Kruisbandscheur bij de hond

Kruisbandscheur

De knie van de hond, een erg ingewikkeld gewricht. De knie bestaat uit de uiteinden van drie beenderen
Het spaakbeen, de dijbeen en het scheenbeen:
de meniscussen (dit zijn twee kraakbenige schokbrekers), de zijdelingse ligamenten en twee kruisbanden: de botuiteinden worden met elkaar verbonden door bindweefselstrengen. Deze moeten ervoor zorgen dat ze niet ten opzichte van elkaar kunnen verplaatsen.

Omdat de structuur zo lastig is en het vaak belast wordt is de knie vatbaar voor beschadiging.
Iets wat vaak gebeurd is een "voetballersknie" of terwijl een scheur in de (vaak voorste) kruisband.
Dit zou kunnen ontstaan bij een draaiende beweging van de knie, terwijl de voet op de grond staat . Het komt vooral voor bij actieve honden en veel bij Rottweilers. De reden is wellicht wel omdat bij de Rottweiler de knieën meer gestrekt zijn.

Symptomen van kruisbandscheur bij de hond

Het komt vaak acuut. De hond wordt mank en wil zijn poot niet meer belasten. Er komt een zwelling op de knie, welke na enkele dagen maximaal zal zijn. Als de blessure niet wordt behandeld,  wordt het mank lopen wel minder, maar na enkele maanden ontstaat er artrose omdat het beschadigd is, en dit zal chronisch zijn.

Diagnose van kruisbandscheur bij de hond

Voor de diagnose is de voorgeschiedenis en zijn de symptomen suggestief. De dierenarts kan de 'schuiflade syndroom' vaststellen: verplaatsen van het onderbeen ten opzichte van 't bovenbeen. Normaal kan dit niet door de kruisband aan de voorkant. Dit kan dus alleen maar als de kruisbank helemaal gescheurd is.
Bij de achterste kruisband, die eigenlijk nooit scheurt is het effect andersom: het verplaatsen van het onderbeen naar de achterkant ten opzichte van het bovenbeen. Vaak is dit niet duidelijk en af en toe is radiografie nodig.

De diagnose bij de kruisbandscheur die gedeeltelijk is, kan nogal moeilijk zijn. Dit omdat het schuif lade-effect niet altijd goed te zien is. Af en toe is er een klik hoorbaar in de knie tijdens het onderzoeken. Dan is tevens de meniscus beschadigd. Radiografie wordt toegepast om eventuele andere schade te kunnen zien.

Behandeling van kruisbandscheur bij de hond

Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de hond kan gekozen worden voor een operatie of rust met pijnstillers. Als een hond niet zwaarder is dan 10KG hoeft deze vaak niet geopereerd te worden en moet hij rust krijgen en wellicht pijnstillers. Honden die zwaarder zijn zal men eerder opereren. Er zijn diverse mogelijkheden en het hangt ervan af waar de dierenarts de voorkeur aangeeft en wat voor soort hond het is, De technieken zijn onder andere. TPLO, intra-articulaire stabilisatie, de extra-articulaire stabilisatie.

Prognose van kruisbandscheur bij de hond

Afhankelijk van de letsels die aanwezig zijn,  de oorzaak en de gevolgen van de behandeling kan een prognose gesteld worden.
 Mocht het gaan om een gevoeligheid van kruisbandscheuren die aangeboren is,  is het mogelijk dat de hond tevens aan de andere achterpoot problemen krijgt. Vaak ontwikkeld er zich op langere termijn artrose, ondanks opereren, zodat de hond evengoed (al dan niet erg) - mank gaat worden.
Bron foto: Museum of Veterinary Anatomy FMVZ USP / Wagner Souza e Silva

Preventie van kruisbandscheur bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Kruisbandscheur bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met kruisbandscheur Beagle  Rottweiler  
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee