Legg Perthes Calvé bij de hond

Legg Perthes Calvé

De ziekte Legg Perthes Calvé komt met name voor blij kleine rassen. Een normaal gewricht van de heup heeft een kop die bolvormig is en die goed past in de gewrichtskom van het bekken.
Als een hond Legg Perthes heeft, dan is er een probleem met de doorvoer van het bloed met het gevolg dat een stuk van de kop van het dijbeen afsterft. Later, als het botweefsel zwakker wordt, kan het in elkaar klappen Op een jonge leeftijd komt dit ziektebeeld vaak al naar boven. Een andere naam voor Legg Perthes Calvé is Avasculaire femurkopnecrose.

Symptomen van legg perthes calvé bij de hond

Al op een jonge leeftijd zal de hond er last van hebben. Hij begint eerst met krabben en bijten in de flanken en zal later manker worden.De heupkop is vervorm is niet meer regelmatig door deze ziekte. het gevolg is een snellere slijtage van de botstructuur en het kraakbeen-structuur van het gewricht. Het gevolg is artrose.

Diagnose van legg perthes calvé bij de hond

Door van het heupgewricht een radiografie te maken.

Behandeling van legg perthes calvé bij de hond

Middels en operatie moet het afgestorven weefsel verwijderd worden. Hierbij wordt de gehele dijbeenkop weggehaald. Door deze ingreep neemt de wrijving af, de artrose neemt af en dus ook de pijn.

Prognose van legg perthes calvé bij de hond

Als er geopereerd wordt, dan is de prognose positief. Kleinere honden zijn er gevoelig voor en kleinere honden kunnen goed lopen zonder femurkop.

Preventie van legg perthes calvé bij de hond

Legg Perthes Calvé heeft een erfelijke oorzaak. Fokken met dieren die deze aandoening hebben is dan ook af te raden.
Bron foto: Jfrolick, LeggCalvePerthes1, CC BY 3.0
De volgende rassen zijn bekend met legg perthes calvé Biewer Yorkshire Terrier  Amerikaanse Toyterriër (Toy Fox Terriër) 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee