Immuungemedieerde artritis bij de hond

Immuungemedieerde artritis

Immuungemedieerde artritis

Immuungemedieerde artritis is een ontstekingsaandoening van de gewrichten bij honden die wordt veroorzaakt door een abnormale reactie van het immuunsysteem. Het immuunsysteem van de hond reageert op gezonde weefsels in het gewricht alsof het vreemde stoffen zijn, wat leidt tot ontsteking en schade aan het gewricht.

De oorzaak van immuungemedieerde artritis bij honden is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische factoren en omgevingsfactoren, zoals infecties en vaccinaties.

Symptomen van immuungemedieerde artritis bij de hond

Symptomen van immuungemedieerde artritis bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen omvatten:
 1. Stijfheid en pijn bij het bewegen van het gewricht
 2. Vermindering van activiteit en spelgedrag
 3. Moeilijkheid bij het staan of lopen
 4. Verzwakking of afname van spiermassa
 5. Zwelling of warmte in het gewricht

Immuungemedieerde artritis kan voorkomen in één gewricht of in meerdere gewrichten tegelijk, en kan ook andere delen van het lichaam aantasten, zoals de huid, nieren en ogen.

Diagnose van immuungemedieerde artritis bij de hond

Diagnose van immuungemedieerde artritis bij honden kan worden gesteld op basis van een grondig medisch onderzoek, röntgenfoto's en bloedonderzoek. Een bloedtest kan aantonen of er een ontsteking aanwezig is en of het immuunsysteem van de hond abnormaal functioneert. Ook kan er gewrichtspuncties worden genomen, waarbij met een zeer dunne naald wat vloeistof uit het gewricht wordt gehaald om verder te onderzoeken.

Behandeling van immuungemedieerde artritis bij de hond

Behandeling van immuungemedieerde artritis bij honden kan omvatten:
 1. Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om de pijn en ontsteking te verminderen
 2. Fysiotherapie om de spierkracht te versterken en het bewegingsbereik te vergroten
 3. Dieetvoeding met specifieke voedingsstoffen die de gewrichten kunnen ondersteunen
 4. Supplementen met glucosamine en chondroïtine om de gezondheid van het gewricht te behouden
 5. Steroïde injecties om de ontsteking te verminderen

Progonose van immuungemedieerde artritis bij de hond

Het is belangrijk om te onthouden dat immuungemedieerde artritis bij honden een chronische aandoening is die niet volledig kan worden genezen. Met behandeling en preventie kan echter de progressie van de aandoening worden vertraagd en kan de kwaliteit van leven van de hond verbeterd worden.

Preventie van immuungemedieerde artritis bij de hond

Preventie van immuungemedieerde artritis bij honden kan omvatten het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten, zoals te veel springen of hardlopen, en het aanhouden van een gezond gewicht om de belasting op de gewrichten te minimaliseren. Het is ook belangrijk om regelmatig een dierenarts te raadplegen voor check-ups en om eventuele problemen op te sporen voordat ze uit de hand lopen.

In sommige gevallen kan immuungemedieerde artritis bij honden ernstig worden en leiden tot invaliditeit. Het is daarom belangrijk om vroeg te beginnen met behandeling en preventie om ervoor te zorgen dat de hond zo comfortabel mogelijk blijft. Door goed voor de hond te zorgen en regelmatig medische check-ups te ondergaan, kan de levensverwachting van de hond verbeterd worden en kan de kwaliteit van leven voor zowel de hond als de eigenaar verbeterd worden.
Bronnen:
 1. Afbeelding: Laboratoires Servier institution QS:P195,Q907487, Osteoarthritis and rheumatoid arthritis - Normal joint Osteoarthr -- Smart-Servier, Deleted text and resized, CC BY-SA 3.0
 2. PetMD. (2020). Immune-mediated arthritis in dogs.
 3. Canine Immune-Mediated Polyarthritis

Welke rassen zijn vatbaar voor immuungemedieerde artritis

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor immuungemedieerde artritis

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook