dan ook af te raden.
Bron foto: Jfrolick, LeggCalvePerthes1, CC BY 3.0

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook