De Brusselse Griffon: kleine maar met grote persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Brusselse Griffon

Over de Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon heeft een soort menselijke expressie en deze vrolijke hond is een goede metgezel. De Brusselse Griffon kan goed met andere huisdieren, zoals katten en kleinere dieren, maar doen het het best met oudere kinderen. De hond is gevoelig en nieuwsgierig, maar ook is het een veeleisende hond. Toch zit dit ras boordevol liefde en genegenheid voor zijn eigenaar.

Wat kost een Brusselse Griffon

De kosten voor een Brusselse Griffon kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Brusselse Griffon ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een blaffer en geniet er zeker van om dit te doen. Mede hierdoor zijn het goede waakhonden. Deze hond is intelligent en kieskeurig en heeft al in een vroeg stadium van zijn leventje opvoeding nodig. Het karakter van de Brusselse Griffon is vriendelijk, speels, slim en opgewekt. Ze zijn zeer aanhankelijk en genieten van de aandacht van hun eigenaren.

Temperament van een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een vrolijke hond, een vriendelijke hond, maar soms ook wat een humeurige hond die redelijk kieskeurig kan zijn. Zoals met vele kleinere rassen, kan de Brusselse Griffon moeilijk zijn om zindelijk te krijgen. Echter met consequent blijven trainen zal dit uiteindelijk prima gaan. Dit ras heeft een zachte, doch stevige/consequente opvoeding nodig.

Verzorging van een Brusselse Griffon

Deze hond verhaard weinig, maar de vacht heeft wel de nodige verzorging nodig. Dagelijks borstelen houdt de vacht glanzend, schoon en dit voorkomt matten of klitten. De baard rond de bek moet regelmatig worden gereinigd.

Vacht van een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon komt in twee vachtvarianten: ruwharig en gladharig. De ruwharige Brusselse Griffon heeft een dichte, harde vacht die langer is op de snuit, de kin en de wenkbrauwen, terwijl de rest van het lichaam korter is. De vacht heeft een ruwe textuur en moet regelmatig worden verzorgd om klitten te voorkomen. De kleuren variëren van zwart, zwart en bruin tot rood.

De gladharige Brusselse Griffon heeft een korte, gladde en glanzende vacht. De vacht is korter op de snuit en de wenkbrauwen, maar over het hele lichaam gelijkmatig van lengte. De kleuren variëren ook van zwart, zwart en bruin tot rood. De gladharige variant is gemakkelijker te verzorgen dan de ruwharige, omdat hij minder vatbaar is voor klitten. Het is echter nog steeds belangrijk om regelmatig te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

De Brusselse Griffon komt voor in verschillende kleuren, waaronder rood, belge (zwart met roodbruine aftekeningen op de poten, snuit en wenkbrauwen), zwart en zwart met tan. Bij sommige honden kan er ook sprake zijn van witte aftekeningen op de borst. De roodkleurige vacht kan variëren van lichtbruin tot dieprood. De belge kleur wordt gekenmerkt door een zwarte snuit en donkere wenkbrauwen, en de rest van het lichaam heeft een rode kleur. Bij de zwarte variant is de vacht volledig zwart van kleur, terwijl de zwarte en tan variant wordt gekenmerkt door zwarte vacht met roodbruine aftekeningen op de poten, snuit en wenkbrauwen. Elke kleurvariant heeft zijn eigen unieke uitstraling en kenmerken, maar ze hebben allemaal de karakteristieke uitdrukking van de Brusselse Griffon.

Trainen en opvoeden van een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een slimme hond die het goed doet tijdens trainingen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat deze hond een onafhankelijk karakter heeft en soms koppig kan zijn. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werken het beste bij deze hond. Het is belangrijk om de trainingen kort en interessant te houden, zodat de hond niet verveeld raakt.

Het socialiseren van een Brusselse Griffon is ook belangrijk. Ze hebben de neiging om verlegen te zijn tegenover vreemden en kunnen agressief worden als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Het is belangrijk om de hond vanaf jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties. Bij het trainen en opvoeden van een Brusselse Griffon is het belangrijk om geduld te hebben en de hond positief te benaderen.

Activiteit en bewegen van een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een levendig ras. Het is een kleine hond die ondanks zijn formaat graag actief blijft. Ze zijn energiek en speels en hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven.

Kenmerken van een Brusselse Griffon

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 17-20 cm. Teef: 17-20 cm
  • Gewicht: Reu: 3-5 kg. Teef: 3-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Brusselse Griffon is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source:Galawebdesign, Brussels griffon Stewie galawebdesign, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test